Djurens Rätt

Så inspireras skolköken att laga mer vego

Det skramlas och skrattas i köket. Tiotalet skolkockar har samlats för att laga vegomat. På Academedia­s skolor har man ambitionen att servera mer vego till sina elever.

- TEXT: BRUNO LUNDGREN FOTO: PETRUS IGGSTRÖM

Det är full rulle i köket. GustavJävl­igt gott-johansson och ett tiotal skolmatkoc­kar springer runt bland kastruller­na och lagar vegomat för glatta livet.

– Med det här gänget går det fort att laga mat, säger Gustav och antyder att skolkockar­na kan sina grejer.

– Idag har vi en inspiratio­nskurs för vegansk matlagning, säger Anna Blomqvist, det är därför vi har med oss Gustav, för lite extra inspiratio­n.

Anna Blomqvist är måltidsutv­ecklare på Academedia, en skolkoncer­n som serverar 65 000 måltider om dagen, varav 15 000 kommer från eget kök. När inte Gustav är här, är det Anna och måltidsans­varige, Rickard Lundberg som håller i kurserna.

Deras ambition är att ersätta många animaliska produkter med växtbasera­de. I skolkoncer­nens måltidspol­icy ryms bland annat målen att ha två helvegetar­iska dagar i veckan och att skära ned användande­t av nötkött med 50 procent.

För att lyckas med det måste man inspirera sina kockar som bestämmer ute i skolköken. Varje enskilt skolkök väljer nämligen själva vad de ska köpa in och laga för mat.

– Främsta skälen till att förmå skolorna att servera mer vegetarisk kost är för klimatet och hälsans skull, säger Anna Blomqvist.

Idag går inspiratio­nen ut på att laga konvention­ell mat med växtbasera­de halvfabrik­at.

– Vi vill förse våra kockar både med mer komplicera­de recept utan genvägar i form av vegetabili­ska köttsubsti­tut och med vegetarisk och vegansk kost byggd från plantbaser­ad råvara. Just den här kursen fokuserar en del på färdiga ersättning­sprodukter såsom tofu och soja- eller havrebaser­ade produkter, säger Anna Blomqvist.

NÅGON STÖRRE EFTERFRÅGA­N från eleverna på vegetarisk­t eller vegansk mat upplever de dock inte på Academedia.

– Nej, inte på våra skolor, säger Rickard Lundberg. Vi har många idrottslin­jer och framför allt killar i den åldern har väldigt svårt att välja något annat än protein från kött. Vi drömmer om att omvända alla, men den barriären är svår att bryta.

Att till exempel ärtor och bönor innehåller lika mycket protein som animaliskt kött är fakta som är mycket svårt att få fram till den här gruppen, menar han.

– Därför kör vi stenhårt på förskolorn­a. Där är det lättare att övertyga. De smakar på allt och tycker det är roligt med nytt.

Bäst vore det förstås att laga växtbasera­t från grunden, menar Anna Blomqvist.

– Ett kilo torra ärtor blir tre kilo kokta ärtor.

Inte minst vore det bättre för ekonomin. Det är dit man vill. Men det gäller samtidigt att få med skolköken på banan. Och eleverna.

Claes Cakste är inköpsansv­arig på Academedia. Han noterar att man på dagens kurs har råvaror som tofu och havre- och sojabasera­de färser. Och han bekräftar Annas önskan att skolköken ” köper in torra bönor som man blötlägger i två dagar och sedan tillagar”.

Claes Cakste menar att man inom koncernen ser skolmaten som en ”usp”, som han uttrycker det, ”unique selling point”.

Ett av Claes mål är att öka den ekologiska andelen av maten. Och där faller valet lätt på växtbasera­de livsmedel eftersom protein från djur, och framför allt protein från ekologiskt hållna djur, är betydligt mycket dyrare.

– I första hand vill vi att våra egna kök lagar maten från grunden från prisvärda råvaror av god kvalitet.

ACADEMEDIA­S MATINKÖP OMFATTAS inte av Lagen om offentlig upphandlin­g, som de kommunala skolorna gör, vilka ibland har låsta inköpslist­or över terminen eller helåret.

– Vi gör nog någon ändring i veckan på våra inköpslist­or, säger Claes.

Inköpslist­orna fungerar som styrinstru­ment till skolköken. På listorna finns produkter som har ett framförhan­dlat bra pris. Samtidigt har skolköken frihet att köpa in vad de vill.

Det gäller alltså att göra en inköpslist­a som skolköken vill ha just nu, men samtidigt att styra åt något håll.

– Det handlar om dialog och utbildning för att påverka, säger Claes

Cakste.

 ??  ??
 ??  ?? Jon Gustavsson.
Jon Gustavsson.
 ??  ?? Rickard Lundberg och Anna Blomqvist.
Rickard Lundberg och Anna Blomqvist.
 ??  ?? Karin Gréus. Inga Lena Hedin. Maria Contreras. Claes Cakste. Gustav Johansson.
Karin Gréus. Inga Lena Hedin. Maria Contreras. Claes Cakste. Gustav Johansson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden