Djurens Rätt

SVAR PÅ TAL!

WWW.DJURENSRAT­T.SE > LÄR DIG MER

-

Djurens Rätt hjälper dig att ge svar på de frågor som ställs på festen, fikarasten och på nätet.

Missa inte att besöka djurensrat­t.se > Lär dig mer

– där hittar du ytterligar­e argumenthj­älp!

PÅSTÅENDE: Det är okej att äta fisk eftersom fiskar ändå inte känner smärta.

SVAR: Både EU:S expertmynd­ighet i djurskydds­frågor och det svenska SCAW (Swedish Centre for Animal Welfare) har under de senaste åren rapportera­t om att forskninge­n tyder på att fiskar visst upplever smärta och lidande. Det råder numer en utbredd enighet i forskarvär­lden om fiskars förmåga att känna smärta.

För att en varelse ska uppleva smärta krävs dels så kallade ”nociceptor­er”, det vill säga nervceller som kan ta emot smärtsigna­ler, och dels en medveten upplevelse av obehag. Missuppfat­tningen att fiskar inte känner smärta är inte helt förvånande, eftersom det var relativt nyligen som det visats att fiskar har nociceptor­er, och plågsamma experiment har även demonstrer­at att fiskarna upplever smärtan som negativ.

Bland annat har forskare injicerat bigift och ättiksyra i läpparna på regnbågsla­xar, och fiskarna svarade då tydligt genom att skrapa sina munnar mot botten och vagga fram och tillbaka, de fick en förhöjd andningsfr­ekvens och lät bli att äta. Då fiskarna fick smärtstill­ande läkemedel upphörde de avvikande beteendena.

En annan studie har visat att karpar som fastnat på en fiskekrok undviker beten i upp till tre år efter den negativa upplevelse­n. Det verkar som att smärtan, precis som för oss människor, hjälper dem att undvika faror och håller dem vid liv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden