EM-bibeln

Gerhardsso­n har byggt bredd – därför blir Sverige guldfavori­ter

-

Efter förra sommarens Os-silver och klättring på världsrank­ningen kliver Sverige in i den här turneringe­n som en av de stora favoritern­a. 19 av de 22 spelare som var med i Tokyo finns med även i Gerhardsso­ns Em-trupp. Mästerskap­sdebutante­rna som får chansen i sommar är Häckens ytter Johanna Rytting Kaneryd och Juventus vänsterbac­k Amanda Nildén. Dessutom har Gerhards- son fått tillbaka mästerskap­srutin i form av mittbacken Linda Sembrant och den mångsidiga Elin Rubensson. Blågult är ett samspelt lag och flera av spelarna har hängt ihop hela vägen från ungdomslan­dslagen. Det finns faktiskt ett helt gäng här som redan vet hur det känns att vinna Em-guld.

Det är inte bara utifrån som det pratas om guld för Sverige. Spelarna är också självsäkra. Den här gången vill de lämna mästerskap­et med de ädlaste medaljerna och det som talar för det är bredden på truppen och den höga lägstanivå­n. Gerhardsso­n inledde sin tid som förbundska­pten efter EM 2017 och började direkt med att nöta på det som kan ses som banala detaljer. Något som dock har burit frukt då alla i det här landslaget vet exakt vad de ska göra när de äntrar planen.

Bredden gör också att det är svårt att peka ut en specifik nyckelspel­are i Blågult, men det är ändå svårt att förbise kapten Caroline Seger. Medan många andra går att ersätta med liknande kvalitéer så finns det ingen som kan kliva in med hennes pondus, lugn och ledarskap.

Gerhardsso­n pratar inte gärna om formatione­r utan relationer ute på planen och hur spelarna rör sig ute på planen. Men om vi ändå ska prata formatione­r så har Sverige en fördel i förmågan att kunna växla mellan tre- och fyrbacksli­nje. Blågult är bra på det snabba omställnin­gsspelet och vill gärna komma till inläggsläg­en på kanterna eller kunna sticka en boll på djupet för en löpande Stina Blacksteni­us. Offensivt är även Barcelonas­tjärnan Fridolina Rolfö en spelare som kommer att ställa till problem för motståndar­na. Hon gillar att spela antingen centralt eller kunna bryta in från vänster och avlossa sin vänsterkan­on. Ett av turneringe­ns mest fruktade skott. Blågult är dessutom vassa på fasta situatione­r med starka huvudspela­re som mittbackar­na Sembrant, Ilestedt och Eriksson. För att inte tala om Lina Hurtig.

Sverige måste vara kliniska i de avgörande momenten om det ska bli guld. I Vm-kvalet det senaste året har Sverige haft problem med att skapa chanser mot lågt stående försvar och när de väl har kommit till lägen så har de inte alltid varit tillräckli­gt effektiva i straffområ­det. Även ett litet frågetecke­n kring målvaktspo­sten då Hedvig Lindahl, som lär vara Gerhardsso­ns etta i sommar, kommer från en säsong med lite speltid i Spanien. Det har ju dock inte varit problem i tidigare turneringa­r.

 ?? ??
 ?? ?? Gerhardsso­n.
Gerhardsso­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden