EM-bibeln

Hon ska bära fram sitt land – i en helt ny roll

Arsenalstj­ärnan Vivianne Miedema: Nu har jag mer frihet i mitt spel

- Henrik.lundgren@aftonblade­t.se

Regerande Europamäst­are och i Vm-final för tre år sedan.

Nu kommer Nederlände­rna till EM med sin anfallsstj­ärna Vivianne Miedema, 25, i en ny roll.

– Världens bästa nia, som också kan bli världens bästa tia, säger förbundska­ptenen Mark Parsons.

Sju spelare i Nederlände­rnas Emtrupp startade i Em-finalen för fem år sedan. Nio av dem spelade VMfinal två år senare. Det är ett lag med världsstjä­rnor som Sverige ställs mot i Em-premiären. Men det finns en spelare som de blågula måste hålla ännu mer koll på än de andra.

Vivianne Miedema fyller 26 under EM, men har öst in mål på högsta nivå sedan hon var 15 år gammal. Det var då hon blev den holländska ligans yngsta spelare genom tiderna och gjorde 11 mål på 17 matcher för Heerenveen.

De senaste åren har hon varit en av världens bästa nior. Men i EM kommer hon spela som tia, en tillbakadr­agen anfallare. Och det på grund av två svenskar.

För trots att hon gjort 74 mål på sina 89 ligamatche­r för Arsenal valde tränaren Jonas Eidevall att flytta ner henne en bit i planen när Stina Blacksteni­us kom till Londonklub­ben i vintras. Det var inte en helt ny position för holländska­n.

– Jag spelade alltid i nummer tiopositio­nen när jag var barn, men eftersom vi inte hade en striker i landslaget så slutade det med att jag fick spela där. Och när du gör en massa mål så förstår du att du inte kommer att byta tillbaka, har hon berättat för Guardian.

Skjuter inte hårdast i världen

För Nederlände­rnas förbundska­pten, engelsmann­en Mark Parsons, har Eidevalls positionsb­yte gett en hel del huvudvärk. Ska han spela henne på topp, som företrädar­en Sarina Wiegman gjort, och som tagit Nederlände­rna till Em-guld, Vm-silver och en målfest utan dess like i fjolårets OS. Eller ska han göra som i klubblaget Arsenal, och låta henne ta ett steg ner i planen?

– Världens bästa nia, som också kan bli världens bästa tia, säger han till The Athletic. Miedema är lång och smal, men har en balans som få andra kan konkurrera med i damernas fotbollsvä­rld. Den, och hennes spelsinne som gör att hon oftast står på helt rätt plats för passning eller avslut, är hennes stora styrkor. Det, och pricksäker­heten. Hon tillhör definitivt inte dem i världen som skjuter hårdast, men lyckas alltsom oftast ändå få bollen i mål genom att hitta exakt rätt med sitt avslut.

Parsons räknar med att Miedema fortsätter att vara i topp i skytteliga­n även i EM. Trots positionsb­ytet.

– Att ha Miedema där och få nytta av hennes kvaliteter från den djupare positionen är otroligt. Men vi har inte råd att tappa världens bästa målskytt. Vi kan inte ta bort henne från straffområ­det.

Han verkar dock inte ha någon större fruktan för just det. I vintras, kort efter att hon bytt position i Arsenal, testades det också under landslaget­s träningsma­tchande.

– Hon spelade fram, hon sprang i djupled, hon var inne i straffområ­det och sköt. Om hon kan fortsätta att göra allt det så har jag inga problem med att hon utgår från en djupare position.

Vi har inte råd att tappa världens bästa målskytt

Bäst betald i engelska ligan

Holländska­n jagades av de flesta av Europas storklubba­r i våras, men valde till slut att skriva på ett nytt kontrakt med Arsenal, ett kontrakt som gjorde henne till den engelska ligans bäst betalda spelare. För hennes del är det ingen tvekan om var hon vill spela.

– Jag tror att jag kan bidra ännu mer från en nummer tio-roll, och så här långt har det inte haft någon negativ effekt på antalet mål som jag gjort heller. Nu har jag mer frihet i mitt spel och kan visa mitt rätta jag. Tidigare var jag ofta som en egen ö längst där framme. Men nu är jag mycket mer involverad i spelet. Henrik Lundgren

Tidigare var jag som en egen ö längst där framme

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden