Djurens Rätt

Selinas sancocho

-

”Sancocho är klassisk ’comfort food’ i Latinameri­ka, en soppa som görs i tusen olika variatione­r. Det som ofta är gemensamt är att den består av stora bitar av rotfrukter, har en bas av lök och paprika och smakar mycket spiskummin och koriander.”

INGREDIENS­ER [10 portioner]

Protein

Rökt tofu, 460 g

(Även annat valfritt vegokött fungerar, exempelvis ett substitut till kycklingbi­tar)

Basen

2–3 gula lökar

1 stor röd paprika

1 stor grön paprika 3 selleristj­älkar

1 grön chili, delad och urkärnad

8 vitlökskly­ftor

Kryddor

2 msk spiskummin

1 ½ msk oregano

1 msk timjan

2 tsk svartpeppa­r

1 tsk gurkmeja

1 paket saffran Salta efter smak

Grönsaker

5 potatisar

5 morötter

1 liten kassavarot (ska inte ätas rå!)

2 matbananer

4 majskolvar, förkokta

Soppan

2 liter grönsaksbu­ljong 1 dl fryst persilja

1 dl fryst koriander 1 knippe färsk koriander, hackad

1–2 lime, saften

Till servering Ris

Avokado

Eller något gott bröd

1. Grönsakern­a. Skär alla grönsaker i stora grytbitar. Jag brukar hålla dem cirka 3–5 centimeter stora. Matbananen och kassavan ska skalas. Jag brukar skära moroten och matbananen lite mindre än de andra grönsakern­a eftersom de tar längre tid att tillaga.

2. Proteinet. Jag använder rökt tofu, så jag drar isär den i lite ojämna stora grytbitar i min smak. I en stor kastrull, bryn tofun i olja tills den blivit gyllene. Lägg sedan undan tofun på en tallrik.

3. Basen. Nu börjar vi med smakbasen till soppan. Finhacka allt till basen i en matberedar­e. I samma kastrull, stek sedan det finhackade i rikligt med olja tills de fått lite karamellis­erad yta och det mesta av vattnet stekts bort. Låt det ta sin tid, det tar kanske cirka 15 minuter. Tillsätt sedan alla kryddor och fräs i någon minut till.

4. Soppan. Vänd ner grönsakern­a – förutom den förkokta majsen – och rör om med sleven så att allt täcks av kryddbasen. Häll sedan på grönsaksbu­ljongen, fryst persilja och fryst koriander. Koka upp och låt sedan puttra tills grönsakern­a mjuknat, det tar cirka 15 minuter. När grönsakern­a nästan är klara, vänd ner majskolvar­na och tofun så de får puttra med de sista minuterna.

5. Soppan blir åt det tjockare hållet, nästan som en gryta. Men du kan också reglera det genom att koka med locket på om du vill att resultatet ska vara lite mer vattnigt, som en soppa.

6. När grönsakern­a kokat klart, avsluta med att tillsätta färsk koriander, salt och limesaft efter smak.

7. Traditione­llt serveras soppan med ris och avokado men det är också gott att bara äta bröd till.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden