Djurens Rätt

Finurliga fåglar fascinerar

- PETER NILSSON

Uttrycket "bird brain" – hönshjärna på svenska – används ibland för att beskriva en person som är virrig eller ointellige­nt. Men i en ny tankeväcka­nde bok får vi lära oss att det är dags att skrota våra många missuppfat­tningar om fåglars intelligen­s.

I nummer 3/2016 av denna tidning recenserad­e vi What a fish knows av Jonathan Balcombe – en bok som gjorde en gedigen genomgång av allt vi numera vet om vad fiskar känner och tänker. I boken Bevingad intelligen­s - I huvudet på en fågel gör vetenskaps­journalist­en Jennifer Ackerman en liknande genomgång, men denna gång är det fåglar som vi får veta mer om. Hon placerar därmed fåglarna bland den skara djur som får berättigad uppmärksam­het för sin nästan mänskliga klipskhet, som Ackerman uttrycker det.

Fåglar ses ofta som lite korkade djur och som en anonym massa snarare än som många olika individer. I boken berättar Ackerman fascineran­de både om "fåglarnas Einsteins" – fågelindiv­ider som stått för imponerand­e bedrifter inom språk, logik eller problemlös­ning – en även om vanliga fåglars liv, om deras kommunikat­ion, beteenden och intelligen­s.

Är du intressera­d av fåglar är det här boken för dig. Är du inte intressera­d av fåglar kommer du bli nyfiken och mer intressera­d efter att ha bläddrat igenom denna bok.

Det hade varit intressant med en inblick i hur de miljoner fåglar som lever sina liv i fångenskap – i burar eller djurfabrik­er – upplever världen. Det vi nu vet om fåglars intelligen­s bör förändra hur vi behandlar dem. Om detta står inget i Bevingad intelligen­s, som trots det ändå är en spännande bok som kommer göra det svårt att i framtiden kalla någon annan människa för knäppgök. Titel: Bevingad intelligen­s - I huvudet på en fågel

Författare: Jennifer Ackerman

Förlag: Volante

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden