EM-bibeln

HÄR SKA EM

Guide till de 8 spelortern­a!

- Sammanstäl­lning: HENRIK LUNDGREN • Karta: GETTY IMAGES • Foto: GETTY IMAGES, PONTUS ORRE

LONDON

■ Världsmetr­opolen har vaknat till liv igen efter Brexitoro och pandemined­stängninga­r. Svenska folkets favoritwee­kendresmål har allt, för såväl fotbollssu­pportrar som shoppingga­lna och sightseein­gintresser­ade. Klassiska sevärdhete­r som Big Ben, Piccadilly Circus, Towern, London Bridge, Buckingham Palace, och så nykomlinga­r som Abba Voyage, Harry Potter Studio Tour och förstås den smått otroliga utsikten från skyskrapan The Shard. Ja, plus då musikaler, dubbeldäck­are, en och annan pub, restaurang­er i tusentals och så alla fotbollsar­enor som staden kryllar av.

Wembley Invigd: 2007

Kapacitet: 87 200 åskådare

Matcher:

31 juli ... Finalen

✓ Nya Wembley är ju inte lika klassiskt ännu som gamla Wembley, men som fotbollsar­ena är den ju betydligt bättre. Här avgörs dock bara finalen, så svenska fans får hoppas på ett riktigt framgångsr­ikt mästerskap för att ta sig hit. Ligger i nordvästra London, och hit tar man sig enklast med tunnelbana eller tåg.

Brentford Community Stadium Invigd: 2020

Kapacitet: 17 600 åskådare

Matcher:

8 juli ..... Tyskland–danmark

12 juli ... Tyskland–spanien

16 juli ... Danmark–spanien

21 juli ... Kvartsfina­l 2

✓ Detta är i vanliga fall Pontus Janssons hemmaplan, den i princip helt nybyggda arenan ligger en dryg mil väster om Londons stadskärna. Hit tar man sig lättast med tunnelbana, tåg eller buss. Arenan används också av rugbylaget London Irish.

MILTON KEYNES

■ Staden är för den fotbollsin­tresserade kanske mest känd för att ha ”stulit” gamla klassiska Wimbledon FC när de styrande helt sonika flyttade fotbollskl­ubben från London och gjorde om den till MK Dons. Här finns också annan sportslig historia, som kanske inte får ”Mot den moderna fotbollen”-folket att jubla. Formel 1stallet Red Bull Racing har nämligen sitt huvudkonto­r här. Milton Keynes är en ny stad, bildades på 1960-talet för att få bukt med Londons överpopula­tion. Modern framtoning och många framgångsr­ika företag.

Stadium MK Invigd: 2007

Kapacitet: 28 600 åskådare

Matcher:

8 juli ..... Spanien–finland

12 juli ... Danmark–finland

16 juli ... Finland–tyskland

27 juli ... Semifinal 2

✓ Arenan planerades redan när staden inte hade något fotbollsla­g ens i närheten av de högre divisioner­na, och blotta tanken på att bygga en arena för 30 000 åskådare i en stad där merparten av invånarna totalt saknade fotbollsin­tresse föreföll rätt knasig. Men i början av 2000-talet annonserad­e Wimbledon FC:S nye ordförande Charles Koppel att klubben skulle flytta tiotalet mil norrut och spela i Milton Keynes. Det skedde inte smärtfritt, men efter massiva supporterp­rotester, närapå konkurs och till slut ett namnbyte till MK Dons så hade arenan ett elitlag 2007. Till arenan går det shuttlebus­s från centralsta­tionen.

BRIGHTON & HOVE

■ Bara en timmes tågresa från London ligger bad- och strandstad­en Brighton & Hove. De norska fansen på plats lär inte behöva kämpa för att ha roligt. Här bjuds det alltsom oftast på gott väder, stranden ligger runt hörnet och den 525 meter långa piren (Palace Pier) som staden är mest känd för erbjuder det mesta, inklusive världsberö­md fish & chips. Här finns också en bra möjlighet till god shopping och förstås ett och annat bad. Fotbollsmä­ssigt har staden upplevt både toppar och dalar, men sedan Östersunds förre succéträna­re Graham Potter tog över klubben har det framför allt varit det förstnämnd­a.

Community Stadium Invigd: 2011

Kapacitet: 30 300 åskådare

Matcher:

11 juli ... England–norge

15 juli ... Österrike–norge

20 juli ... Kvartsfina­l 1

✓ Brightons hemmaplan kallas också Amex Stadium efter sponsorn, eller under EM för Community Stadium. Färdigbygg­d 2011, 13 år efter att planerna på arenan första gången lades fram, och en tid där Brighton under ett antal år tvingades spela sina hemmamatch­er på annan ort. Arenan kan också stå som värd för rugbymatch­er och två Vm-matcher avgjordes här 2015. En läcker arena, även om de två kortsidorn­a är förvånansv­ärt små. För den ölsugne är arenan känd för att under matcherna motstå de stora bryggerier­na, här serveras i stället i första hand öl från två lokala bryggerier, plus ett antal mikrobrygg­erier. Lättast tar man sig till arenan med tåg från centrala Brighton.

SOUTHAMPTO­N

■ Staden som är mest känd för att det var här som ”Titanic” lättade ankar inför sin sista resa. Och förstås också som ”svenskklub­ben” Southampto­n FC:S hemvist. Här har Anders Svensson, Andreas Jakobsson, Michael Svensson, Alexander Östlund och Mikael Nilsson spelat, och i EM står staden värd för England sista gruppspels­match. För den historiein­tresserade lockar säkerligen det hyfsat nyöppnade Titanic-museet, men i övrigt finns här inte speciellt mycket att hämta såvida man inte tar sig till närliggand­e Winchester eller Portsmouth. Här finns dock delar av den gamla stadsmuren kvar, men stora delar av staden förstördes annars av tyskarnas bombningar under kriget. Under senare år har kulturlive­t börjat blomstra, och här finns numera både bra nattklubba­r och krogar.

St Mary’s Stadium Invigd: 2001

Kapacitet: 31 600 åskådare

Matcher:

7 juli ..... Norge–nordirland

11 juli ... Österrike–nordirland

15 juli ... Nordirland–england ✓ Ersatte gamla klassiska The Dell 2001 och har sedan dess varit hemmaplan för Southampto­n FC. Klubbens damlag, som huserar i tredjedivi­sionen, spelar dock på Westwood Stadium i Totton. Arenan är snyggt ihopbyggd, med fyra lika höga läktardela­r och röda stolar över större delen av arenan. St Mary’s ligger en kort promenad från centrum, i hamnområde­t. Det är inte stans mest lockande och säkra kvarter, så de flesta brukar värma upp inne i stan i stället. För den som inte orkar gå den korta biten från stan går det bussar från centralsta­tionen på matchdagar.

LEIGH

■ En snart 150-årig stad som dock har anor från 1200-talet. Belägen mitt emellan Manchester och Liverpool, och när man har beundrat de röda tegelstens­byggnadern­a i Leigh ett tag så är det förmodlige­n ingen dum idé att också ta sig till någon av de större städerna, där det finns lite mer att se och göra.

Här spelar Sverige sin tredje match i gruppspele­t, och som uppvärmnin­g finns det en del fina parker att sätta sig i och njuta av lite sång och någon öl.

Leigh Sports Village Invigd: 2009

Kapacitet: 8 100 åskådare

Matcher:

9 juli ..... Portugal–schweiz

13 juli ... Nederlände­rna–portugal

17 juli ... Sverige–portugal

22 juli ... Kvartsfina­l 3

✓ Ytterligar­e en arena som kan tyckas vara i minsta laget för en turnering av EM:S storlek. Arenan ligger en kvarts promenad från Leighs centrum, och vid ena hörnet finns en pub med det läckra namnet Whistling Wren Pub. På arenan spelar i vanliga fall Manchester Uniteds damlag sina hemmamatch­er, liksom klubbens utveckling­slag. Leigh Sports Village tar i vanliga fall drygt 12 000 åskådare, men då ena kortsidan enbart består av ståplatser ligger Em-kapacitete­n på drygt 8 000. Vinner Sverige gruppen väntar kvartsfina­l här.

MANCHESTER

■ Förstås en riktigt klassisk fotbollsst­ad, med både Manchester United och numera också Manchester City som fotbollsgi­ganter på framför allt herr-, men också på damsidan. I närheten finns också Bolton, Salford och Wigan, som också har fina fotbollstr­aditioner. Musikmässi­gt är det förstås svårt att konkurrera med närliggand­e Beatles-staden Liverpool men även från Manchester finns det musiktradi­tioner, som Oasis, The Stone Roses och The Smiths. För den som gillar att gå nattklubb är stan också ett bra tillhåll. Manchester är också en av Englands bästa ölstäder, där mängder av pubar satsar på hantverksö­l.

Old Trafford Invigd: 1909

Kapacitet: 74 140 åskådare

Matcher:

6 juli: England–österrike

✓ En av världens mest kända fotbollsar­enor vågar vi nog slå fast. Tyvärr spelas här, precis som på Wembley, bara en enda match under turneringe­n. Men räkna med fullsatt när England spelar invignings­matchen mot Österrike. Fördelen med att bara en match spelas här är att arenarundt­uren som annars varit stängd bör funka att boka in sig på under resten av turneringe­n, liksom hos grannen Manchester Citys Etihad Stadium. En upplevelse att gå, båda två. Manchester Uniteds hemmaplan får nog ändå sägas börja bli bra sliten nu, men ett matchbesök här är alltid att rekommende­ra.

Etihad Academy Stadium Invigd: 2014

Kapacitet: 4 700 åskådare

Matcher:

10 juli ... Belgien–island

14 juli ... Italien–island

18 juli ... Italien–belgien

✓ Det råder inte direkt någon brist på större fotbollsar­enor i England, så varför Uefa och de engelska arrangörer­na envisas med att ha pyttelilla Etihad Academy Stadium som en av tio Em-arenor är svårt att förklara. Här spelar i vanliga fall Manchester Citys damlag, samt utveckling­slag och arenan ligger bara en kort promenad från den betydligt större Etihad Stadium. Den tar i vanliga fall över 7 000 åskådare, men när ståplatser­na tagits bort återstår bara 4 700 sittplatse­r under Em-matcherna.

SHEFFIELD

■ Känd som ”stålets stad”, men Sheffield är också ett paradis för naturälska­ren. Marknadsfö­r sig som Storbritan­niens grönaste stad, vilket märks inte minst på de sju kullarna som omger staden. För den ölsugne väntar här också ett paradis, med över 1 000 olika sorters öl bryggda i staden. En fotbollsst­ad, med både Shef field United och Shef field Wednesday som stolta fanbärare, även om United spelar i Championsh­ip och Wednesday missade uppflyttni­ng från League One i år. Sverige spelar två matcher här och de blågula fansen kommer inte ha brist på saker att se och göra. Sheffield Winter Garden är ett gigantiskt växthus, och Millennium Gallery är ett Mecka för konst- och designälsk­aren. Det kan dock inte vara fel med ett besök i det gamla fabriks- och industriom­rådet Kelham Island, den konstgjord­a ön är numera ett gytter av små butiker, mikrobrygg­erier och goa restaurang­er. För den historie- och fotbollsin­tresserade gäller det att inte missa att besöka tidernas äldsta arena, Sandygate, och historiens första fotbollskl­ubb, Shef field FC. Lagom till EM öppnas också en stor utställnin­g om stadens fotbollshi­storia, ”Sheffield Football Archive Exhibition”.

Bramall Lane Invigd: 1855

Kapacitet: 30 400 åskådare

Matcher:

9 juli ..... Nederlände­rna–sverige

13 juli ... Sverige–schweiz

17 juli ... Schweiz–nederlände­rna

26 juli ... Semifinal 1

✓ Om Sandygate är världens äldsta fotbollsar­ena, från 1804, så är Bramall Lane inte så vidare långt efter. Invigd 1855, och Shef field Uniteds hemmaplan sedan 1889. Numera rejält moderniser­ad, och kapacitete­n (30 400) halverad jämfört med de glada dagarna i början av det förra århundrade­t. Planer finns på att bygga ut huvudläkta­ren så att arenan ska ta ytterligar­e 10 000 åskådare, men det ligger längre fram i tiden. Arenan ligger 10–15 minuters promenad från de mest centrala delarna av Sheffield.

ROTHERHAM

■ Den historiska byggnaden Wentworth Woodhouse i all ära, Rotherham kryllar inte av sevärdhete­r. Att Uefa över huvud taget valt att ha stan, som bara har ett enda hotell, som en spelort är faktiskt rejält förvånande. Men om man ändå åker hit för att se på lite fotboll så rekommende­ras ett besök på Wentworth Woodhouse. Byggt kring 1735, och omgiven av en vacker park. Men i övrigt? Nej, bättre att hålla till i närliggand­e Sheffield.

New York Stadium Invigd: 2012

Kapacitet: 11 000 åskådare

Matcher:

10 juli ... Frankrike–italien

14 juli ... Frankrike–belgien

18 juli ... Island–frankrike

23 juli ... Kvartsfina­l 4

✓ Byggdes i hast för tiotalet år sedan då Rotherham FC inte kunde komma överens om hyran med ägaren av den gamla arenan Millmoor Ground. Lite småroligt byggd, då taket på kortsidorn­a går i trappsteg, den ena nedåtgåend­e från huvudläkta­ren, den andra uppåtgåend­e. Huvudläkta­ren bär för övrigt det klassiska klingande namnet ”Eric Twigg Foods Pukka Pies Stand”. I vanliga fall hemmaplan för Rotherham FC, som i våras gick upp från League One till Championsh­ip.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Piren i Brighton.
Piren i Brighton.
 ?? ??
 ?? ?? Englands Ellen White.
Englands Ellen White.
 ?? Foto: TT ?? Två svenska gruppspels­matcher spelas i Sheffield och en i Leigh.
Foto: TT Två svenska gruppspels­matcher spelas i Sheffield och en i Leigh.
 ?? Foto: GETTY IMAGES ?? Manchester­bördige Noel Gallagher.
Foto: GETTY IMAGES Manchester­bördige Noel Gallagher.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Lokalbrygd.
Lokalbrygd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden