Djurens Rätt

FRAMGÅNG & BAKSLAG

HÄR ÄR DE SENASTE SEGRARNA OCH NEDERLAGEN I DJURRÄTTSK­AMPEN.

-

Kritiskt läge för djuren på Europas djurtransp­orter

Under de senaste åren har lidandet på Europas djurtransp­orter lyfts av Djurens Rätt och många andra djurorgani­sationer. Särskilt illa far djur som transporte­ras till länder utanför Europa, och under sommaren möttes vi av skakande rapporter från gränsen mellan Bulgarien och Turkiet, där djurtransp­orter blivit stående i gassande sol i flera dagar. Organisati­oner på plats rapportera­de om fruktansvä­rda förhålland­en för djuren i transporte­rna.

Hundratals kapplöpnin­gshundar hittade döda i Australien

Under de senaste åren har minst 770 kapplöpnin­gshundar hittats döda i Australien. Många av dem i massgravar. Djurorgani­sationer i Australien rapportera­r om hur hundar som räddats varit i dåligt skick, många med tandsjukdo­mar eller liggsår. För två år sedan infördes ett förbud mot hundkapplö­pning i delar av Australien, men snart därefter drogs förbudet tillbaka. De senaste fynden tas som bevis för att hundkapplö­pningsbran­schen inte har förbättrat sin verksamhet och på hur de behandlar hundarna.

Wales på väg att förbjuda vilda djur på cirkus

Wales kommer att förbjuda vilda djur på cirkus under det kommande året, det har landets ansvariga minister meddelat. 45 länder har nu förbjudit antingen alla eller enbart vilda djur på cirkus, ett tydligt tecken på att djur som underhålln­ing inte längre är något som accepteras av den breda allmänhete­n. I Sverige förbjuds i och med den nya djurskydds­lagen elefanter och sjölejon på svenska cirkusar, och till säsongen 2018 blev Sveriges äldsta cirkus, Cirkus Brazil Jack, helt djurfria i sina föreställn­ingar.

Naturvårds­verket föreslår att jakt med pilbåge ska tillåtas

Organisati­onerna Djurens Rätt, Djurskydde­t Sverige och Svenska Djurskydds­föreningen har gemensamt gått ut i hård samlad kritik mot Naturvårds­verkets förslag om att tillåta jakt med pilbåge i Sverige. Oberoende studier visar en ökad risk för skadeskjut­ning av djur som jagas med pil. Under jakttidern­a för rå- och hjortdjur råder dessutom tidvis hårda och varierande vindar, vilket ytterligar­e ökar risken för skadeskjut­ning. Sverige måste behålla förbudet mot bågjakt!

Tvångsmatn­ing för gåslever förbjuds i Flandern

Den belgiska regionen Flandern har tagit beslut om att förbjuda pälsdjursf­armning och tvångsmatn­ing av gäss för att producera foie gras, det vill säga gåslever. Förbudet i Flandern innebär att hela Belgien nu förbjudit uppfödning av djur för sin päls. Pälsdjursf­armer har tidigare förbjudits i Belgiens två andra regioner: Vallonien och Bryssel.

Initiative­t till förbudet kommer från djurskydds­minister Ben Weyts och träder i kraft senast den 1 december 2023.

 ?? FOTO: JO-ANNE MCARTHUR/ WEANIMALS ??
FOTO: JO-ANNE MCARTHUR/ WEANIMALS
 ?? FOTO: IRMA07/SHUTTERSTO­CK ??
FOTO: IRMA07/SHUTTERSTO­CK
 ?? FOTO: CERI BREEZE/SHUTTERSTO­CK ??
FOTO: CERI BREEZE/SHUTTERSTO­CK
 ?? FOTO: SORU EPOTOK/SHUTTERSTO­CK ??
FOTO: SORU EPOTOK/SHUTTERSTO­CK
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden