EM-bibeln

SÅ BRA ÄR PORTUGAL: 10 +

-

MÅLVAKT

■ Portugal har valt att växla mellan den rutinerade Patricia Morais som debuterade i landslaget redan 2011 och 23-åriga Inês Pereira, till vardags i Servette. De är bra så länge de får stå på linjen. När de måste jobba sig ut därifrån blir det genast svajigare.

FÖRSVAR

■ Mittbacksp­aret Carole och Rebelo spelar tillsamman­s i Benfica och känner varandra väl. En samspelt duo med andra ord men de har problem när de möter snabba tekniska spelare. Mästerskap­sdebutante­n Joana Marchão är en bra ytterback som dessutom är farlig på fasta situatione­r.

MITTFÄLT

■ Bragas bolltrygga Dolores Silva, en spelare som Francesco Neto inte klarar sig utan, drar ett tungt lass på det defensiva mittfältet oavsett vilken formation Portugal väljer att ställa upp med. Ute till vänster är Levantes Tatiana Pinto ett hot framåt men det här är ett anfall som väger ganska lätt.

ANFALL

■ Framåt är det Diana Silva som ska göra skillnad för Portugal. När Portugal möter bättre motstånd tenderar de att backa hem och lämna anfallsjob­bet åt en eller två explosiva och snabba spelare som ska blixtra till när kontringsl­ägen väl dyker upp.

TRÄNARE

■ Francisco Neto har varit förbundska­pten för det portugisis­ka landslaget sen 2014. Dessförinn­an var 40-åringen målvaktstr­änare och har dessutom ett förflutet i Indien. Ledde Portugal till landets första Em-slutspel 2017 och får nu chansen igen.

RUTIN

■ Faktum är att Portugal bara har spelat ett Em-slutspel tidigare och knappt har några spelare ute i de stora europeiska klubbarna. Visst finns det talang att hoppas på för framtiden, men här och nu saknas rutinen från de stora matcherna och de stora mästerskap­en.

 ?? ?? Tatiana Pinto.
Tatiana Pinto.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden