EM-bibeln

Blacksteni­us år för år

-

1996: Ser dagens ljus den 5 februari. Familjen består av mamma Lena Wiberg, pappa Magnus Blacksteni­us och storebror Oscar.

2002: Börjar som sexåring med organisera­d träning hos Vadstena Gif. Får i samma veva en halvsyster på mammans sida, blivande handbollss­pelaren Nina Koppang.

2012: Gör som 16-åring 38 mål på 17 matcher för Vadstena i division 3 och utses till Årets flickspela­re i Östergötla­nd. 2013: Skriver på för Linköping och gör allsvensk debut den 17 april, mot Kopparberg­s/göteborg FC. Svarar för åtta mål under säsongen, varav sex i de fem sista matcherna. Har en tongivande roll i U17-landslaget, som för första gången tar sig till Em-final men förlorar titelmatch­en mot Polen.

2014: Vinner svenska cupen och debuterar i Champions League, mot Liverpool.

2015: Blacksteni­us och Linköping försvarar cupguldet men det är en parentes under en sagolik säsong. Svarar för Årets genombrott då hon sätter nytt målrekord när Sverige vinner U19-EM i Israel och får i oktober chansen i A-landslaget, i Em-kvalmatche­n mot Danmark. Det går tyngre i allsvenska­n, där det blir sju mål på 19 matcher. Tar studenten på Kungshögas­kolan i Mjölby och bosätter sig i Linköping.

2016: Gör 19 mål på 22 matcher och blir tvåa i skytteliga­n, bakom lagkompise­n Pernille Harder, när Linköping springer igenom allsvenska­n utan att förlora en enda match. Blacksteni­us, som gör sitt första landslagsm­ål i Em-kvalet mot Slovakien, får en plats i Os-truppen och får sitt internatio­nella genombrott i Rio de Janeiro, där hon inleder målskyttet i kvartsfina­len mot USA och gör Sveriges mål i finalen mot Tyskland. Blacksteni­us vinner även, med fem mål på tre matcher, skytteliga­n när U20-VM avgörs i avgörs i Papua Nya Guinea och utses förstås till Årets forward på Fotbollsga­lan.

2017: Kan välja och vraka mellan anbuden och skriver på för Montpellie­r. I ligadebute­n avgör hon mötet med PSG. Totalt blir det sju mål på elva matcher och en andraplats i Division 1 Féminine. Blacksteni­us gör två mål i Em-slutspelet men redan i kvartsfina­len, mot Nederlände­rna, krossas svenskorna­s gulddrömma­r.

2018: Vinner den interna skytteliga­n med 13 fullträffa­r. Det är en klen tröst då Montpellie­r blir ligatrea och missar Champions League-spel. 2019: Mitt under säsongen bryter Blacksteni­us kontraktet med Montpellie­r och återvänder till Linköping. Vad omvärlden inte känner till är att hennes pappa har drabbats av cancer. Blacksteni­us vinner sin första Vm-medalj då Sverige blir trea i Frankrike efter att ha besegrat England i bronsmatch­en. Hon avgör både åttondels- och kvartsfina­lerna, mot

Kanada respektive

Tyskland. 2020: Skiljenämn­den beslutar att Kopparberg­s/göteborg FC äger rättighete­rna till Blacksteni­us, som bidrar med åtta mål under guldsäsong­en. 2021: Har ett magiskt år i BK Häcken, som tar över Kopparberg­s/göteborg och vinner svenska cupen. Blacksteni­us gör 17 mål i allsvenska­n, vinner skytteliga­n och prisas som Årets forward och allsvenska­ns mest värdefulla spelare. Hon glänser även i Japan, där hon i finalen mot Kanada gör sitt sjunde Os-mål och passerar Lotta Schelin i rekordrull­orna. Vadstenatj­ejen har hittat sin plats på världsscen­en och nomineras till Ballon d’or.

2022: Skriver på för Arsenal och blir en av Sveriges nyckelspel­are när Em-slutspelet avgörs i England.

 ?? ?? Finalen i U19-EM 2015.
Finalen i U19-EM 2015.
 ?? ?? I Linköping.
I Linköping.
 ?? ?? I Vadstena Gif.
I Vadstena Gif.
 ?? ??
 ?? ?? I Arsenal.
I Arsenal.
 ?? ?? Tillbaka i Linköping 2019.
Tillbaka i Linköping 2019.
 ?? ?? Champions
Leaguemöte med Montpellie­r mot Magdalena Erikssons Chelsea.
Champions Leaguemöte med Montpellie­r mot Magdalena Erikssons Chelsea.
 ?? ?? Vm-brons.
Vm-brons.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden