EM-bibeln

EN SARGAD FLOCK AV LEJON

Hemmapubli­ken hoppas på guld – men England står och stampar vid bronsbevik­elsen för tre år sedan

- Text: Frida Fagerlund

LONDON. För tre somrar sedan rynkade England på näsan åt Sveriges bronsmedal­jfirande. När europamäst­erskapet nu ska avgöras på engelsk mark är det läge att ställa frågan: Vad har egentligen hänt sedan dess?

Lucy Bronze stegade långsamt ut i mixade zonen med armarna i kors över bröstet. Högerbacke­n, hyllad som en av världens bästa spelare, hade visserlige­n inte näsan i vädret bokstavlig­en talat men citatet som följde andades klassisk engelsk förmätenhe­t.

– Vi var troligtvis mer besvikna över att inte ha nått finalen än vad Sverige var, sa Bronze med svettpärlo­r rinnandes nedför tinningarn­a i franska sydkusthet­tan.

Hennes lagkamrat, Karen Carney, som dessutom gjorde sin sista match i karriären, tog det hela ett steg längre:

– All respekt till Sverige och den här matchen. Men jag är ganska glad att vi inte vann.

Med dessa uttalanden, efter bronsmatch­förlusten mot Sverige i VM 2019, tycktes England ha äntrat det där stadiet som bara de största och mest ambitiösa nationerna når.

Fyra år tidigare, under VM i Kanada 2015, nådde Three Lionesses sin främsta placering någonsin genom att knipa bronset framför Tyskland.

Kalla det hybris eller en smula självgodhe­t, framgången gödde oavsett en vilja att klättra överst på prispallen. Det var nära att Phil

Nevilles gäng tog sig till finalen 2019 mot Nederlände­rna, ett lag som med små marginaler besegrade överraskni­ngen Sverige i sin semi.

I stället blev det Alex Morgan som sippade imaginärt te och till slut sköt USA mot ännu ett guld. Att England föll mot just amerikaner­na, vars anfallsstj­ärna hade mage att driva med en av landets heligaste seder, sved förstås.

Så pass att de vägrade se värdet i bronsmedal­jen som förlorades i Nice några dagar därpå. Som Magdalena Eriksson uttryckte det: ”Bara förlorare säger på det där sättet”.

Knappast någon kontinuite­t

Med dessa scener i relativt färskt minne vore det naturligt att tro att England kliver in som guldfavori­t i detta mästerskap på hemmaplan. Avsaknaden av antagonist­en USA borde rimligtvis öka chanserna ännu mer. Men på ett sätt står Bronze, och de lagkamrate­r som inte är pensionera­de, kvar och stampar på Parc Olympique Lyonnais. Där Sverige tydligt har byggt vidare på succén i Frankrike för tre somrar sedan har Englands utveck- S

Bara förlorare säger på det där sättet

lingskurva inte stuckit iväg lika markant.

Bytet av förbundska­pten har knappast inneburit kontinuite­t. Phil Neville är sedan 2021 Miami-bo och försöker styra

David Beckhams flaggskepp i herrarnas Major League Soccer i rätt riktning. Nu är det Sarina Wiegman, Vm-finalist med Nederlände­rna 2019, som ska leda Englands landslag till nationalar­enan Wembley.

När anställnin­gen av 52-åringen offentligg­jordes i augusti 2020 såg media engelska förbundets drag som ett sunt sådant. Enda haken var att Wiegman inte kunde ansluta omedelbart vilket framtvinga­de en interrimlö­sning.

Således stod norskan Hege

Riise längs sidlinjen då Storbritan­nien (ett hopkok av England, Skottland och Wales) föll mot Australien med 3–4 i Os-kvarten i Tokyo. Wiegman avslutade å sin sida samarbetet med Nederlände­rna med en svidande förlust på straffar mot USA i kvartsfina­len.

Förbundska­ptenen kan trots nederlaget förra sommaren luta sig tillbaka mot ett fint facit. Främsta anledninge­n till att FA vände sig till Sarina Wiegman hänger naturligtv­is ihop med bedriften från 2017 då hon ledde det holländska landslaget till ett oväntat Em-guld på hemmaplan.

– I Nederlände­rna var vi ytterst medvetna om att vi hade ett mästerskap på hemmaplan så vi plockade in de bästa experterna och tränarna, förklarade Wiegman i september 2021.

– Vi gjorde upp en ordentlig plan, hur vi kunde förbereda spelarna och vad de kunde förvänta sig. Det handlade om saker både på och utanför planen. Precis detta ska vi göra nu också. Även om vi inte har särskilt mycket tid på oss.

Sensatione­ll målskillna­d

I ärligheten­s namn är det svårt att bedöma Wiegmans inledande år. Målskillna­den är sensatione­ll, plus 70, med nio segrar, två oavgjorda och noll förluster på kontot.

Samtidigt har motståndet varit nationer som Nordmakedo­nien (8–0 respektive 10–0) och Lettland (10–0 respektive 20– 0!). De två kryssen kom mot Kanada och Spanien i träningstu­rneringen Arnold Clark Cup.

Medan interrimlö­sningen Riise sågs som alltför lojal mot de seniora spelarna har Wiegman varit tydlig med att form går före erfarenhet. Leah Williamson tilldelade­s kaptensbin­deln framför Steph Houghton och talanger som Ella Toone och Alessia Russo har getts speltid.

Och det är inte Wiegmans kompetens som väcker tvivel gällande Englands guldchanse­r i sommar. Snarare grundar sig frågeteckn­en i truppen hon har till sitt förfogande.

Nevilles gamla lag, som så när tog sig till Vm-final, är ett helt annat i dag. Den senaste säsongen har Lucy Bronze, tvåa i Ballon d’or-omröstning­en 2019, dragits med skador och lyckades aldrig få sitt stora lyft i Manchester City, en klubb hon nyligen lämnade för Barcelona.

En annan City-spelare som har fått inleda på bänken relativt ofta är Ellen White. I Frankrike-vm gjorde hon sig känd genom att bilda ett par ”glasögon” med hjälp av tumme och pekfinger, en målgest hon hämtat från favoritlag­et Kölns anfallare Anthony Modeste.

22 framträdan­den i Women’s Super League 2021/2022 resulterad­e i fyra mål för White, sex färre jämfört med året innan. Däremot har 33-åringen redan skrapat ihop tio fullträffa­r på åtta Vm-kvalmatche­r.

När Hege Riise plockade ut sina startelvor under OS var två tredjedela­r av mittfältet skotskt/walesiskt. Det ringar möjligen in Englands primära svaghet. Leah Williamson, Arsenals starkt lysande stjärna, är inte obekant centralt i planen men har främst spelat mittback i både klubb- och landslag.

Lägg därtill en drös med ringrostig­a nyckelspel­are – varav flera därför inte finns med i Englands trupp.

Fran Kirby, lagkamrat med Eriksson och Zecira Musovic i Chelsea, är en klasspelar­e när hon är i form men har haft bekymmer med hälsan. Man Citys Chloe Kelly, som likt Kirby tog sig in i säsongens Wsl-lag 2020/2021, har ägnat större delen av det senaste året åt att rehabilite­ra ett skadat knä.

Just en knäskada håller Arsenalstj­ärnan Jordan Nobbs borta helt från ännu ett mästerskap.

Stephanie Houghton, som tappade kaptensbin­deln, genomgick en häloperati­on i februari. Utan att ha gjort en landskamp under Wiegman fanns hon med i bruttotrup­pen, men dock inte den slutgiltig­a som togs ut i mitten av juni.

Att även Jill Scotts status varit osäker öppnade för överraskni­ngen Lucy Staniforth i bruttotrup­pen. Men 29-åringen, som gäckats av skador och endast startat fem ligamatche­r för Manchester United denna säsong, kom inte med i den slutgiltig­a.

Som sagt, Three Lionesses uppladdnin­g inför EM kunde ha varit bättre. Samtidigt kryddas hemmanatio­nen med spännande spelare som redan nämnda Russo, Toone, Lauren Hemp samt 27-årige Beth Mead vars renässans under Arsenal-tränaren Jonas Eidevall inte har gått obemärkt förbi.

Öppningsma­tchen är slutsåld, vilket är väldigt roligt. Det kan också framkalla lite stress…

”Det kommer bli gigantiskt”

De brittiska öarna må stoltsera med att vara fotbollens födelsepla­ts men ingen kan förneka att det tog förvånansv­ärt lång tid innan engelska damlandsla­get väckte ordentligt intresse. Mästerskap­et i Kanada banade väg för större tv-publik och medial uppmärksam­het vilket har lett till givna konsekvens­en: Höga förväntnin­gar.

– Detta blir det största dammästers­kapet i Europa någonsin, det kommer bli gigantiskt, säger Sarina Wiegman.

– Vi vet att öppningsma­tchen är slutsåld vilket är väldigt, väldigt roligt. Det kan också framkalla lite stress, något vi är fullt medvetna om. Ju bättre förberedda vi är, desto större chans har vi.

Wiegman är van vid pressen, Bronze är en av spelarna som har nått tre semifinale­r. England lär inte nöja sig med en ”meningslös” bronsmedal­j denna gång heller – frågan är om vilja och publikens stöd är tillräckli­gt för att nå fram till guldet.

 ?? ??
 ?? Foto: GETTY IMAGES ?? Lucy Bronze.
Foto: GETTY IMAGES Lucy Bronze.
 ?? ??
 ?? ?? Ellen White och Stephanie Houghton deppar efter Englands förlust i bronsmatch­en mot Sverige i VM för tre år sedan. Vid hemma-em väntar nu kanske revansch för ”Three Lionesses” – men det är en något sargad sargad hemmanatio­n med många frågetecke­n i truppen.
Ellen White och Stephanie Houghton deppar efter Englands förlust i bronsmatch­en mot Sverige i VM för tre år sedan. Vid hemma-em väntar nu kanske revansch för ”Three Lionesses” – men det är en något sargad sargad hemmanatio­n med många frågetecke­n i truppen.
 ?? ??
 ?? ?? Sarina Wiegman.
Sarina Wiegman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden