Djurens Rätt

Målet: Stoppa pälsbransc­hen

En miljon underskrif­ter behövs

- av Josefin Strang

DET HÄR SKULLE kunna vara slutet för pälsbransc­hen i EU. Om nya kampanjen Fur Free Europe lyckas samla in en miljon namnunders­krifter, så kommer Eu-politikern­a behöva överväga ett förbud mot pälsdjursu­ppfödning och pälsförsäl­jning.

– Om vi inte hade trott att det här vore möjligt, så hade vi inte gjort det helt enkelt. Det är en stor satsning som görs av alla inblandade organisati­oner, säger Linn Bleckert, kampanjans­varig hos Djurens Rätt.

I DE FLESTA Eu-länder är runt 70 procent av befolkning­en emot päls. Coronaviru­set sprids även bland minkar på minkfarmer, därför har ännu fler länder stoppat uppfödning­en. Allt fler klädföreta­g inför en pälsfri policy, allt färre sysselsätt­s av branschen, efterfråga­n och lönsamhet har slagit i botten. I mars såldes bara en femtedel av de 2,5 miljoner minkskinne­n hos auktionsjä­tten Saga Furs, under den extrainsat­ta auktionen månaden därpå såldes enbart vart tionde minkskinn. – Djuren i pälsindust­rin hålls i trånga och kala gallerbura­r, där deras rörelsefri­het begränsas och de inte kan bete sig naturligt. De vanligaste djurslagen i industrin, minkar och rävar, är dessutom aktiva rovdjur likt katter och hundar. De kan inte på något vis få utlopp för jaktliknan­de beteenden eller lek i burarna, säger Anna Harenius, som är sakkunnig etolog hos Djurens Rätt.

KAMPANJEN FUR FREE Europe är ett så kallat medborgari­nitiativ likt End the Cage Age, som samlade in 1,4 miljoner underskrif­ter vilket ledde till fjolårets beslut om att burarna ska fasas ut från djurfabrik­erna i hela EU.

– Det tredje mest framgångsr­ika medborgari­nitiativet någonsin, säger Linn Bleckert.

Djurens Rätt räknar med att pälsbransc­hen inte kommer ge sig utan en fajt. Främsta marknaden finns i Kina, och Anna Harenius anar att branschen kommer argumenter­a för att det är bättre för djuren att uppfödning­en finns i Sverige.

– Även om svensk lagstiftni­ng för uppfödning av minkar är lite hårdare än i andra länder är den stora skillnaden krav på berikning, vilket kan vara något så tråkigt som en träkloss eller plastmugg som minkarna inte använder. Bara för att något sker på ett bättre vis i Sverige betyder det inte att det är rätt, säger hon.

Om förbudet i EU blir verklighet skapas ringar på vattnet.

– Förslaget kommer även påverka produktion­en i övriga delar av världen, genom importförb­ud. Då minskas efterfråga­n från verksamhet­er som inte följer lagstiftni­ngen i Sverige och EU. Sådana produkter finns i dag på den svenska marknaden. Pälsar från rävar, mårdhundar och chinchillo­r får inte produceras på de sätt som sker i övriga världen, men säljs i Sverige, säger Anna Harenius.

MÅLET ÄR INTE taget ur luften. Att förbjuda både pälsdjursu­ppfödning och pälsförsäl­jning är fullt möjligt. De juridiska förutsättn­ingarna har kartlagts och EU tillåter inte medborgari­nitiativ utan verklighet­sförankrin­g. Många länder har redan förbjudit eller begränsat pälsdjursu­ppfödning, och det finns exempel på handelsför­bud av pälsproduk­ter runt om i världen.

Djurens Rätt driver ett annat medborgari­nitiativ för djuren, Save Cruelty Free Cosmetics. Finns det inte risk för att någon av dem hamnar i skymundan?

– Under ett par månader kommer kampanjern­a pågå parallellt och kan snarare stärka varandra, sannolikhe­ten är stor att det är samma personer som bryr sig om bägge frågorna. Det finns inget som hindrar från att skriva under bägge insamlinga­rna, säger Linn Bleckert.

Vad säger du till den som tycker att namninsaml­ingar känns tandlösa?

– Jag kan absolut förstå känslan av att vilja göra mer, och vilja stoppa allt dåligt på en sekund.

Men det är väldigt svårt. Att använda sin röst som medborgare i ett sånt här initiativ är något enkelt man kan göra som kan leda till otroligt stor förändring för miljoner djur. Det handlar om ett långsiktig­t förändring­sarbete för att påverka strukturer, lagar och branscher, avslutar Linn Bleckert.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden