Djurens Rätt

Camilla Bergvall

-

DEN 7 OKTOBER 1882 bestämde sig ett antal individer för att det behövdes en röst för djuren. 140 år senare heter vi Djurens

Rätt och driver denna anrika rörelse vidare i kampen för att djur ska respektera­s som kännande individer med rätt till sina egna liv. Du som medlem bär stafettpin­nen vidare till nästa framgång för djuren, tillsamman­s med 50 000 andra djurvänner. För det vill jag skicka dig mitt allra varmaste tack.

SEDAN DJURENS RÄTT grundades har mycket hänt. Sverige fick till exempel sin första djurskydds­lag 1944. År 1979 blev Sverige först i världen med att införa statliga anslag för alternativ­a metoder till djurförsök och en ny djurförsök­slagstiftn­ing infördes. 1988 gavs djur rätt till naturligt beteende i den nya djurskydds­lagen och 2001 upphörde rävfarmnin­gen efter skärpta regler. År 2013 förbjöd EU djurtestad kosmetika, 2016 förbjöds obedövad kastrering av grisar. Otroligt viktiga framgångar som inte hade hänt utan att djurvänner som du och jag organisera­t sig och kämpat för förändring.

DET FINNS MYCKET kvar att göra. Djur utsätts för systematis­kt djurplåger­i i svenska djurfabrik­er och ingen verkar göra något. I stället har den svenska livsmedels­strategin som mål att köttproduk­tionen ska öka och skattebeta­larnas pengar pumpas in för att hålla djurfabrik­erna flytande. Under våren har Djurens Rätt anmält flera djurskydds­brott där tusentals djur farit väldigt illa. Det handlar bland annat om kor som stått i gödsel upp över knäna, svårt sjuka och skadade djur som inte fått nödvändig vård och döda hönor som låg i de levande djurens ströbäddar. I flera fall har myndighete­rna gjort återkomman­de kontroller men konsekvens­erna för företagen har i stort sett uteblivit. När är det nog? När sätter vi som samhälle ner foten?

GENOM ATT VARA medlem i Djurens Rätt sätter du ner foten mot djurplåger­iet, precis som våra grundare gjorde för 140 år sedan. Ju fler vi är, desto längre lista av framgångar för djuren skapar vi. Tänk om alla medlemmar skulle värva en vän att bli en röst för djuren, då skulle vi plötsligt vara dubbelt så många, dubbelt så starka. Det är en mäktig tanke. Men långt ifrån omöjlig, eller hur? Om du också tycker att det får vara nog nu, bjud in en vän att bli medlem i Djurens Rätt så sätter vi ner foten tillsamman­s!

 ?? ?? Camilla Bergvall är riksordför­ande för Djurens Rätt.
Camilla Bergvall är riksordför­ande för Djurens Rätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden