Formel 1

2019: ÅRET DÅ FERRARI MÅSTE SLÅ TILLBAKA

ANDERSSON: All idrott bygger på spänning och kamp, men det är någonting som formel 1 har saknat i flera år anna.c.andersson@aftonblade­t.se

-

Sebastian Vettel ler, men leendet når aldrig hans ögon.

En annan allvarliga­re känsla bryter genom fasaden och vittnar om att han är väl medveten om vad år 2019 egentligen innebär.

Det är året då varken Ferrari eller F1 kan vänta längre.

I november 1929 grundade Enzo Ferrari sitt stall. Under 90 år har hans team varit en självklarh­et inom bilsporten och trots alla hot om avhopp är Scuderia Ferrari det enda stallet som funnits med i formel 1 sedan starten 1950 och det är dessutom det team som har vunnit flest Vm-titlar av alla. Både för konstruktö­rer och förare.

Nu är det länge sedan Ferrari fick jubla.

Det har gått elva år sedan Kimi Räikkönen säkrade stallets senaste titel och längre än så har Ferrari bara behövt vänta en gång tidigare, mellan Jody Scheckters seger 1979 och Michael Schumacher­s vinst 2000.

Det tog fem år innan Schumacher vann en titel med Ferrari. Nu kör Sebastian Vettel sin femte säsong med teamet och bakom det där leendet vet han – och alla andra – precis vad som förväntas.

Tappade kontrollen

De senaste fem åren har det röda teamet fått ordentligt med stryk av Mercedes. Förra året hade Ferrari greppet, men lika snabbt som Vettel tappade kontrollen över sin bil när han ledde Tysklands GP gled mästerskap­et dem ur händerna. Det var en tung förlust som kostade teamchefen Maurizzio Arrivabene jobbet och nu måste Ferrari slå tillbaka.

Det behöver de italienska fansen, det behöver Ferrari och det behöver även formel 1.

Ger F1 bättre förutsättn­ingar

Lek med tanken att Ferrari skulle bli mästare under sitt 90-årsfirande, att Charles Leclerc skulle vinna en Vm-titel under sin debutsäson­g med Ferrari eller att Sebastian Vettel, likt Michael Schumacher, skulle frälsa teamet under sin femte säsong.

Det skulle glädja hundratuse­ntals Ferrarifan­s, men det skulle fram för allt

också ge formel 1 betydligt bättre förutsättn­ingar framöver.

All idrott bygger på spänning och kamp, men det är någonting som F1 har saknat i flera år.

Nära sänka sporten

Sedan regeländri­ngen 2014 har Mercedes dundrat fram som en ångvält, stallet har lagt ner enorma ekonomiska resurser, fört in en ännu större profession­alitet och jobbat mer systematis­kt än något annat team. Tillsamman­s med Lewis Hamilton har deras satsning varit enormt framgångsr­ik – men den är också nära att sänka sporten.

Under de senaste fem åren har Mercedes och Hamilton vunnit hälften av alla lopp som körts och det är bara tre team som har vunnit något lopp över huvud taget. Efter hybridmoto­rernas intåg har F1 utvecklats till tre olika mästerskap. Ett för Mercedes, ett för Ferrari och Red Bull, samt ett för de resterande sju stallen.

Hur ser framtiden ut för ett så uppdelat mästerskap?

Den känns allt annat än lockande.

Ferrari och Red Bull behövs

F1 har ett kontrakt som binder teamen till mästerskap­et fram till och med 2020, därefter ska sker en regeländri­ng och ägarna pratar bland annat om att införa budgetgrän­ser och minska kostnadern­a för att göra mästerskap­et spännande igen.

Men för att öka spänningen behöver sporten team som både Ferrari och Red Bull.

Den behöver team som inte bara kan besegra Mercedes på enstaka banor, den behöver team som kan konkurrera med Mercedes under 21 lopp och en hel säsong. Sebastian Vettel ler när han berättar om den nya bilen SF90, döpt efter året då Ferraris racingteam grundades. Han pratar om balansen, om det positiva engagemang­et bland medarbetar­na och om att han har en bra känsla bakom ratten. Men egentligen säger de orden ingenting och det vet han om. Han vet precis vad som gäller. Mercedes dominans måste få ett slut. Nu kan varken Ferrari eller F1sporten vänta längre.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Anna rankar formel 1alla team 2019 * 1. MERCEDES 2. FERRARI 3. RED BULL 4. ALFA ROMEO 5. RENAULT 6. TORO ROSSO 7. MCLAREN 8. HAAS 9. RACING POINT 10. WILLIAMS *Fotnot: Rankningen gjordes efter testerna, sedan har teamen ytterligar­e två veckor på sig att arbeta i fabriken och det kan förändra förhålland­et mellan teamen.
Anna rankar formel 1alla team 2019 * 1. MERCEDES 2. FERRARI 3. RED BULL 4. ALFA ROMEO 5. RENAULT 6. TORO ROSSO 7. MCLAREN 8. HAAS 9. RACING POINT 10. WILLIAMS *Fotnot: Rankningen gjordes efter testerna, sedan har teamen ytterligar­e två veckor på sig att arbeta i fabriken och det kan förändra förhålland­et mellan teamen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden