Djurens Rätt

Veganuari – en chans att hoppa på vegotåget

Förra årets Veganuari blev en succé, då över 6 000 personer skrev upp sig för Veganuarib­revet och en animaliefr­i månad. Nu är målet att 10 000 personer testar att äta veganskt under första månaden av 2019.

- LUCA PIRRO

Ijanuari blir det andra året i rad för Djurens Rätt att hålla i kampanjen Veganuari, som har sin föregångar­e i brittiska Veganuary. Konceptet med Veganuari-kampanjen är att tillhandah­ålla verktyg till dem som vill påbörja sin vegoresa, men inte riktigt vet hur de ska börja. Den som skriver upp sig åtar sig att försöka äta animaliefr­itt i januari månad.

– Första året gick över förväntan bra om man ser till de mål vi satte upp. Vi hade som mål att 5 000 personer skulle skriva upp sig på Veganuarib­revet, och det blev långt över 6000, säger Francesca Vilches, ansvarig för konsumentf­rågor på Djurens Rätt.

De som skrev upp sig på Veganuarib­revet fick ett utskick om dagen under hela månaden, fullproppa­de med näringstip­s, litteratur- och filmtips. Och på söndagar fick de en inköpslist­a och en matsedel för veckan.

– Ibland kan det vara enklare att starta ett projekt om du vet början och slutet, menar Francesca. Det blir lite mer lättöversk­ådligt och inte så överväldig­ande. Och gör du någonting i fyra veckor så blir det en vana!

det blir lättare att FRANCESCA SÄGER ATT slutföra projektet för den som har klart för sig varför en gör det. Den som vill medverka för djurens skull kan med fördel läsa på om djuren i industrin innan månaden börjar. Och den som medverkar på grund av klimatet eller hälsan kan läsa på om djurhållni­ngens påverkan på klimatet eller animaliers inverkan på hälsan.

– Vi äter i genomsnitt runt 15 landlevand­e djur per år, så det gör stor skillnad för djuren att välja bort animalier. Den kosten du väljer varje dag gör verkligen skillnad, inte bara för dig själv och klimatet, utan för alla de här djuren som slipper födas upp i djurindust­rierna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden