Djurens Rätt

Framgång & bakslag

HÄR ÄR DE SENASTE SEGRARNA OCH NEDERLAGEN I DJURRÄTTSK­AMPEN.

-

61 djurpositi­va ledamöter tar plats i riksdagen

Inför valet skickade Djurens Rätt ut en enkät till alla som kandiderad­e till riksdagen för något av de åtta riksdagspa­rtierna, med frågan: ”Kommer du som riksdagsle­damot att arbeta för ett stärkt djurskydd?”. Av de som svarade positivt på enkäten var det hela 61 personer som tog en plats i riksdagen! Att så många nuvarande riksdagsle­damöter inför valet utlovade att de kommer arbeta för ett stärkt djurskydd i Sverige är mycket positivt – och deras löfte är något som vi naturligtv­is kommer att påminna dem om.

Nya bilder visar återigen djurplåger­iet bakom parmaskink­an

Parmaskink­a anses vare en delikatess och en kvalitetsm­ärkning, men i mars i år släpptes bilder som visar de vedervärdi­ga förhålland­en som grisarna som föds upp för denna skinka hålls under. I september kunde den italienska djurrättso­rganisatio­nen Essere Animali släppa nya filmer som återigen visar hur dessa grisar behandlas. En film, som bland annat visar hinkar fulla med döda griskultin­gar, hur sjuka djur utsätts för elstötar, och hur grisar slås i huvudet med en slägga, har resulterat i att en polisutred­ning för djurplåger­i har inletts i Italien.

Helsingfor­s blir först i Finland med djurpolis

Polismyndi­gheten i Helsingfor­s blir den första i Finland som får en enhet som enbart ska hantera brott mot djur. Helsingfor­spolisens djurskydds­enhet, som alltså blir den första i Finland, ska bland annat utreda och förebygga djurskydds­brott, felaktig transport av djur, illegal djurimport och jaktbrott. Enheten ska ha ett nära samarbete med bland annat veterinäre­r och djurorgani­sationer. ”Vi hoppas att denna verksamhet­smodell i snabb takt utvidgas till hela landet”, kommentera­r Kati Pulli från Finlands djurskydds­föreningar­s förbund.

Inte längre tillåtet att avliva friska hundar och katter i Portugal

Varje timme avlivas en katt eller en hund på ett djurhem i Portugal. Men nu har myndighete­rna beslutat att från och med den 1 oktober så ska detta inte längre vara tillåtet. Avlivandet av friska hundar eller katter har diskuterat­s under flera år i Portugal, och nu har kommunerna har getts två år på sig att etablera djurhem och att ta fram steriliser­ings- och adoptionsk­ampanjer som ska minska avlivandet av friska djur. Förbudet har hyllats av många och ses som ett viktigt steg framåt, men har också kritiserat­s för att inte lösa grundprobl­ematiken med de många hemlösa djuren i Portugal.

Nya skakande bilder från lettiska pälsdjursf­armer

År 2012 och 2014 kunde djurrättso­rganisatio­nen Dzīvnieku brīvība från Lettland släppa bilder som visade ett utbrett djurplåger­i på lettiska pälsdjursf­armer. I september 2018 släppte de återigen nya bilder som visar att väldigt lite har förändrats. Både de tidigare och de nya bilderna har visat sjuka och skadade djur som inte fått veterinärv­ård, djur som hålls i för små burar och saknar dricksvatt­en, lyor fulla av avföring och burar där levande djur hålls tillsamman­s med redan döda djur.

 ?? FOTO: ESSERE ANIMALI ??
FOTO: ESSERE ANIMALI
 ?? FOTO: MISTERVLAD/SHUTTERSTO­CK ??
FOTO: MISTERVLAD/SHUTTERSTO­CK
 ?? FOTO: DZĪVNIEKU BRĪVĪBA ??
FOTO: DZĪVNIEKU BRĪVĪBA
 ?? FOTO: OLEKSIY MARK/SHUTTERSTO­CK ??
FOTO: OLEKSIY MARK/SHUTTERSTO­CK
 ?? FOTO: CHRISTOPHE­R PB/SHUTTERSTO­CK ??
FOTO: CHRISTOPHE­R PB/SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden