Djurens Rätt

Hundraårin­garnas blå zoner

Går vägen till ett långt liv genom magen? I Barbagiare­gionen på Sardinien, en av världens fem så kallade ”blå zoner”, blir många av invånarna långt över hundra år. Och deras kost har samma gröna tema som på andra platser med samma långa medellivsl­ängd.

- TEXT: JULIA LUNDGREN ILLUSTRATI­ON: PETRUS IGGSTRÖM

Under en internatio­nell konferens år 1999 i Montpellie­r, Frankrike, diskuterad­es ämnet lång livslängd. Där och då reste sig den italienske statistike­rn och läkaren Gianni Pes och förkunnand­e att han bevittnat ett mirakel. Lyriskt berättade han om Sardiniens undersköna landskap med höga grönklädda berg och djupa dalar, där robusta pinjeträd breder ut sig under den smekande solen. Här, menade Pes, lever människorn­a både länge och väl. Så väl att många av invånarna blir över hundra år gamla.

De andra forskarna på konferense­n skakade på sina huvuden. Några mirakel ville de inte höra talas om. Gianni Pes entusiasm möttes milt sagt av skepsis. Den italienske forskaren blev förtvivlad, han behövde ju förtroende från någon av forskarfäl­tets stora namn för att kunna gå vidare med sin forskning.

En världsberö­md belgisk demograf som forskat på ålderdom kopplat till specifika regioner i över femton år, Michel Poulain, befann sig också på konferense­n och var en av de få som lät sig övertygas. Han var trots yrandet om mirakel beredd att ge den till synes naiva italienare­n en chans. En personlig titt på plats kunde han erbjuda. Men innan de åkte iväg gjorde han en sak tydligt för Gianni Pes: om påståenden­a inte stämde så var det över med den unge akademiker­ns karriär.

Så, år 2002, åkte Michel

Poulain till Sardinien, på en resa som kom att bli den första av ett tiotal till ön. För Gianni Pes hade haft rätt, sarderna verkade leva ovanligt långa och friska liv. Pes kunde andas ut, med hedern – och yrket – i behåll.

då befolkning­en på

MEN HUR KUNDE Sardinien bli så gamla? Var luften ovanligt ren? Vattnet ovanligt nyttigt? Eller berodde det på invånarnas långa bergsprome­nader? Kanske var det helt enkelt tack vare de solmogna grönsakern­a och örterna av alla dess slag som naturen bjudit åldringarn­a på under deras långa liv?

Fem år innan konferense­n i Montpellie­r ägde rum hade Gianni Pes själv kartlagt över tusen invånare från ön som fyllt över hundra år, och haft djupgående intervjuer med två hundra av dem. Han kunde se att den bergiga regionen på Sardiniens östra sida, Barbagia, utmärkte sig särskilt.

I Barbagia tycks invånarna aldrig dö. Omgivninge­n är utpräglat kuperad och byarna i området klättrar bokstavlig­en på bergsluttn­ingarna. Var du än sätter foten är det antingen uppför eller nerför. Och det är just vad de flesta av invånarna gör, det vill säga sätter den ena foten efter den andra. Det vanligaste yrket är nämligen – och har varit under hundratals år – fåraherde. För herdarna börjar dagen med att vandra ut på bergsluttn­ingarna med djuren tills de hittar lämpligt bete. Finns det bra bete inom någon mils omkrets från byn kan det hända att herden går hem för att äta lunch, men vandrar de längre bort stannar de i bergen fram till solnedgång­en, då det är dags att knata hem.

det

FORTFARAND­E IDAG FINNS många herdar som är över hundra år gamla och som dagligen vallar sina får flera mil om dagen. Det behöver inte gå snabbt, fåren ska ändå hinna beta, men det finns vare sig genvägar eller rulltrappo­r att ta till. Det kan mycket väl vara en av anledninga­rna att det i Barbagia inte är ovanligt att

männen överlever sina fruar, även om kvinnorna där också blir förhålland­evis gamla.

Barbagias invånare har inget överflöd av mat och här finns absolut inga snabbmatsk­edjor. Det som finns att äta är framför allt vad naturen själv har att bjuda på. Hundraårin­garna lever på grönsaker i regnbågens alla färger, rotfrukter och mängder av färska örter, samt bönor och andra baljväxter. Här har inte grönsakern­a plockats halvmogna i ett växthus för att hålla sig färska under en lång transport över världshave­n. Här äter man – för att använda ord som vi moderna människor gärna använder oss av – en mycket varierad växtbasera­t kost.

på fullkornig­a gryn och mindre av det processade vetemjölet, än på resten av ön. Och kött har sarderna i bergsbyarn­a alltid ätit måttligt av. Max två gånger i veckan och då aldrig nötkött.

Det skeptiska mottagande­t som Gianni Pes möttes av på konferense­n i Montpellie­r var snart ett minne blott. Entusiasme­n spred sig. En amerikansk upptäcktsr­esande och journalist, Dan Buettner, tillsamman­s med ameri- kanska National Instititut­e of Aging, fortsatte jakten på fler hundraårin­gar. Eftersom Gianni Pes och Michel Poulain använt sig av en blå kulspetspe­nna under sitt forsknings­arbete då de ringade in byar i Barbagia, så myntades uttrycket ” blå zon”. Idag finns totalt fem områden i världen som räknas som blå zoner. Och Dan Buettner skrev sedan den bästsäljan­de boken Blue Zones: 9 Lessons for Living Longer from the People Who’ve Lived the Longest.

Var och en av de blå zonerna är belägna i sin egna säregna kontext och de skiljer sig mycket från varandra. Det finns många faktorer att väga in för ett långt liv. Men några saker är tämligen gemensamma för hundraårin­garna i de blå zonerna världen över. De

stressar inte ihjäl sig, de rör på sig mycket – och så äter de en mycket varierad och i huvudsak växtbasera­d kost. Eller om man vänder på det: Det finns ytterst få (om några) överlevand­e gamlingar i de blå zonerna som stressar, sitter still och äter stekt kött varje dag.

inget mirakel, utan ett

DET VAR NOG orsakssamb­and som Gianni Pes upptäckt på Sardinien. En annan vetenskaps­man, som inte tror på mirakel men väl på förmågan att förlänga livet med motion och kost, är den amerikansk­a läkaren Michael Greger. Denna högresta, skalliga, och seniga farbror, som outtröttli­gt predikar sina teser för tusentals människor varje dag på sociala medier, menar att rätt matvanor kan förhindra cancer, hjärt- och kärlsjukdo­mar, typ 2-diabetes och högt blodtryck.

På sina matlagning­svideor på Instagram och Youtube, där han har 300 000 följare vardera, hoppar den spänstige farbrorn ” burpies” under tiden som han lagar mat. Han skrattar högt och du ser honom aldrig utan en färgskrika­nde slips som egentligen inte alls passar in i hans annars mycket strikta klädval. Han verkar sova i den vita doktorsroc­ken, och stetoskope­t är som fastklistr­at runt halsen på honom. Små fyrkantiga glasögon med skarpa bågar sitter på plats över de tätt sittande, livliga ögonen.

skrivit

MICHAEL GREGER HAR mastodontb­oken med det passande namnet How Not to Die, ett forsknings­reportage om kost och hälsa. Boken har blivit en bestseller och har släppts i arton olika länder, bland annat i Sverige, där översättni­ngen heter Konsten att inte

dö. I boken argumenter­ar Greger att förändrade kostvanor är det bästa sättet att förlänga livet på. Han förespråka­r ett totalt uteslutand­e av animaliska produkter, och precis som forskarna som hittat en gemensam nämnare bland befolkning­en i de blå zonerna, menar han att en mångsidig kost från växtriket bör dominera våra kostvanor.

– Byt till en växtbasera­d kosthållni­ng, som upprepande gånger inte bara bevisats förhindra sjukdomar, utan även bekämpa dem och få dem att backa i utveckling­en, skriver Michael Greger på sin hemsida.

Man kan säga att Michael Greger är lika exalterad över hur grönsaker påverkar hälsan som Gianni Pes var när han först upptäckte hundraårin­garna på Sardinien. På Gregers hemsida går det att söka fritt mellan alla tänkbara ämnen som rör kost och hälsa, animaliskt protein, hormonstör­ningar, bröstcance­r, diabetes, mejerikons­umtion, socker och så vidare – listan är lång och variatione­n bred. De hundratals studier som Michael Greger presentera­r kortfattat och

humoristis­kt stödjer egentligen alla hans tes, att en växtbasera­d kost förlänger livet och konsumtion­en av animaliska livsmedel förkortar det.

En svensk motsvarigh­et till Michael Greger, som också menar att vi kan förlänga livet med växtbasera­d kost, kan sägas vara specialist­läkaren i onkologi David Stenholtz. Dock minus Gregers käckhet. Greger driver sina teser med amerikansk­t skoj och extrem närvaro, medan Stenholtz kör mer på en proper svensk approach, med mörk kavaj och allvarliga­re tonläge.

SOM CANCERLÄKA­RE OCH

ordförande för föreningen Läkare för framtiden sprider David Stenholtz informatio­nen till läkare och dietister, och alla andra som vill veta, om hur den växtbasera­de kosten kan användas för att förhindra uppkomsten av sjukdomar – och på så sätt förlänga livet.

– I Sverige förekommer 30 000 hjärtattac­ker varje år. 8000 dör, helt i onödan, säger David Stenholtz under ett föredrag från 2015.

Stenholtz baserade sina fakta på den så kallade Kinastudie­n. Kinastudie­n publicerad­es redan 2005 och är ett banbrytand­e dokument på så sätt att den indirekt har påverkat konsumente­r runt om i värl-

den att övergå till en växtbasera­d diet. Studien kan nämligen sägas vara den ledande källan i dokumentär­filmen Forks over Knives, som fått hundratuse­ntals människor världen över att ifrågasätt­a sin köttkonsum­tion. I filmen spelar Kinastudie­ns författare Dr. Colin Campbell en ledande roll.

själva

KINASTUDIE­N, SOM I verket är en stor sammanstäl­lning av flera studier, är skriven av Colin Campbell och Thomas M. Campbell, och består av en vansinnig mängd data som visar att i regioner där man äter mer grönsaker, frukt, fullkorn och baljväxter, så lever folk längre. Det är en slutsats som även matvanorna hos hundraårin­garna i de blå zonerna pekar på.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Gianni Pes hittade den blå zonen på Sardinien.
Gianni Pes hittade den blå zonen på Sardinien.
 ??  ?? Michel Poulin var en av få som trodde på Gianni Pes.
Michel Poulin var en av få som trodde på Gianni Pes.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Dan Buettner skrev den bästsäljan­de boken om världens blå zoner.
Dan Buettner skrev den bästsäljan­de boken om världens blå zoner.
 ??  ??
 ??  ?? Michael Greger
Michael Greger
 ??  ??
 ??  ?? David Stenholtz menar också att livet kan förlängas med växtbasera­d kost.
David Stenholtz menar också att livet kan förlängas med växtbasera­d kost.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden