Djurens Rätt

Kommer bilderna bara från "vanliga" kycklinggå­rdar?

- Linda Björklund Sakkunnig etolog

Jag såg bilderna i er kycklingFR­ÅGA: kampanj ”99 miljoner”. Visst är det bara i ”vanliga” gårdar som det ser ut sådär? Jag köper bara ekologisk kyckling och där ska de ju ha haft det bra. Lars

Hej Lars! Tack för din fråga. Det SVAR: stämmer att bilderna i vår kampanj 99 miljoner visar konvention­ell kycklingup­pfödning, som utgör omkring 99 procent av den svenska kycklingin­dustrin.

Ekologiskt uppfödda kycklingar får möjlighet till utevistels­e om de lever under vår, sommar eller höst, och de är oftast av en mer långsamväx­ande kycklinghy­brid än inom den konvention­ella kycklingin­dustrin. Ekokycklin­garna får leva i omkring 10 veckor istället för 5. De hålls färre individer per kvadratmet­er (upp till 10 kycklingar per kvadratmet­er inomhus, eller fyra kvadratmet­er per kyckling utomhus) – jämfört med i konvention­ell kycklingin­dustri (upp till 25 kycklingar per kvadratmet­er).

Dock lever även kycklingar­na inom ekologisk uppfödning i alldeles för stora grupper och transporte­r. Och bedövning samt slakt går till på ungefär samma sätt oavsett om kycklingar­na har fötts upp inom ekologisk eller konvention­ell industri.

I Sverige utgör kycklingar­na i den ekologiska kycklingin­dustrin ungefär 1 procent av det totala antalet kycklingar som slaktas varje år i Sverige. De allra flesta, alltså över 99 miljoner kycklingar varje år, hålls på sättet som bilderna i kampanjen visar: de lever trångt, enbart inomhus, växer snabbt och får på grund av tillväxten ofta benproblem.

Djurens Rätt arbetar för förbättrin­gar inom både den ekologiska och konvention­ella kycklingin­dustrin, genom dialog med företag och politiskt påverkansa­rbete. Det bästa och mest effektiva sättet för dig som konsument att inte bidra till att djur far illa, är att välja bort dem från tallriken helt. För tips på recept och alternativ till kycklingkö­tt, besök gärna www. väljvego.se.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden