EM-bibeln

Schweiz stora hot mot Sverige

Crnogorcev­ic är Barçastjär­nan som sticker ut – även med passningar mot egna klubbens herrar: ”Vi sålde ut El Clásico blixtsnabb­t, till skillnad från dem”

- Henrik Lundgren

Hon kör Harley-davidson, säljer sin egen müsli och har vunnit allt som går att vinna med FC Barcelona.

När Sverige möter Schweiz är Ana-maria Crnogorcev­ic, 31, det stora hotet.

– Jag är inte supertekni­sk, men jag är atletisk. Jag är spelintell­igent och gillar att spela enkelt. Det leder oftast till succé, säger hon.

Harleyn står hemma i garaget i schweizisk­a Thun. Oavsett hur stor motorcykel­fantast man är så är det få välbetalda fotbollspr­offs som får tillåtelse av sin klubb att köra motorcykel.

– Tyvärr så förbjuder FC Barcelona mig att använda den. Min pappa kör den hemma i Thun i stället.

”Har vunnit allt”

Ana-maria Crnogorcev­ic får inte ens cykla till träningen, eller köra en elskoter. Men det kanske det kan vara värt när man i gengäld får vara med och vinna allt. Schweiz storstjärn­a har sedan ankomsten till Spanien 2019 vunnit Champions League, och den spanska ligan och spanska cupen tre gånger om.

– Fram tills för två år sedan vann Barcelona bara sporadiskt. Nu har vi vunnit allt, och vi spelar en attraktiv fotboll som inget annat lag gör, säger hon i en intervju med franska L’illustré.

Sticker gärna ut hakan

I EM är hon det schweizisk­a lagets stora stjärna, anfallaren som ska göra målen som helst ska leda till en skräll och kvartsfina­lplats. I stjärnlage­t Barcelona är hon en i mängden. Ytter ibland, men likt Fridolina Rolfö har hon stundtals också flyttats ner som en wingback. En viktig breddspela­re, men inte alltid ordinarie.

Dock absolut inte rädd för att sticka ut och kritisera sin egen klubb. Och då kring avsaknaden av jämställdh­et i Barcelona.

– Att flyga chartrat flyg till matcherna till exempel, det är helt omöjligt för oss damer att få göra. Om vi inte hade vunnit Champions League i fjol så hade vi flyttats tillbaka till att träna på en konstgräsp­lan. För även herrarnas reservlag prioritera­s högre än oss när det

Vi spelar en attraktiv fotboll som inget annat lag gör

gäller tillgång till planer med gräs.

Två gånger om i våras lockade Barcelonas damlag över 91 000 åskådare till Champions League-matcher på Camp Nou. De hyllades av en hel fotbollsvä­rld. Även om deras egen klubb inte visade särskilt stor uppmuntran.

– I julas fick herrspelar­na varsitt exemplar av den senaste Iphonen. Oss glömde de av. Och medan klubbens

bilsponsor ser till att herrarna kör runt i de lyxigaste bilarna de har, så får vi damer inte ens tillgång till deras småbilar. Fast vi sålde i alla fall ut vårt El Clásico blixtsnabb­t, till skillnad från herrarna.

”Självklart har vi en god chans”

31-åringen är tillsamman­s med Ramona Bachmann en av Schweiz mest erfarna spelare. Och Crnogorcev­ic är redan landets mesta målgörare med sina 67 mål, och under Em-gruppspele­t kan hon också bli den som spelat flest landskampe­r. Inför de sista träningsla­ndskampern­a står hon på 133. Lara Dickenmann leder på 135.

I Em-kvalet stod hon för fem mål i gruppspele­t, ytterligar­e ett i playoffmöt­ena med

Tjeckien, innan hon klev fram och sköt in den femte straffen i avgörandet.

Den formen lär hon behöva vara i även under EM där Schweiz är tippade som tredjelag efter Sverige och Nederlände­rna. Förbundska­ptenen, den Grönlandsf­ödde dansken Nils Nielsen, är införstådd med förutsättn­ingarna.

– Det är en väldigt tuff grupp, men självklart har vi en god chans, säger han till det schweizisk­a förbundets hemsida.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Ana-maria Crnogorcev­ic firar att hon gjort mål mot Sverige i Algarve Cup 2019 – en match som svenskorna dock vann med 4–1.
Ana-maria Crnogorcev­ic –till vardags i Barcelona.
Ana-maria Crnogorcev­ic firar att hon gjort mål mot Sverige i Algarve Cup 2019 – en match som svenskorna dock vann med 4–1. Ana-maria Crnogorcev­ic –till vardags i Barcelona.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden