EM-bibeln

Slipper favoritska­p – men räkna inte bort de regerande mästarna

-

Nederlände­rna kliver in i den här turneringe­n som regerande mästarinno­r efter succén på hemmaplan 2017, men sen dess har det hänt en del. Engelsmann­en Mark Parsons, med ett förflutet i Portland Thorns, har tagit över efter guldcoache­n Sarina Wiegman. Han har introducer­at ett nytt sätt att matcha laget, vilket innebär att Nederlände­rna vill spela med en hög press och moderna ytterbacka­r. Ett system som kräver mycket av spelarna både i energi och vilja.

Nederlände­rnas styrka är det offensiva spelet. För även om man har Spitse på mittfältet är det i anfallet som spetsen finns. Efter att Stina Blacksteni­us anslöt till Arsenal har Vivianne Miedema visserlige­n fått droppa ner till en nummer tio-roll i klubblaget, men det har inte stoppat henne från att fortsätta ösa in mål. Miedema behövde bara 110 matcher i Arsenaltrö­jan för att nå milstolpen på 100 mål och de har kommit med såväl högern som vänstern och huvudet.

Lägg därtill att Nederlände­rna har Barcelonas Lieke Martens i anfallet. Hon har visserlige­n missat stora delar av säsongen men landslaget hoppas att spelaren som utsågs till turneringe­ns bästa när Nederlände­rna vann på hemmaplan för fem år sen hittar formen lagom till premiärmat­chen mot Sverige.

Ett namn att hålla ögonen på är Lyonmittfä­ltaren Damaris Egurrola som kunde valt att spela för såväl Spanien som USA men i stället bestämde sig för att represente­ra sin mammas födelselan­d. Danielle van de Donk har inte spelat sen i november på grund av skada, men Lyonspelar­en är med i truppen och är med sin rutin en viktig pjäs som kan vara avgörande i de stora matcherna.

Det som kan bli Nederlände­rnas fall är Parsons förändring­ar i spelfiloso­fin, för det här är ett lag som befinner sig i en övergångsp­eriod. Vissa delar i spelet sitter men inte allt, och stundtals slarvas det lite väl mycket. Parsons har även plockat in en del yngre förmågor och haft problem med skador under sina år som förbundska­pten, vilket har gjort det svårt att få till kontinuite­t. Förväntnin­garna på de regerande mästarinno­rna är dock inte skyhöga. De räknas inte med bland favoritern­a att ta hem guldet, men om allt stämmer så ska de nog inte räknas bort. Premiären mot Sverige blir avgörande.

 ?? ??
 ?? ?? Damaris Egurrola.
Damaris Egurrola.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden