Djurens Rätt

Snart är det val – igen!

Pengar har är en stor drivkraft inom forskning. Därför bör forsknings­anslagen från EU tydligt visa att framtidens forskning inte utnyttjar djur.

- Fia Kamlund Förbundsst­yrelsen

Knappt har vallöftena till riksdagsva­let tystnat innan löftena inför nästa val börjar kommunicer­as. I flödena blandas i skrivande stund regeringsb­ildning med budskap inför det val som stundar – valet till Eu-parlamente­t. 21 svenska parlamenta­riker ska ta plats bland de 705 stolarna.

Kanske känns det jobbigt att ännu en valrörelse ska dra igång så snart, men för oss som bryr oss om djurens situation och rättighete­r så är det ett otroligt viktigt val. EU kan sätta en standard för lagstiftni­ng i många frågor, och det är viktigt att den standarden är till djurens fördel.

Dessutom sitter EU på ett verktyg som är direkt avgörande för miljarder djurs liv, men som sällan får någon stor uppmärksam­het – forsknings­anslag. Precis som Sveriges riksdag förhoppnin­gsvis ska anamma Djurens Rätts förslag om att anta en plan för övergång till djurfri forskning, så behöver de pengar som EU fördelar gå samma väg. För en etisk forskning ur djurens perspektiv, men också för en bättre forskning för männ- iskor, så behövs det fokus på utveckling av djurfria metoder.

en lagstiftni­ng som står på

IDAG HAR VI djurens sida. Djurförsök får inte användas om det finns en alternativ metod som dokumenter­at ger samma utfall som ett djurförsök. Problemet är bara att det idag tar alldeles för lång tid att få djurfria metoder validerade. En djurfri metod måste först bevisas kunna ge samma output som ett djurförsök, innan den etiska nämnden helt kan avslå djurförsök­et med motivering­en att det finns alternativ som är minst lika bra.

Validering­sprocessen måste utvecklas så att den går snabbare, men framför allt måste mer pengar läggas på att utveckla, utvärdera och förfina de alternativ­a metoderna så att de blir överlägsna djurförsök­en. Här har EU en viktig roll när de fördelar sina forsknings­anslag och det måste finnas en politisk vilja och drivkraft för att lyfta de alternativ­a metodernas betydelse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden