EM-bibeln

”Vi skulle gärna byta mot en värld utan krig”

Med Ukrainainv­asionen och Rysslands bortfall blev Portugal blixtinkal­lade till EM – förbundska­ptenen är dock splittrad

- Henrik Lundgren henrik.lundgren@aftonblade­t.se

Man bjöds in till turneringe­n i sista stund. Förbundska­ptenen drabbades av covid-19 och missade delar av uppladdnin­gen och man är näst lägst rankat av alla lag.

Portugals Em-uppladdnin­g har inte varit optimal.

– Vi tänker inte göra det lätt för våra motståndar­e, säger stjärnan Ana Borges.

För 30 år sedan var det Danmark som bjöds in till det EM som då arrangerad­es av Sverige. Kriget på Balkan gjorde att Uefa satte stopp för Jugoslavie­ns medverkan i turneringe­n och de danska semesterpl­anerna ersattes av en resa till Sverige – och till slut ett fullständi­gt sensatione­llt Emguld.

I sommar är det Portugal som får chansen, efter att Ryssland kastats ut på grund av kriget i Ukraina. Men att de portugisis­ka damerna skulle upprepa de danska herrarnas prestation?

Nej, det tror inte ens förbundska­ptenen på.

– Vår målsättnin­g är att försöka bli bättre än i senaste EM. Då lyckades vi konkurrera och hade chansen att gå till kvartsfina­l inför vår sista gruppspels­match, säger Francisco

Neto.

Insjuknade i covid

Neto och hans Portugal fick emellertid sämsta tänkbara uppladdnin­g, då han insjuknade i covid19 när truppen samlades för Emläger, och han tvingades isolera sig.

Pojkar fanns det dock på plats ändå, då Portugal laddade upp med att ha med unga män i både träning och träningsma­tcher.

– Vi vet sen tidigare att pojkar är snabbare och starkare, och det är exakt det vi kommer att ställas mot i EM. De bästa spelarna i Europa är där, och genom de här övningarna och matcherna så kommer vi att vara bättre förberedda för det, säger den förre Chelseaspe­laren Ana Borges.

Imponerat defensivt

Och det är trots allt ett starkt portugisis­kt lag som kommer till England. Framför allt defensiven imponerar, och man släppte bara in två mål under hela kvalspelet, plus ytterligar­e ett på två matcher mot Ryssland i playoff. Men offensivt är det sämre ställt, med bara tio gjorda mål på lika många kvalmatche­r.

Å andra sidan räknar ingen med att Portugal ska dominera någon av sina Emmatcher mot Nederlände­rna, Sverige och Schweiz. – För åtta år sedan rankades vi som 49:e nation i världen. I dag är vi 29:a. Där vill vi inte vara kvar länge, vi vill fortsätta att utvecklas, säger förbundska­pten Neto.

Och motståndet? – Schweiz har inte så mycket erfarenhet heller, men de har många spelare i de stora klubbarna i Europa. Nederlände­rna är titelförsv­arare, och har ett väldigt starkt lag som vill försvara trofén. Och Sverige är just nu det europeiska lag som rankas allra högst. De är väldigt starka och erfarna.

För åtta år sedan rankades vi som 49:a i världen. I dag är vi 29:a. Där vill vi inte vara kvar länge.

”Chockerand­e rapporter”

Helst av allt skulle Francisco Neto dock inte vilja vara i England. Helst skulle han önska att Ryssland aldrig startat krig mot Ukraina.

– Det är chockerand­e rapporter vi kunnat följa på tv. Bombningar och döda människor. Barn, kvinnor och hela familjer lider oerhört och tvingas fly. Vi skulle gärna byta bort vår Emplats mot en värld utan krig.

Portugals stjärna Ana Borges i mötet med Norge i Algarve Cup tidigare i år. Borges, som har ett förflutet i Chelsea, tror kanske inte att hennes lag kan upprepa Danmarks bedrift på herrsidan 1992 – men hon är tydlig med en sak inför årets Em-slutspel: ”Vi tänker inte göra det lätt för våra motståndar­e”.

 ?? ?? Danska spelarna firar efter 2–0-målet i Em-finalen mot Tyskland 1992.
Danska spelarna firar efter 2–0-målet i Em-finalen mot Tyskland 1992.
 ?? ?? Portugals förbundska­pten Francisco Neto.
Portugals förbundska­pten Francisco Neto.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden