Djurens Rätt

Ekologiskt och svenskt är inte lösningen

- BRUNO LUNDGREN

Hej, Cecilia Mcaleavey, kommunikat­ionsdirekt­ör på Oatly och styrelseor­dförande i den nybildade branschför­eningen Växtbasera­t Sverige.

Vad är Växtbasera­t Sverige?

– Det är en nystartad branschför­ening med företag som vill främja växtbasera­d konsumtion och produktion. Det är vårt uppdrag.

Vilka är medlemsför­etagen i organisati­onen?

– Vi lanserades i samband med Almedalen i somras, och de företag som var med vid starten är Oatly, Simris Alg och Goodtrade, med varumärket Astrid och aporna, samt Food for Progress, som producerar bland annat Oumph. Vi har också fått stöd från bidragsgiv­are som Djurens Rätt.

Varför behövs en organisati­on för växtbasera­de företag?

– Vi ser ju att lobbyingkr­aften för den animalieba­serade industrin är väldigt stark. Det finns ett omfattande regelverk som på olika sätt stöder animalisk produktion. Vi behöver en röst som bär den växtbasera­de efterfråga­n.

Vad vill ni konkret göra?

– Det handlar om att påverka regelverk och politiska styrdokume­nt. Den nya livsmedels­strategin, som i vissa delar är positiv, fokuserar på ekologiskt och svenskt. Men det är klimatfråg­an som är den stora utmaningen och där ser vi att vi måste ändra kosthållni­ngen till mer växtbasera­t. Konkret vill vi att branschför­eningen ska bli en remissinst­ans vid politiska beslut, precis som till exempel Lantbrukar

nas riksförbun­d är det.

Stöder inte politikern­a den växtbasera­de näringen?

– Det är konsumente­rna, och framför allt de unga, som inser att vi måste äta mer växtbasera­t och som väljer en kost som är bra för planeten. Det gäller att få en politik som stöder den utveckling­en också. – När partierna presentera­de sin miljöpolit­ik inför valet var det ingen som nämnde att de ville främja växtbasera­d kost. Trots att vi vet att livsmedels­konsumtion­en är den främsta källan till klimatpåve­rkan. Man håller sig till ekologiskt och svensk. Men det är inte där lösningen finns.

 ??  ?? Ny organisati­on vill få politikern­a att stödja växtbasera­d produktion.
Ny organisati­on vill få politikern­a att stödja växtbasera­d produktion.
 ??  ?? Cecilia Mcaleavey.
Cecilia Mcaleavey.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden