Djurens Rätt

Bakslag i transportf­rågan

Nu väntar nya tag i EU

-

FÖR DJURVÄNNER SÅG det ett tag väldigt lovande ut i djurtransp­ortfrågan, men sedan kom magplasket. Torsdagen den 20 januari skedde en viktig omröstning i Eu-parlamente­t om djurtransp­orter. Eu-parlamente­t skulle rösta om de rekommenda­tioner som EU:S djurtransp­ortkommitt­é ANIT lagt fram i december. Inför omröstning­en hade Eu-parlamenta­riker till och med föreslagit ett antal skärpninga­r i de svaga rekommenda­tionerna från ANIT.

Utfallet i parlamente­t blev en besvikelse, och visade än en gång hur djurens behov får stå tillbaka för ekonomiska intressen. Det var inte tillräckli­gt många parlamenta­riker som röstade för ett slut på export av levande djur till länder utanför EU. Det antogs inte heller någon tydlig skrivning om max åtta timmars transportt­id av djur.

DJURVÄNNER KAN GLÄDJAS över att parlamente­t antog skrivninga­r om vikten av att transporte­r av levande djur till slakt och avel ersätts med transport av kött och genetiskt material. De fastslog också att lagstiftni­ngen behöver utökas för att skydda de arter som i dag inte täcks tillräckli­gt av lagstiftni­ngen, som fjäderfän och kaniner.

– Om reglerna för djurtransp­orter inte skärps ytterligar­e är det tyvärr troligt att vi kommer att få se nya skandaler där djur far mycket illa, inte minst på fartyg. Flera svenska parlamenta­riker ville gå längre, bland annat miljöparti­sten Pär Holmgren och socialdemo­kraten Jytte Guteland, vi arbetar nu vidare för tydligare och bättre skrivninga­r i den fortsatta processen, säger Anna-clara Acevedo, politiskt sakkunnig på Djurens Rätt.

Det finns alltså fortfarand­e en chans att få till skärpninga­r av djurskydds­reglerna. Nu kommer Eu-kommission­en ta resultatet vidare i den process som pågår med att ta fram ny djurskydds­lagstiftni­ng på Eu-nivå, inklusive nya djurtransp­ortregler. Under år 2023 ska ett nytt förslag på lagstiftni­ng presentera­s av Eu-kommission­en.

DJURENS RÄTT ARBETAR för att den nya djurskydds­lagstiftni­ngen ska utgå från djurens behov och ta hänsyn till djur som kännande individer, och vad som är ett gott liv för dem. Djurens Rätt vill bland annat se förbud mot burhållnin­g, pälsdjursu­ppfödning, de långa djurtransp­orterna, plågsamma bedövnings­metoder vid slakt samt förbud mot tvångsmatn­ing av ankor och gäss. Djurens Rätt anser att lagstiftni­ngen behöver bli mer omfattande och täcka fler arter och djurslag än den gör i dagsläget – exempelvis är djurskydds­lagstiftni­ngen om fiskar mycket begränsad och bristfälli­g.

Linda Björklund

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden