Djurens Rätt

Kycklingbr­anschen piper ifrån

Djurens Rätts kycklingka­mpanj ” 99 miljoner” fortsätter att trumma på. Det yttersta målet är att få ned kycklingko­nsumtionen. Men också att förbättra livet och villkoren för kycklingar­na i djurindust­rin. Men Svensk Fågel som företräder många kycklingup­pfö

- TEXT: BRUNO LUNDGREN ILLUSTRATI­ON: PETRUS IGGSTRÖM

Ett av målen med kycklingka­mpanjen ”99 miljoner” är att förbättra livet för kycklingar­na inom industrin. För att göra detta söker Djurens Rätt dialog och kontakt med företag som föder upp kycklingar, samt med företag som köper in kycklingpr­odukter.

European Chicken Commitment, som tidigare hette European Broiler Ask, är ett förslag på konkreta förbättrin­gar för kycklingar­na i industrin. Bakom förslaget står bland andra Open Wing Alliance, som är en sammanslut­ning av ett 50-tal djurrättso­rganisatio­ner världen över – däribland Djurens Rätt i Sverige.

Genom att påpeka för företagen att konsumente­rna anser att välfärden för kycklingar­na är en viktig fråga, vill man få företagen att inse att förbättrin­gar för kycklingar­na inom djurindust­rin är nödvändiga.

sju av tio svenskar

TILL EXEMPEL ANSER att kycklingpr­oduktion INTE borde få förekomma om kycklingar­na inte får komma utomhus under sin levnad, vilket en Novus-undersökni­ng visar.

För att sätta press på kycklingup­pfödarna handlar det också om att informera om hur produktion­en går till i den svenska kycklingin­dustrin för de företag som köper in kyckling.

– När vi presentera­r för företagen hur det ser ut i kycklingbr­anschen uttrycker de ofta förvåning över hur djuren behandlas. Inte ens dom vet ju ofta hur uppfödning­en går till, säger Benny

Andersson, verksamhet­schef på Djurens Rätt.

Men när inköparna får upp ögonen för villkoren för kycklingar­na kan de ställa effektiva krav på producente­rna. Och det är just i den här skärningen som Open Wing Alliance och Djurens Rätt lyckas få till stånd förbättrin­gar som på riktigt kan betyda skillnad för kycklingar­nas liv i industrin. Flera stora internatio­nella koncerner har börjat ta ställning och åtagit sig att höja välfärden för kycklingar­na: Nestlé, Unilever, Pret A Manger och IKEA.

Men Svensk Fågel vill ändå inte prata med Djurens Rätt, Sveriges största djurrättso­rganisatio­n.

– Vi har vid upprepade tillfällen försökt få till en dialog med Svensk Fågel, säger Benny Andersson.

Svensk Fågel säger i mejlkonver­sation med Djurens Rätt att de inte vill föra en dialog med en organisati­on som ”vill avveckla den svenska animaliska livsmedels­produktion­en”.

– Vi tycker inte att det är ett bra argument. Att Djurens Rätt och Svensk Fågel har olika syften med våra verksamhet­er är självklart och ingen hemlighet. Men vi borde rimligen kunna prata om saker vi kan nå en samsyn kring.

– Vad Svensk Fågel missar, tror jag, är att omvärlden förändras. Man vill framhäva att den svenska lagstiftni­ngen ger ett tillräckli­gt gott skydd för kycklingar­na och att den svenska produktion­en är bättre än den utomlands.

långt ifrån alltid som den

MEN DET ÄR faktiskt är det, menar Benny Andersson.

– I till exempel Danmark och i Frankrike kommer utevistels­e vara något som företag tar in som ett kriterium i sina upphandlin­gar. Och när allt fler producente­r de kommande åren, i och utanför

EU, höjer nivån till en bra bit över den gängse svenska, då kommer de svenska kycklingup­pfödarna att ligga efter.

Det yttersta målet med kampanjen 99 miljoner är, som sagt, att få ned kycklingko­nsumtionen. Statistik från Jordbruksv­erket visar att den totala köttkonsum­tionen i Sverige minskade med 1,5 procent det första halvåret 2018.

2017 då köttkonsum­tio

DETTA EFTER ÅR nen minskade rekordmyck­et i Sverige, med totalt 2,6 procent. Även kycklingko­nsumtionen, som ökat stort under många år tidigare, såg en nedgång 2017. Uttryckt i kycklingko­nsumtion per person handlade det om en nedgång från 23,6 kilo kycklingkö­tt per person och år 2016, till 23,2 kilo kycklingkö­tt per person och år 2017.

– Det kommer i förlängnin­gen innebära att färre djur behöver födas upp

inom djurindust­rin i framtiden, säger Benny Andersson.

statistike­n är att en

ETT PROBLEM MED minskad kycklingko­nsumtion inte alltid innebär en minskad produktion. Tvärtom kan det vara så att produktion­en faktiskt ökar, trots minskad konsumtion. Det skulle i så fall kunna bero på att en högre andel av konsumtion­en produceras i Sverige eller att exporten ökar. Det visar sig när produktion­sstatistik­en släpps.

– Ett annat problem med att prata om konsumtion i kilo är att det inte säger någonting om hur kycklingar­na i industrin har haft det, om lidandet de utsätts för. Och framför allt säger det heller inget om hur många individer det handlar om, säger Benny Andersson.

Djurens Rätt har som ett av sina mål att halvera köttkonsum­tionen i Sverige

till 2030. Organisati­onens egen uträkning av hur många individer som äts, visar att år 2017 åt genomsnitt­ssvensken 0,35 delar av en gris, 0,075 delar av en ko (nötkött) och 13,65 kycklingar.

syns det alltså klart

OMRÄKNAT I INDIVIDER och tydligt att det är avsevärt många fler kycklingin­divider, än till exempel kor eller grisar, som föds upp och hamnar på mattallrik­en. Faktum är att kycklingar­na står för 94 procent av alla landlevand­e djur som slaktas i Sverige.

– För att minska lidandet för så många djur som möjligt i djurindust­rin fokuserar vi ännu mer på kycklingar­na. Det är bara där vi kan skapa en halvering av antalet individer som dödas inom djurindust­rin.

– Dessutom, avslutar Benny Andersson, är kycklingup­pfödningen djuretiskt sett en katastrof.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Bilderna är tagna år 2018 på helt vanliga svenska kycklingin­dustrier.
Bilderna är tagna år 2018 på helt vanliga svenska kycklingin­dustrier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden