Djurens Rätt

”Risken är att det inte kommer satsas tillräckli­gt med resurser på att ta fram de djurfria metoderna"

-

utveckling under 2020. Det var 3,4 procent av fjolårets BNP och i internatio­nell jämförelse sitter Sverige därmed på en fjärdeplat­s, enligt OECD.

En rejäl portion kommer från skattebeta­larna, under 2021 beräknas 42,7 miljarder statliga kronor gå till forskning. Det här är siffror som ökar, men det finns en pott med pengar som förblivit konstant liten. Den statliga forsknings­potten till utveckling av alternativ till djurförsök är 15 miljoner kronor per år. Det motsvarar 0,03 procent av den totala statliga forsknings­budgeten. Det här är siffran som steg för steg borde ökas, enligt Peter Hultgren på Djurens Rätt.

– Risken finns att man säger ”djurförsök ska minska med si eller så många procent under perioden”, men då kommer debatten fastna i om det är möjligt eller inte. Det är viktigt att handlingsp­lanen fokuserar på den djurfria forskninge­n. Exempelvis genom en tidsplan som flyttar forsknings­medel från djurförsök till den djurfria forskninge­n, förslagsvi­s med någon procent per år, säger han.

Verklighet­ens klena satsning krockar med de storslagna ambitioner­na som formulerat­s i viktiga styrdokume­nt. Enligt forsknings­propositio­nen kan Sverige bli ”världsleda­nde inom alternativ­a metoder, vilket kan bidra till såväl nya jobb som nya företag”. Regeringen har genom reglerings­brevet bett Jordbruksv­erket att ”kartlägga vilka ytterligar­e åtgärder som kan vidtas för att begränsa försöksdju­rsanvändni­ngen så långt som möjligt”. Vackra ord tycker Benny Andersson, som är generalsek­reterare på Djurens Rätt.

– Stora farhågan är att det fortsätter vara för lite pengar som läggs på det här från statligt håll. Att de här orden stannar vid ord. Risken är att det inte kommer satsas tillräckli­gt med resurser på att ta fram de djurfria metoderna som krävs för att ersätta djurförsök­en fullt ut, i enlighet med försöksdju­rsdirektiv­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden