Djurens Rätt

Zorro har fått ett kärleksful­lt hem

- SOFIA LEANDER

Djurens Rätt-medlemmen Anna Öhrn och hennes dotter hade bestämt sig; de ville skaffa ännu en katt. I familjen fanns redan katterna Gandalf och Tiger, men nu längtade Annas dotter efter att själv få huvudansva­ret för en katt.

När Anna hörde talas om en katt som behövde ett hem, blev hon genast intressera­d. Det visade sig dock vara en något komplicera­d situation. Personen som tipsade Anna hade genom sitt yrke kommit i kontakt med ett hem där situatione­n spårat ur, okastrerad­e katter fick kull efter kull av ungar, och kat- terna som bara blev fler togs inte hand om ordentligt. På grund av sitt yrkes sekretessr­egler kunde personen inte låta Anna komma på besök och få träffa katten, men bedyrade att den var 12 veckor gammal och frisk.

– Jag var noga med att fråga om kattens hälsotills­tånd. Kliade den sig? Rinniga ögon? Jag ville nämligen inte riskera mina andra två katters hälsa, berättar Anna.

– Men hon sa att den var frisk. Jag blev lite skeptisk, men valde att lita på henne.

såg Anna direkt att NÄR ZORRO ANLÄNDE han inte mådde bra. Hans ögon rann, han kliade sig, och han såg ut att inte vara äldre än åtta veckor gammal.

– Jag hade inte hjärta att skicka tillbaka honom då. Alla hans syskon var redan borta, och han hade nog inte överlevt i de förhålland­ena, säger Anna.

Zorro fick komma direkt till veterinäre­n, som konstatera­de kattsnuva och öronskabb, och skrev ut mediciner. Även Gandalf och Tiger fick börja med medicinern­a, eftersom smittorisk­en var så stor, och de blev mycket riktigt smittade.

Det var då personen som kommit med Zorro till Annas familj kontaktade Systrarna Panofskys minnesfond, när hon förstod vilka konsekvens­er det fått för familjen att de tagit hand om Zorro eftersom den informatio­n de först fått inte visat sig stämma.

Zorro var jättesnäll och duktig när han fick medicinen droppad i sina öron, och han mådde snart bättre. Han var mycket mager när han först kom, men började äta upp sig. En skada som uppstått på trumhinnan behövde behandlas, och han blev kastrerad och vaccinerad.

– Idag är Zorro en stor fin katt med svart blank päls. Han älskar sin matte, och hon honom, och han älskar sin bästis Gandalf, som tagit sig an honom ganska mycket. De leker idag som om de vore kattungar, säger Anna.

På frågan om vad Anna tror krävs för att det ska kunna undvikas att katter hamnar i Zorros situation, svarar hon:

– Jag tror att det tyvärr är svårt att undvika dessa situatione­r, då katter inte verkar ha samma värde som hundar. Så länge människor inte tar ansvar för sina katter och kastrerar dem kommer det finnas katter som Zorro, och tyvärr många som inte har samma tur som han haft. Han har en familj som älskar honom.

 ??  ?? Zorro myser med sin nya familj.
Zorro myser med sin nya familj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden