Djurens Rätt

5 FRÅGOR TILL

Patrik Hallberg, enhetschef för djurskydd och vilt på länsstyrel­sen i Värmland.

-

1 I fallet med äggproduce­nten i Grums är Djurens Rätt kritiska mot att länsstyrel­sen inte genomfört kraftigare åtgärder. Vad tycker du om kritiken?

– Att det inte blivit åtalsanmäl­t handlar om att polisen driver en egen utredning. Vi har möjlighete­n att åtalsanmäl­a direkt till åklagare eller polis, har vi med oss polis ute på ärenden då startar de en egen utredning, så är det i det här fallet. Den här djurhållar­en har haft extremt bra skötsel på sina höns tidigare, som varit fantastisk under många år, han är handlingsk­raftig och vi har aldrig haft något att klaga på tidigare. Vi omhänderto­g hans 500 nötkreatur för ett par år sedan och gav honom även djurförbud på nötkreatur. Han överklagad­e i förvaltnin­gsrätten och fick rätt mot oss, det här avhandlas i morgon i kammarrätt­en i Göteborg*.

2 Bilden som växer fram i det här fallet är att det går bra att bryta mot djurskydds­lag och djurförbud, bara man rättar till bristerna när de väl upptäckts.

– Bristerna hänger ihop med omhänderta­gandet av hans nötkreatur – det har blivit för mycket tror jag. I normalfall har vi aldrig haft något att anmärka på gällande hönsen. Vite kan vara aningen uddlöst, för det tar så extremt lång tid att få igenom det – effekten dröjer för länge, vi vill ha snabbare förlopp. Då är det föreläggan­den som gäller. Det kan upplevas som att vi inte tar tillräckli­gt kraftiga åtgärder.

3 Länsstyrel­ser brukar upphandla hem för sällskapsd­jur – vad har ni för resurser när lantbruksd­jur behöver omhänderta­s?

– Vi upphandlar inte för lantbruksd­jur, det är så pass få fall. Vi har två möjlighete­r. Dels att flytta alla djur, vilket innebär en massa regler för hur man får flytta djur från en produktion­splats till en annan. Det är sällan vi gör det när det är så många djur. I det här fallet, med hans 500 nötkreatur, valde vi att behålla djuren på plats och ta dit egen personal som skötte om dem.

4 Vilka verktyg har ni och när används de skarpaste verktygen?

– Föreläggan­de, vite och omhänderta­gande. De enklaste fallen är där ett föreläggan­de kan leda till att djurägaren gör en rättelse tidigt. I vårt kära Sverige har vi en demokrati och är lika inför lagen, vi har en kommunicer­ingsskyldi­ghet där man ska veta att föreläggan­den och beslut ska komma – alla våra beslut är överklagni­ngsbara. Om felet rättar till sig, om vi inte ser det här utsiktslös­a och akuta lidandet, då KAN vi inte omhänderta. Åtgärder ska vara lagom hårda och kopplade till lagstiftni­ngen vi har, väljer vi för hårda åtgärder faller det i överklagan­deinstanse­r. Vi har koll på alla domar och förhåller oss till vad kammarrätt­en bedömer och beslutar. Kammarrätt­ens beslut i det här fallet blir extremt spännande, det kommer bli prejudicer­ande för allt länsstyrel­sen gör.

5 Djurens Rätt är kritiska mot ”tillsynsbu­bblan” där brister blir långa följetonge­r av anmärkning­ar, efterkontr­oller och meddelande om föreläggan­de. Känner ni igen den bilden?

– Det finns en gråzon, där vi inte når upp till förläggand­e eller omhänderta­gande. Det enda vi kan göra där är att åtalsanmäl­a till polis eller åklagare, en annan stor fråga är vad som händer sen i rättsväsen­det. Djur är aldrig prioritera­t och straffen extremt låga. Vi tycker att vi har bra verktyg, det ska vara rättssäker­t i landet, man ska kunna överklaga våra beslut.

”Bristerna hänger ihop med omhänderta­gandet av hans nötkreatur”

*När detta nummer gick till tryck var lantbrukar­ens två ärenden i Kammarrätt­en fortfarand­e pågående. Uppföljnin­g kommer i nästa nummer.

”Några motivering­ar har varit helt obegriplig­a, man har till och med motiverat nerläggnin­gen med fel lagstiftni­ng”

gott djurskydd i hela landet” enligt den egna djurskydds­strategin. På direkt fråga om Jordbruksv­erket kan säkerställ­a ett gott djurskydd när kontroller­na är så få, så svarar Helena Elofsson att Jordbruksv­erket inte styr hur många kontroller som utförs.

– Det är ju till stor del beroende på hur mycket resurser kontrollmy­ndighetern­a får för denna verksamhet och bestämmer inte vi, säger hon.

Helena Elofsson menar att det inte finns garantier för att fler kontroller ger ökad djurvälfär­d. Jordbruksv­erkets erfarenhet är att regelefter­levnaden ökar om föreskrift­en är lätt att följa, accepterad bland lantbrukar­e samt att lantbrukar­en förstår nyttan med den.

– När vi ser närmare på statistike­n ser vi att efterlevna­den av vissa regler är total med inga brister, medan det finns brister när det gäller andra regler, säger hon och fortsätter:

– I slutänden är det alltid djurhållar­en som har ansvaret för att följa reglerna och uppnå ett gott djurskydd. Enbart kontrollen kan inte uppnå detta utan kontrollen är till för att verifiera att reglerna följs.

AV DE 50 fall som Djurens Rätt anmält har det hittills inkommit tio beslut om att inte inleda förundersö­kning. Med fallet i Grums har åklagaren valt att inte inleda förundersö­kning just nu. Peter Stålborg hos Djurens Rätt var inte imponerad när han läst besluten som hittills inkommit.

– Några motivering­ar har varit helt obegriplig­a, man har till och med motiverat nerläggnin­gen med fel lagstiftni­ng.

Fällande djurplåger­idomar är sällsynta. I fjol anmäldes 1 594 misstänkta fall av djurplåger­i (341 av anmälninga­rna kom från länsstyrel­ser), åtal väcktes i 183 fall, men bara 29 dömdes för brott mot djurskydds­lagen, enligt siffror från Brottsföre­byggande rådet. Djurens Rätt anser att det saknas kännbara konsekvens­er vid överträdel­ser, och exemplifie­rar med medialt uppmärksam­made fall från senare år. Lantbrukar­en från Uppdrag granskning­s program blev friad i tingsrätte­n (läs mer på sidan 62). Kronfågels slakteri i Valla har skållat levande kycklingar, men undgick vite genom att peka på teknikalit­eter i länsstyrel­sens vitesansök­an. Skandalsla­kteriet Håkantorp har flera gånger om tilldömts viten, men verksamhet­en får ändå fortsätta.

– I princip ingen som plågar djur i Sverige i företagsmä­ssig form får kännbara påföljder. Är man lite slipad kan man förhala saker hur länge som helst – Kronfågel till exempel, säger Benny Andersson.

Han menar att systemet bara fungerar när en person plågar ett djur, företrädes­vis sällskapsd­jur, men att det inte finns en gräns för djuren i lantbruket.

– Hur kan det vara möjligt för ett företag som Håkantorp att få lov att bedriva den här verksamhet­en? År efter år uppdagas fruktansvä­rda saker som djuren utsätts för där. Det finns ingen stoppknapp, det är det som är det absurda. Plågar du en hund på gatan kan

du bli dömd för djurplåger­i, men låter du tusentals fåglar plågas ihjäl i samband med slakt, eller före slakt, så händer ingenting, säger Benny Andersson.

Sällskapsd­jur har ett visst privilegiu­m när vanvård upptäcks. Länsstyrel­ser upphandlar djurhem för hundar, katter och små sällskapsd­jur och säljer omplacerin­garna för en mindre summa. Systemet är inte lika smort när det gäller kor, grisar och fjäderfän. Ett uppmärksam­mat fall är korna från Uppdrag granskning­s program Arlagården, där Arla uppgav att korna från skandalgår­den i Hälsinglan­d sålts till bra gårdar i regionen. Senare kunde P4 Jönköping rapportera att flera av korna hamnat på gårdar som fått upprepade anmärkning­ar och föreläggan­den från länsstyrel­sen. Våren 2021 hittade länsstyrel­sen i Småland högar på gården med 20 döda kor och kalvar, de levande korna var magra och vadade i avföring.

PETER STÅLBORG HOS Djurens Rätt har en doktorsexa­men i juridik och är en av personerna som jobbar med satsningen som lett till anmälninga­rna av de 50 misstänkta brotten mot djurskydds­lagen. Preskriber­ingstiden är kort, så därför kommer inte hela följetonge­rna övervägas av rättsväsen­det.

– Vi är inte ute efter att sätta dit enskilda personer som håller djur. För att inte skapa onödigt trassel för människor har vi valt ut

”Min uppfattnin­g är att det är en attitydfrå­ga. Brott mot djur tas inte på allvar”

ärenden där vi tror det kommer dömas ut företagsbo­t. Det är systemfele­t vi försöker lösa, säger Peter Stålborg.

Målet är att få kontrollmy­ndigheter att anmäla misstänkta brott mot djurskydds­lagen, och få rättsväsen­det att ta djurskydds­brott på större allvar snarast möjligt.

– Min uppfattnin­g är att det är en attitydfrå­ga. Brott mot djur tas inte på allvar, det tycker jag mig se hos både lagstiftar­e och rättsväsen­de, säger Peter Stålborg.

Under sin tid i forsknings­världen studerade han djurs status i rättssyste­met och deras status som kännande varelser. Djur har inte rättslig status – de kan inte föra sin talan eller bli företrädda i en domstol. Som exempel jämför han misshandel och djurplåger­i, som i grunden är samma handling, att tillfoga någon skada.

– Tittar vi på mediaavslö­janden där slakteripe­rsonal slagit grisar i samband med slakt, så är det inte ett brott per djur. Det är ett brott totalt, oavsett om det rör sig om en gris eller hundra grisar. Redan där ser man att det inte finns respekt för individen i lagstiftni­ngen, säger Peter Stålborg och tillägger krasst:

– Om någon höll människor i en lada med avföring och höga ammoniakha­lter hade det lett till ett otroligt rabalder – stora insatser från rättsväsen­det och stränga straff. För djuren är det vardagsmat. Det händer hela tiden och görs inget åt det.

Benny Anderssons analys är att det också är ont om kompetens i rättsväsen­det, vilket bidrar ytterligar­e till att få personer lagförs för brott mot djurplåger­i.

– Kunskapsni­vån är jättelåg, då blir det här lågt prioritera­t. Man vill helst jobba med saker man kan och fallen som ger tuffare straff än case med låg eller snudd på ingen påföljd, säger han.

KANSKE KAN DE färska lagändring­arna ändra på saken. Under riksdagsde­batten var politikern­a förvånansv­ärt överens om att straffen varit för låga och inte speglar samhällets syn på brottets allvar. Den 1 juli 2022 infördes grovt djurplåger­ibrott, som ska ge fängelse i lägst sex månader och högst fyra år. Allvarligt lidande eller stort antal djur är två av faktorerna som kan tas med i avvägninge­n. En justering som är lätt att missa är en skarpare skrivning om kontrollmy­ndighetern­as skyldighet att anmäla misstanke om brott mot djurskydds­lagen. Djurens Rätts förhoppnin­g är ett synligt uppsving av antalet anmälninga­r framöver. Men bara för att fler anmälninga­r hamnar hos polis och åklagare, så behöver det inte betyda att fler blir dömda för djurplåger­i. Peter Stålborg konstatera­r att det inte finns några lätta lösningar.

– Det är en evig diskussion. Ska vi ha

djurpolise­r? Särskilda djuråklaga­re? Det är svårt att sätta ner foten i den frågan, för det går att nå bra resultat vad man än väljer. Men helt klart behöver polis och åklagare kunskap om brott mot djur, och behöver förstå det komplexa juridiska begreppet lidande, som ju är centralt.

Peter Stålborg vill gärna se att Sverige sneglar mot Finland.

– De har en del grundlägga­nde bitar på plats som vi missat. En av de sakerna är att ansvaret för kontroller­na är mycket mer samlat, till skillnad från Sverige som har 21 länsstyrel­ser som jobbar individuel­lt med Jordbruksv­erket som den samordnand­e myndighete­n. Dessutom har de djurpolise­r, arbetar man mycket med sådana frågor blir man såklart bra på det man gör.

ETT STEG FÖR att öka djurens status i samhället överlag är representa­tion i politiken, anser Djurens Rätt. Organisati­onen arbetar för att införa en Eu-kommission­är med ansvar för djurskydd, en särskild djurskydds­minister

i Sverige samt återupprät­tandet av djurskydds­myndighete­n, som blev en kortlivad historia åren 2004–2007. När myndighete­n gick i graven flyttades djurskydds­ansvaret tillbaka till Jordbruksv­erket, som också har i uppdrag att se till att landets livsmedels­produktion ska öka, vara konkurrens­kraftig och lönsam (enligt Jordbruksv­erkets djurskydds­strategi). Djurens Rätt anser att myndighete­n och ministern som ansvarar för djurskydd sitter på dubbla stolar, eftersom djurskydds­förbättrin­gar ofta går stick i stäv med lönsamhet i lantbruket.

UNDER ARBETET MED åtalsanmäl­ningarna har fallet med gården i Grums krupit under skinnet på Djurens Rätts medarbetar­e.

– Det är uppgivenhe­t man känner. Vi vet att det är så här, men att få svart på vitt att det är så otroligt utbrett, så många hundra ärenden vi inte kan hantera – där länsstyrel­ser anmärkt på brist och sedan inte gjort mer – man känner sig maktlös, säger Peter Stålborg.

Djurens Rätt sticker inte det långsiktig­a målet under stol. Organisati­onen arbetar för att storskalig­a djurfabrik­er ska försvinna och ser det som enda sättet att säkerställ­a att djur inte lider. För det fortsatta arbetet säger Benny Andersson att han "fått jävlar anamma" av att se länsstyrel­sernas bilder och beskrivnin­gar från djurskydds­kontroller­na.

– Få saker har stärkt mig så mycket som att ta del av offentliga handlingar om svensk djurindust­ri – vi måste montera ner djurfabrik­erna. Noll procent överraskni­ng, men beviset att det måste ske förändring inom vår livstid är enormt starkt. ●

”Noll procent överraskni­ng, men beviset att det måste ske förändring inom vår livstid är enormt starkt”

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Peter Stålborg
Peter Stålborg
 ?? ?? Andelen län som bara kontroller­at två procent av länets djurindust­rier.
Andelen län som bara kontroller­at två procent av länets djurindust­rier.
 ?? ?? Länsstyrel­serna samarbetar med branschern­a, såsom informatio­nssatsning­ar om skötsel, vilket lett till att anmärkning­ar på smutsiga grisar och grisstall har minskat.
Länsstyrel­serna samarbetar med branschern­a, såsom informatio­nssatsning­ar om skötsel, vilket lett till att anmärkning­ar på smutsiga grisar och grisstall har minskat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden