EM-bibeln

”Jag tycker den här gruppen presterar när det gäller”

- Henrik Lundgren henrik.lundgren@aftonblade­t.se

Rasmus Liljeblad, psykologis­k rådgivare

BÅSTAD. För första gången någonsin är Sverige favoriter inför ett mästerskap.

En känsla som också kan leda till prestation­sångest och stress?

– Till största delen handlar det om en positiv känsla, som kommer av att vi presterat bra tidigare, säger Rasmus Liljeblad, landslaget­s fotbollsps­ykologiske rådgivare.

”Det är första gången vi går in som riktiga favoriter och alla kommer vilja slå oss. Det är något vi behöver hantera.”

Olivia Schoughs ord från Em-uppladdnin­gen i Båstad visar på landslaget­s nya verklighet. Efter Vm-bronset 2019 och Os-silvret i somras är det Sverige som rankas högst av alla lagen i EM.

– Vi kommer ju in i mästerskap­et med en härlig känsla. Men visst kan man säga att det kan påverka på olika sätt, säger Rasmus Liljeblad.

Han har tillsamman­s med Daniel Ekvall jobbat med landslaget sedan 2017, och hyllas av spelartrup­pen för sitt arbete.

Ur en mental synvinkel hur har landslaget förändrats sen du kom med?

– För det första, när vi kom in så var det en väldigt väl fungerande trupp. Jag tror att det som vi kanske har blivit ännu bättre på som lag är att prata om saker och hjälpa varandra på planen. Att kunna prestera oavsett egentligen, och där tycker jag att vi har gjort stora framsteg.

”TANKAR OCH KÄNSLOR SOM STÖR”

Rent psykologis­kt, vad händer i huvudena på de svenska spelarna nu när de är favoriter i EM?

– På individniv­å så kan det vara så att det leder till en ökad press. Men det blir just på individniv­å, och det får vi fånga upp om spelarna skulle uppleva det.

Vilka utmaningar kan det handla om?

– Tittar vi på mästerskap så finns det ju en generell återhämtni­ngsutmanin­g, där vi har sömn, kost, stresshant­ering. Sen kan det vara tankar och känslor som stör vilket kan bero på allt från prestation­stankar, besvikelse­r över en prestation som varit, till att handla om speltid, skadekänni­ngar eller liknande.

Prestation­sångest är inget du vill prata om, förmodar jag?

– Teoretiskt skulle någon spelare kunna uppleva det. Men det behöver ju inte vara det bara för att vi nu är favoriter. Man kan väl säga enkelt att favoritska­p i så fall bryts ner till tankar och känslor som en spelare kan ha. Och det vi försöker göra är att hjälpa spelarna att uppmärksam­ma det, men också titta på vad det får för betydelser för hur de agerar.

Att spelarna nu öppet går ut och pratar om att de är favoriter, är det något som ni psykologer har tryckt på att de ska göra?

– Nej, det har vi inte. Utan vi har gjort jättebra mästerskap 2019, där vi var rankade nia inför VM. Och det växte fram, vi pratade om möjlighete­n att vinna även inför den turneringe­n. Och sen har det växt för varje match och för varje prestation så fastnar det mer och mer. Att vi har en möjlighet. Det är inget som jag behöver intala den här gruppen.

Kommer in i mästerskap­et med en härlig känsla

”STRAFFLÄGG­NING SVÅRT ATT TRÄNA PÅ”

Oavsett om Sverige är favoriter eller inte så kommer de från en finalförlu­st senast i OS med en grej som kan vara det mentalt tuffaste man kan vara med om i fotbollsvä­rlden. Ett straffavgö­rande i en final, som dessutom slutade med en fruktansvä­rt bitter förlust.

Går det att träna sig till att vara mentalt redo inför ett straffspar­ksavgörand­e?

– Mm… strafflägg­ning är ju oerhört svårt att träna på med de förutsättn­ingarna som är. Det är en sak att

träna på det här, och sen en annan sak att göra det i skarpt läge. Men det jag framför allt vill trycka på och uppmuntra spelarna att reflektera över är att de ska förbereda sig på vilka sorts tankar och känslor de kan få. De känner ju sig själva. Den stora utmaningen är om man blir överrumpla­d av tankar och känslor.

Så det är det man ska förbereda sig på?

– Precis. Så att man inte blir överraskad. ”Jag var beredd på att känna så här, nu vet jag vad jag ska göra.”

”INTE NÅGOT ANNORLUNDA MED FINAL”

Allt glasklart så långt. Men så har vi ju elefanten i rummet. Den som består av sex svenska finalförlu­ster i rad. Är det bara rena tillfällig­heter, att motståndar­na varit lite, lite bättre. Eller finns det ett svenskt, mentalt, finalspöke?

– Jag har egentligen bara varit med i två mästerskap innan, med den här truppen och det här ledarteame­t. Och under den tiden har vi varit i en bronsfinal och en final. Och den första bronsfinal­en (VM 2019) gjorde vi på ett fantastisk­t bra sätt. Tittar vi på OSfinalen senast så kan jag inte se något som skulle vara psykologis­kt annorlunda. Tvärtom tycker jag att den här gruppen presterar när det gäller. Jag känner mig väldigt, väldigt trygg i att det här är en grupp som presterar tillsamman­s.

 ?? ??
 ?? ?? Rasmus Liljeblad under landslaget­s träning.
Rasmus Liljeblad under landslaget­s träning.
 ?? ?? Rasmus Liljeblad (tidigare Wallin-tornberg) har varit psykologis­k rådgivare för det svenska landslaget sedan 2017.
Rasmus Liljeblad (tidigare Wallin-tornberg) har varit psykologis­k rådgivare för det svenska landslaget sedan 2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden