Djurens Rätt

Det tar tid att vända ett skepp

- Redaktione­n

Att bryta köttnormen är ingen lätt uppgift. Förändring tar tid. Men ständigt märker vi i detaljerna att utveckling­en sakta rör sig framåt. Växtbasera­t är inte längre något totalt främmande, varken för skolungdom­ar eller för elitidrott­are.

På sida 14 avslöjar vi vinnaren av årets Guldråtta, priset som varje år delas ut till någon eller några som har gjort en anmärkning­svärd insats för djuren under året. En ledtråd: vinnaren får flera hundra om dagen att välja vego.

Den plantbaser­ade ninjan Johannes Ojanperä vet vikten av näringsrik­tig kost. Från sidan 18 och framåt berättar han om hur bytet till djurvänlig mat hjälper honom att återhämta sig snabbare och sova bättre än tidigare – något som resulterar i ständigt nya personbäst­a på hinderbano­rna inom sporten som kallas ”Ninja warrior”.

Det är dock inte bara ninjor som gillar grönt på tallriken, på sida 32 får du följa med till jordens så kallade ” blå zoner”. Hundraårin­garna som lever där håller sig nämligen huvudsakli­gen till växtbasera­t de också, något som möjligtvis kan förklara deras höga ålder.

Men fortfarand­e lider väldigt många djur inom djurindust­rierna. Och räknat till antalet individer så handlar det framförall­t om kycklingar. Fler än 99 miljoner kycklingin­divider föds och dör inom den svenska kycklingin­dustrin varje år. Bilderna inifrån de svenska fabrikerna, från Djurens Rätt kampanj ”99 miljoner”, lämnar få oberörda. Mer om kampanjen finns att läsa på sidan 24. Vi på Tidningen Djurens Rätt önskar alla läsare en god jul och ett gott nytt år, och vi hoppas att nästa år – som ju såklart inleds med Veganuari – blir djurens år.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden