EM-bibeln

”Under två timmar har jag kunnat glömma kriget”

Marina Striletska flydde från Ukraina — nu dömer hon i EM

-

Hon laddade för EM, men den ryska invasionen vände upp och ner på hennes liv. Nu hoppas den ukrainska domaren Marina Striletska att Em-matcherna ska hjälpa henne glömma mardrömmen på hemmaplan.

Den 24 februari vaknade hon av att hennes hund skällde och hennes man satt framför tv:n och grät. – ”Kriget har startat” sa han bara, minns Striletska. Paret bodde bara några få mil från den ryska gränsen, och under de kommande 24 timmarna skulle enorma mängder av ryska tanks, lastbilar och andra militärfor­don komma till hennes by.

– De ryska militärern­a var vänliga. Frågade om vägen till Kiev. De trodde att vi behövde hjälp, så de kom med blommor och bröd. Men efter en vecka förstod de att vi inte ville ha deras hjälp. De blev arga och började skjuta på civila bilar, säger Striletska till BBC.

”KOM TILL EN KYRKA OCH SOV PÅ GOLVET”

38-åringen bestämde sig för att fly och tillsamman­s med sin 11-åriga dotter körde hon i fyra dagar innan hon nådde den polska gränsen och säkerheten. Vägskyltar­na var borttagna och ofta fick de gömma sig för den ryska militären.

– En gång kom vi till en kyrka och sov på golvet. Då hade jag kört 18 timmar i sträck. När vi kom till den polska gränsen fick vi köa i 17 timmar, men efter det var det lätt. Då kände jag mig säker.

Hon åkte vidare till sin syster i Schweiz och har under våren genom ett samarbete mellan det schweizisk­a och ukrainska fotbollsfö­rbundet fått döma matcher i den schweizisk­a tredjeliga­n. Det gör att hon kunnat hålla sig i form inför EM.

– Jag grät varje dag i tre veckor. Jag glömde allt som hade med fotboll att göra, allt jag kunde tänka på var kriget. Men jag är så tacksam för att jag fått döma här i Schweiz, det har hjälpt eftersom jag i alla fall under två timmar kunnat glömma kriget och bara fokusera på försvarare, anfallare och offsides.

Även den ukrainska huvuddomar­en Kateryna Monzul lyckades fly, och har under våren dömt i italienska Serie A. Även hon ska nu döma under EM i England.

 ?? ?? Marina Striletska.
Marina Striletska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden