Djurens Rätt

Årets Guldråtta till Globala Gymnasiet

- JULIA LUNDGREN

Globala gymnasiet prisades för sina djuretiska och hållbara val i skolmatsal­en när årets Guldråtta delades ut.

Sedan 1987 har Djurens Rätt delat ut Guldråttan. Ett pris som tilldelas den eller dem som har gjort en särskild insats för djuren under året.

2018 års utmärkelse delades ut med pompa och ståt i samband med Vegovision i Stockholm, och motivering­en löd:

”Årets Guldråtta är vardagshjä­ltar i ordets rätta bemärkelse. Varje dag har de serverat mer hållbara och djuretiska måltider till sina elever och gått i bräschen för att bryta mot köttnormen. Globala Gymnasiet är en stor källa till inspiratio­n för annan kommunal och offentlig verksamhet. De visar att förändring sker tallrik för tallrik.” Köksteamet på Globala gymnasiet lagar bara vego. Hussein Alzubaidi, Magnus Naess, David Liebe, Tigest Habteselas­sie, Hana Abubaker Omer och Maria Björk. Carleborg.

– Det känns helt fantastisk­t. Det är jätterolig­t och ger energi till oss att fortsätta vilja utvecklas och påverka. Jag tror verkligen att vinden blåser åt rätt håll nu och den här uppmärksam­heten kan få fler att våga ta språnget, säger Magnus Naess som är kock på skolan och serverar närmare 700 portioner vegetarisk kost varje dag.

Det serveras omkring tre miljoner måltider i skola, vård och omsorg varje dag runt om i landet. Globala Gymnasiet har vego som huvudalter­nativ för sina elever och är därmed en förebild för offentlig verksamhet, menar Djurens Rätt.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden