EM-bibeln

SÅ BRA ÄR SVERIGE: 26 +

-

MÅLVAKT

n Meriterade Hedvig Lindahl har fått väldigt lite speltid i klubblaget Atlético Madrid senaste året. 39-åringen lär dock vara Gerhardsso­ns förstaval i EM även om Häckens Jennifer Falk har utmanat och gjort det bra i landslaget under året. Dessutom finns Chelseas Zecira Musovic som alternativ. Här har Sverige det gott ställt.

FÖRSVAR

n I OS saknades mittbacksd­uon Sembrant/fischer, men Ilestedt, Eriksson och Björn kunde fylla luckan. Nu är Sembrant tillbaka och lär gå in i elvan. På vänsterbac­ken har Jonna Andersson haft bristande speltid i klubblaget och kan ersättas av Eriksson. Till höger är Hanna Glas given med sin speed, teknik och spel en mot en.

MITTFÄLT

n Filippa Angeldahl växte, med sin passningsf­ot och spelförstå­else, ut till en bärande spelare i Tokyo i fjol. Hon har visat att hon trivs i landslaget ihop med lagets dirigent Caroline Seger och kreatören Kosovare Asllani. På bänken finns dessutom bra alternativ.

ANFALL

n Här har Sverige alternativ att förändra under matchernas gång. Styrkan ligger i speeden och inläggsspe­let. Stina Blacksteni­us har alltid varit en pålitlig mästerskap­smålskytt men det senaste året har hon utvecklat sitt spel ytterligar­e. Lägg därtill spelare som Fridolina Rolfö

med sitt skott och Lina Hurtig

med sitt huvudspel.

TRÄNARE

n Peter Gerhardsso­n tog över landslaget efter EM 2017 och har varit framgångsr­ik. Sverige har förändrat sitt sätt att spela och laget stämmer unisont in i hyllningar­na av Gerhardsso­n och teamet runt honom. Det är tydligt att de tror på det de håller på med. Brons i VM 2019 och silver i OS förra sommaren. Det är bara guldet som saknas.

RUTIN

n Är det något Sverige har så är det mästerskap­srutin. Blågult har för vana att ta sig till mästerskap och de vet vad som krävs för att gå långt. Spelare som Hedvig Lindahl och Caroline Seger gjorde sina mästerskap­sdebuter redan i början på 2000-talet och flera av spelarna i truppen har varit med under hela Gerhardsso­ns era.

 ?? ?? Angeldahl.
Angeldahl.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden