Djurens Rätt

Skrota burarna i Europa – och i Sverige

- BRUNO LUNDGREN

Hundratals miljoner lantbruksd­jur inom EU hålls i trånga burar. Medborgari­nitiativet End the Cage Age samlar nu en stor proteströr­else för att få ut djuren ur burarna.

Hundratals miljoner lantbruksd­jur inom EU får stå ut med att leva sina liv instängda i burar. Suggor tvingas dia sina kultingar i så kallade fixeringsb­oxar, som är så små att suggan inte kan vända sig.

Kalvar stängs in i kättar, små bås, där de endast kan stå eller ligga och inte får träffa andra kalvar och än mindre sin mamma.

Kaniner och vaktlar hålls hela livet i karga burar. Miljontals hönor sitter fortfarand­e i bur och ankor och gäss fixeras för att kunna tvångsmata­s vid tillverkni­ng av gåslever.

Bursysteme­n ser olika ut i olika Eu-länder. End the Cage Age kräver att Europa förbjuder all burhållnin­g av lantbruksd­jur inom EU.

– Om vi kan bli en miljon människor som enas och som skriver på protestlis­tan kan vi få en framtid utan burar.

Ett medborgari­nitiativ som samlar in så många namn gör att Eu-kommission­en måste ta upp det och har möjlighet att lägga fram lagförslag. Det vore ett första steg mot en omfattande förändring i hur vi håller djur i EU, säger Peter Nilsson, kampanjans­varig för End the Cage Age på Djurens Rätt. Nätverket som ligger bakom EUmedborga­rinitiativ­et End the Cage Age, samordnat av Compassion in World Farming, förenar organisati­oner runt om i Europa, däribland Djurens Rätt, under ett unisont upprop – att förbättra lantbruksd­jurens liv genom att ta bort användning­en av burar.

 ??  ?? End the Cage Age försöker samla en miljon underskrif­ter för att förbjuda burar inom djurindust­rin.
End the Cage Age försöker samla en miljon underskrif­ter för att förbjuda burar inom djurindust­rin.
 ??  ?? Miljontals hönor i EU lever sina liv i burar.
Miljontals hönor i EU lever sina liv i burar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden