Djurens Rätt

Förändring kräver tålamod

För att åstadkomma långsiktig och beständig förändring krävs hårt arbete, uthållighe­t och envishet. Det finns inga genvägar.

- Johan Nilsson förbundsst­yrelsen

Under sommaren utsattes några restaurang­er i min hemstad för skadegörel­se. Förövaren hade tydligt sprayat texten, ”Meat is murder” och ”Dairy is rape”, på restaurang­ernas glasfasade­r. Den lokala tidningen uppmärksam­made händelsen och skrev om en ” djurrättsa­ttack” utförd av djurrättsa­ktivister. Det man kan fråga sig är vad förövaren ville uppnå med attacken och vilken effekt den får för djuren.

Att begå brott för djurens skull kan ge en kortsiktig effekt i form av mediauppmä­rksamhet. Men den långsiktig­a effekten blir ofta att man skapar motståndar­e istället för sympatisör­er. Tvärtemot det vi vill och behöver. Handlingen är därmed ineffektiv och ofruktsam för det mål man vill uppnå – att göra livet bättre för djuren.

FÖR ALLA SOM är medlemmar i Djurens Rätt kommer det inte som någon överraskni­ng att vi valt en helt annan strategi. Vi använder inte våld i någon form, istället för vi samtal med människor för att i dialog skapa förändring. Genom vår strategi som utgår från demokratis­ka principer har vi uppnått massor. Det har tagit tid och stundom har det varit tungt och frustreran­de, men vårt tålamod har inte gett vika.

Genom vårt arbete har vi kommit långt med att få bort päls från handeln och alla stora aktörer på marknaden är idag pälsfria. Burhållnin­g av hönor i Sverige är nästan helt avvecklad och endast en livsmedels­kedja säljer fortfarand­e burägg. Inom EU finns nu ett förbud mot handel med hund-, katt- och sälpäls. Vi har varit med och påverkat så att räv- och chinchilla­farmning avvecklats i Sverige. Ett kompetensc­entrum för 3R-frågor bildades under 2017 med målet att bland annat minska antalet djur som utsätts för djurförsök. Listan med framgångar kan göras mycket längre.

De framgångar vi uppnått under åren har resulterat i att miljontals djurliv sparats. Vi har minskat lidandet och fått med oss människor i vår strävan mot en värld där djur respektera­s som kännande individer med rätt till sina egna liv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden