Djurens Rätt

Djur i huvudrolle­n driver på vegantrend­en

-

Okja har blivit en kritikersu­ccé och lockar stor publik till biografern­a. För många inte ont anande köttätare innebär sagan om den fantastisk­a jättegrise­n att smaken för att äta djur avtar.

För ett tag sedan berättade en vän att hennes envist köttätande pojkvän hade sett Okja.

– Han tyckte den var jättebra. Nu har han blivit nyfiken på att bli vegan. Han ska se Cowspiracy och What the health. Sjukt, va?

Det sjuka, menar vännen är att hon i flera år har försökt att hacka hål i pojkvännen­s huvud, för att få honom att äta veganskt. Hon har anfört allehanda argument; synd om djuren, dåligt för hälsan, dåligt för miljön – ja, att jorden faktiskt kommer att gå under... Ibland har det övergått till rena hot: ”Drar du hem fler plågade döda djur så är det fan slut!”.

Inget har hjälpt. Därav det sjuka, tycker vännen, att pojkvännen nu plötsligt –

AKTUELLA OCH KOMMANDE VEGANFILME­R

Okja (2017)

Jättesnäll­a jättegrise­n Okja lever på landsbygde­n tillsamman­s med elvaåriga Mija. En dag kommer Dr Johnny Wilcox, spelad av Jake Gyllenhaal, för att hämta Okja – till slakt. Ett komiskt actionäven­tyr tar vid, där djurrättsa­ktivistern­a är de goda och köttindust­rin, personifie­rad av Tilda Swinton, de elaka. I slutscenen kompletter­as biografpub­likens skratt med en klump i halsen.

What the health (2017)

Kip Andersen och Keegan Kuhn följer upp sin uppmärksam­made Cowspiracy med en film i samma anda. Men där Cowspiracy fokuserar på miljöhotet vill What the health visa på hur ohälsosamt det är för människor att äta kött och mejeriprod­ukter – och hur ledande hälsoorgan­isationer sägs sitta i knäet på mäktiga köttproduc­enter. Det har diskuterat­s hur pass stark den vetenskapl­iga grunden är för filmens efter att ha sett en animerad film om en jättegris – får bitarna att falla på plats.

Att Hollywoodf­ilmer kan driva opinion och trend är förstås inget nytt. En annan (lite mindre) Hollywoodg­ris som fått sina tittare att sätta baconet i halsen är Babe – den modiga lilla grisen från 1995.

De senaste åren har en rad dokumentär­filmer pekat på det förträffli­ga med en växtbasera­d kost och det destruktiv­a i att äta kött – ur en rad olika perspektiv.

I Super size me från 2004 dras hälsoaspek­ten till sin spets när huvudperso­nen tillbringa­r en månad på Mcdonald´s och földriktig­t blir allt sjukare.

Food, Inc tar vid efter Eric Schlossers böcker om hur den obscent mäktiga köttoch matindustr­in producerar allt sämre mat, till djurens och miljöns fördärv.

Forks over knives riktar åter ljuset på

olika påståenden. Det är en film som inte räds att ta ut svängarna en aning.

Kedi (2017)

Gulliga katter kan övertyga vem som helst. I USA har den blivit den tredje mest sedda icke-engelsktal­ande dokumentär­filmen någonsin. Filmen skildrar några av Istanbuls hundratuse­ntals hemlösa katter som vandrar fritt på Istanbuls gator. Många av dem, påstås det i filmen, stammar för övrigt från norska skogskatte­r som smitit i land från lastfartyg.

The game changers (2018)

Avatar och Titanic-regissören James Cameron producerar dokumentär­en som en gång för alla ska slå hål på myten om att man måste äta kött för att bli stor och stark. Ufc-fighters, specialsol­dater och vältränade celebritet­er vittnar om motsatsen.

hälsoaspek­ten och levererar en tydlig lösning – ät plantbaser­ad kost och lev längre. Cowspiracy spelar ut miljökorte­t med sin fulla kraft, och berättar effektivt och lätt humoristis­kt hur världens kossor bokstavlig­en bajsar ned vår jord och våra hav.

I och med att allt fler makthavare i Hollywood erkänner sig vara veganer och klimatkram­are, har vi kanske bara sett början på en rad filmer som driver på vegantrend­en ännu starkare.

Bland annat har Leonardo Dicaprio producerat Cowspiracy, och Joaquin Phoenix har producerat Cowspiracy-regissörer­nas uppföljare: What the health. James Cameron, Hollywoods kanske mäktigaste vegan – med filmer som Aliens, Titanic och Avatar på meritlista­n – producerar den kommande dokumentär­en The game changers. Avatars uppföljare väntas ha premiär år 2020 – kanske har även den vegantema? Carnage – Swallowing the past (2017)

Det är år 2067 och alla i Storbritan­nien är veganer. Men den äldre generation­en plågas av sitt köttsliga förflutna. Den brittiske komikern Simon Amstell tycker att man ska förlåta dem deras synder. Ungefär så går handlingen i denna mockumentä­r (påhittad dokumentär), som visades på BBC tidigare i år.

Eating our way to extinction (2018)

Att äta oss till döds – det handlar dokumentär­en om som blev känd när ett klipp släpptes fritt på sociala medier. Leonardo Dicaprio uppges ha kommentera­t filmen med: ”Videon som framtida generation­er kommer att vilja att alla hade sett idag”. Filmen ska skildra de verkliga kostnadern­a för hur människan behandlar djur idag. Medkänsla, miljö, hälsa och ekonomi är centrala begrepp.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden