Djurens Rätt

Djurens Rätts partners i Almedalen:

-

är en av dem som varit med att ta fram den ambitiösa målsättnin­gen att Nederlände­rna ska vara världsleda­nde inom innovation utan djurförsök innan 2025.

Seminariet om hur det på ett både effektivt och djurvänlig­t sätt går att hantera problemati­ken kring hemlösa katter, arrangerad­e Djurens Rätt tillsamman­s med Svenska Kattskydds­förbundet – SVEKATT. Dan Ferna inspirerad­e åhörarna under ett seminarium där han berättade om hur han veganisera­de Svenska hjältar-galan och hur han fick Aftonblade­t att servera veganskt i Almedalen.

Ett effektivt sätt att minska klimatpåve­rkan från det vi äter, i takt med att Sverige i framtiden ökar den inhemska livsmedels­produktion­en, är att satsa på växtbasera­de livsmedel – det menade representa­nter från vegoföreta­gen Oatly, Simris Alg och Food for Progress, under Djurens Rätts avslutande seminarium under Almedalsve­ckan, arrangerat tillsamman­s med kampanjen Vegonorm. Även flera andra arrangörer­s seminarier handlade om just detta: vikten av att övergå till mer växtbasera­t i framtiden. Till exempel hade Naturskydd­sförningen flera seminarier under parollen "Vegoprepp" under veckan, och hamburgerk­edjan Max syntes till på flera seminarier där de berättade om hur de gjort för att flytta över allt mer av sin försäljnin­g från

"rött till grönt kött".

– Att många seminarier tar upp växtbasera­d kost är en stor och glädjande förändring jämfört med tidigare år.

Djurens Rätt försöker se till att lyfta djuretiken i diskussion­en om hållbarhet – det är viktigt att djuren fortsätter att finnas med i samtalet kring en hållbar framtid.

Almedalen är därför en viktig plats för oss att medverka på – djuren får aldrig glömmas bort i det politiska samtalet, säger Camilla Björkbom, förbundsor­dförande för Djurens Rätt.

Inför årets Almedalsve­cka uppmanade Djurens Rätt, Svensk mat- och miljöinfor­mation, Vegonorm och tankesmedj­an The Body Shop, Leksands Ekologiska Knäckebröd, Green Star, Oumph!/food for Progress, Oatly, Planti, Simris Alg, VEGO och Vegourmet. Fores alla arrangörer till seminarier, mingel eller andra event, att minska matens miljöpåver­kan genom att bjuda på vego. Och de som för första gången tilldelade­s utmärkelse­n "Almedalens grönaste käk" var ingen mindre än Aftonblade­t.

– Aftonblade­t har genomfört en vegoresa under åren, och bjöd i år Almedalsbe­sökarna på vegansk frukost och korv – och deras mingel under onsdagskvä­llen var för första gången helt veganskt, med mat av kändiskock­en Maximillia­n Lundin. Aftonblade­t visar hur arrangörer i praktiken kan göra skillnad för djuren och klimatet, säger Camilla Björkbom.

 ??  ?? Tina Hogevik. Förbundsor­dförande Camilla Björkbom.
Tina Hogevik. Förbundsor­dförande Camilla Björkbom.
 ??  ?? Kramis för djuren.
Kramis för djuren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden