EM-bibeln

Inget att förlora för Portugal – men de ska inte räcka till i EM

-

Portugals väg till sommarens Em-slutspel har minst sagt varit krokig. För trots att Uefa meddelade att Ryssland skulle uteslutas från mästerskap­et så fattades inte beslutet kring ersättare förrän i maj. Långtifrån optimala förutsättn­ingar för att förbereda sig, ändå var Francisco Neto den näst första förbundska­ptenen att ta ut sin trupp till mästerskap­et. 21 av 23 spelare spelar i den inhemska ligan till vardags. De två som inte gör det är målvakten Ines Pereira som imponerade för sitt Servette i Champions League-spelet och mittfältar­en Tatiana Pinto i Levante.

Sen Claudia Neto la skorna på hyllan i fjol så har det inte varit självklart vem som ska ta över rollen som lagkapten. Under de senaste Vm-kvalmatche­rna så har Ana Borges burit bindeln och mycket talar för att det är hon som ska leda laget på planen även i sommar. En spelare att se upp med är anfallaren Diana Silva som, efter en utflykt till Aston Villa, numera spelar i Sporting CP. Silva älskar att komma i en-mot-en-lägen och om Portugal ska lyckas i den här turneringe­n hänger mycket på att den riviga yttern kan hålla i bollen och få med sig laget upp i banan.

Nyckelspel­are är däremot en annan Silva, Dolores Silva till vardags i Braga. Hon må operera en hel del i det tysta men är en teknisk spelare som i princip alltid är spelbar för sina lagkamrate­r. Det är tack vare Silvas förmåga att vara på rätt plats vid rätt tillfälle som Portugal kan hålla i bollen och få den defensiva formatione­n på plats. Det som är Portugals styrka är deras tekniskt skickliga anfallare och ett väl samspelt mittlås som har spelat tillsamman­s i flera år. De har också ett stabilt målvaktspa­r, så länge de får operera på linjen. De är inte alls lika säkra i luftrummet och Portugal har släppt in en hel del mål på defensiva fasta.

När Portugal möter lag som är sämre eller på samma nivå som de själva vill de gärna styra spelet, men i EM kommer de att ställas mot högre rankade motståndar­e och då lär det med största sannolikhe­t backas hem. Två anfallsspe­lare lämnas ganska ensamma i of fensiven i hopp om snabba omställnin­gar medan resten försvarar.

Sverige mötte Portugal i Algarve Cup i februari och det blev en enkel och bekväm 4–0-seger, men värt att notera är att Portugal besegrade Norge med 2–0.

 ?? ??
 ?? ?? Hanna Bennison och Ana Borges.
Hanna Bennison och Ana Borges.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden