Djurens Rätt

Att göra-lista för Sveriges regering

Oavsett vilka partier som ingår i den svenska regeringen så finns det ett antal viktiga djurskydds­frågor som regeringen behöver ta tag i.

- Camilla Björkbom Förbundsor­dförande

Oavsett vilka partier som ingår i regeringen behöver de samarbeta för att föra djurpoliti­ken framåt. En brådskande punkt på regeringen­s att göra-lista bör vara att agera på den utredning som äntligen tillsatts efter att kritiken mot pälsdjursf­armer varit hård under många år.

en av de mest

1) PÄLSDJURSF­ARMNING ÄR brännande djurskydds­frågorna i Sverige i dag. Det är redan helt eller delvis förbjudet eller avvecklat i många andra europeiska länder. I Norge fick det liberala partiet Venstre med sig högerreger­ingen på att Norge ska förbjuda pälsdjursf­armning från år 2025.

Ett stort antal experter och forskare, såväl nationellt som internatio­nellt, har genom åren dragit slutsatsen att burarna som minkarna hålls i orsakar allvarliga djurskydds­problem. Lägg till det den starka opinion som visar att åtta av tio svenskar anser att minkfarmni­ng bör förbjudas, att pälsdjursf­armning redan är förbjudet i flera europeiska länder samt att det i Sveriges nya djurskydds­lag, som ska träda i kraft 1 april 2019, slås fast att djur ska hållas och skötas i en god djurmiljö och på ett sådant sätt att deras välfärd främjas.

fråga som bör stå högt upp på 2) EN ANNAN regeringen­s att göra-lista är att fasa ut djurförsök. Utöver att djur skonas från lidande har djurfria forsknings­metoder visat sig gagna även människor. De djurfria metoderna är, förutom att de är mer etiska, även effektivar­e, mer tillförlit­liga och billigare än djurförsök. För att fler djurfria metoder ska utvecklas är det avgörande att mycket mer pengar styrs till utveckling av djurfria metoder.

Att ta fram en plan för hur övergången till djurfri forskning ska gå till och att rikta forsknings­medel till utveckling av alternativ­a metoder till djurförsök är en vinst för människor, för Sverige som forsknings­nation och för djuren.

djuren som föds upp för 3) DJURSKYDD FÖR mat är en tredje fråga som kräver brådskande åtgärder. Det mest etiska vore att rädda både klimatet och djuren genom att färre djur föds upp och slaktas för matprodukt­ion, och att det mindre antal djur som ändå föds upp lever under bättre förhålland­en där de går utomhus och får böka, beta och picka. I EU bör djurtransp­orter ersättas av transport av kött, och Sverige bör vara drivande i att få ett slut på EU:S plågsamma djurtransp­orter.

skrotas i Sverige och i resten 4) BURAR BÖR av EU, och alla djur bör få rätt till utevistels­e. Sverige bör också satsa på att främja växtbasera­de livsmedel, så att det produceras mer vegetabili­er i Sverige och mer grön mat börjar serveras i skolor och på sjukhus.

fråga som bör ligga

5) YTTERLIGAR­E EN högt upp på regeringen­s dagordning är de hemlösa katterna. Problemet med hemlösa katters lidande går att lösa. Regeringen måste göra det obligatori­skt med Id-märkning och registreri­ng av katter, samt krav på kastrering av katter som får röra sig fritt utomhus och som inte ska användas i avel.

Vi har tagit fram den här att göra-listan med konkreta förslag till regeringen, för är det något ett samhälle ska göra så är det att värna de allra svagaste.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden