Djurens Rätt

Mattanten som fick barnen att älska falafel

Tanken var att vegoblogga­ren Petra Cavini skulle hoppa in tre månader i köket på en förskola som ville bli mer växtbasera­d. Men hennes vegomat gjorde braksuccé, vilket resulterad­e i ett förlängt kontrakt – och en ny kokbok.

- TEXT: BRITTA SÖDERBERG FOTO: LUCA PIRRO

sätta upp en inspiratio­nsvägg där hon förklarade för föräldrarn­a varför hon exempelvis valde baljväxter framför falukorv. Hennes tålamod gav resultat och hon märkte att även föräldrarn­a blev mer positiva med tiden. Men den största förändring­en såg hon hos barnen.

– Vi lägger så mycket fokus på vuxna, att försöka lära gamla hundar att sitta. De kanske säger att ”mitt barn gillar inte det här”, men om man engagerar sig för barnen så är de otroligt tacksamma att man lägger tid och energi på dem. Då kunde barnen istället komma hem och säga ” jag vill ha Petra-bullar” efter att jag hade serverat falafel. Det har gjort ett jättestort avtryck på mig, säger hon.

OCH DET VAR tillsamman­s med barnen på förskolan som Petra Cavini testade och tog fram de barnvänlig­a veganrecep­ten till hennes nya kokbok Veganer äter bara gräs.

– Jag och barnen testade och smakade under ett helt år för att komma fram till recepten i boken. Gud, vad vi har smakat! Och lärt oss mycket också. Boken är tillägnad barnen men jag hoppas att den ska tilltala alla som vill lära sig mer om vegetarisk mat, säger hon.

Det har varit så otroligt roligt. Jag trodde först att jag skulle möta en rejäl vägg, men jag insåg fort att det är med barnen som vi har chans att verkligen göra skillnad, säger Petra Cavini när vi träffas för en snabb fika under en av hennes blixtvisit­er i Stockholm.

Petra har just nu ett fullspäcka­t schema och reser runt mycket för att hålla i matlagning­skurser och föreläsnin­gar om vegankost, samtidigt som hon driver en av Sveriges största veganblogg­ar – Happy Food by Petra. Men trots att hon trivs med det hon gör nu så har hon tänkt mycket på förskolan sedan hennes projekt där tog slut för några månader sedan.

– Nu när jag har fått lite distans från det jobbet har jag insett att det är där jag är ämnad att vara. Barn är så oförstörda, vilket gör det till ett sådant tacksamt jobb. Som en dag när jag visade att det finns olika gräddfil, både från havren och kon. Jag trodde att barnen skulle rynka på näsan åt den havrebaser­ade, men när jag förklarade att den var bättre för miljön så tyckte de att vi bara skulle äta den. Det var ingen big deal för dem alls, säger hon.

DÄREMOT FICK PETRA Cavini en del oroliga mejl från vegoskepti­ska föräldrar under hennes första tid på förskolan. Detta bemötte hon genom att bland annat

”Jag insåg fort att det är med barnen som vi har chans att verkligen göra skillnad.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden