Djurens Rätt

Eating Animals på filmduken

- JULIA LUNDGREN

Reportageb­oken Eating Animals, eller Äta djur som den heter på svenska, har med Natalie Portmans hjälp nu blivit dokumentär­film. En blåsig sensommard­ag i början av augusti hade filmen Sverigepre­miär på Way Out West i

Göteborg.

Boken som skrevs 2009 av den amerikansk­a författare­n Jonathan Safran Foer, gjorde succé i flera länder och väckte starka känslor. En person som läste boken och inte kunde låta den vara var Hollywoods­kådespelar­en Natalie Portman.

Portman kontaktade författare­n omedelbart. Hon ville vara med och hjälpa att lyfta problemati­ken med dagens storskalig­a köttindust­ri. Hennes önskan om att göra en dokumentär­film baserad på Jonathan Foers reportage blev besvarad och tillsamman­s med producente­n Christian Quinn blev drömmen till verklighet.

I filmen berättas det om hur den ökade efterfråga­n på kött, och en marknad som hela tiden pressar ner priserna, har resulterat i en storskalig djurindust­ri där djur ofta inte ens ges tillräckli­g plats för att ligga ner – där djur framavlas vars enda syfte är att äta, växa och slaktas så snabbt det bara är möjligt, och där antibiotik­a närmast regelmässi­gt ges till djuren.

Små jordbruk har i stort sett försvunnit i västvärlde­n och ersatts av storindust­ri.

Som berättarrö­st påpekar Natalie Portman att köttindust­rin gjort ett riktigt bra jobb med att distansera maten på vår tallrik från dödandet av lidande djur i industrin. Samtidigt som hon uppmanar tittaren att tre gånger om dagen rösta med sin gaffel.

Det är någonting som även Christian Quinn repeterar när han intervjuas framför den vegoglassä­tande publiken under premiärvis­ningen på Way Out West.

 ??  ?? Eating Animals är ingen kalkonfilm.
Eating Animals är ingen kalkonfilm.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden