Formel 1

"F1 BÖR SNART VARA REDO FÖR EN KVINNA"

TATIANA CALDERON BERÄTTAR OM DEN TUFFA KAMPEN I EN MANSDOMINE­RAD RACINGSPOR­T

- Anna Andersson

Hon har inlett en kamp som hon vägrar ge upp. Mot konkurrent­er, historien och fördomar.

Tatiana Calderon är fast besluten om att vara den första kvinnan sedan 1992 som tar sig hela vägen till formel 1.

I en exklusiv intervju berättar hon för Sportblade­t om den tuffa kampen som tagit henne till formel 2 – och gett henne jobbet som testförare i F1.

Ett samtal med Tatiana Calderon handlar inte bara om racingen, även om sporten upptar hela hennes hjärta och näst intill hela hennes liv. Trots det handlar samtalet lika mycket om respekt, fördomar och om drömmar. Framförall­t om drömmen att tävla i F1. – Det är dags för mig att ta det steget inom ett par år, nu har jag nått nästa steg och blir första kvinnan i formel 2 där måste jag prestera för att kunna fortsätta arbeta mot min dröm, säger Tatiana Calderon.

– Jag kommer att arbeta ännu hårdare, både på och utanför banan. Det är det enda som räknas, hårt arbete.

Hon var inte ens född när Giovanna Amati försökte kvala in till ett F1-lopp 1992. Istället har hon inspirerat­s av sin landsman Juan-pablo Montoya som körde 95 Gp-tävlingar för Williams och Mclaren under det tidiga 2000-talet. Montoya vann sju av dem men efter honom har ingen förare från Colombia tävlat i racingens kungaklass.

– F1 bör snart vara redo för kvinnliga förare, Susie Wolff testade för Williams men kunde aldrig ta det sista steget. Nu tycker jag att sporten rör sig åt rätt riktning, det är fler kvinnliga mekaniker och ingenjörer. Det finns kvinnor i ledande positioner och inom något år kommer sporten också att vara redo för kvinnliga förare. Då ska jag vara där, säger hon.

Önskar bilsporten blev jämställd

Under sin väg mot toppen har hon tävlat i F1:s supportkla­ss GP3, där resultaten inte alls varit de hon önskat sig och där hon vid mer än ett tillfälle blivit avkörd – för att hon är kvinna.

– Jag önskar att jag kunde säga att bilsporten är jämställd, men då skulle jag ljuga. Jag hoppas att det kan bli så en dag. Det är svårt att få folk att respektera dig, för det du säger och för att du kan köra bil, berättar Tatiana Calderon.

– Det finns killar som medvetet har kraschat in i mig, för att de inte vill förlora mot en tjej. Ibland måste jag kollidera med någon för att få respekt. Vissa män räknar med att jag bromsar först, då måste jag markera och då smäller det. Det misstaget gör de bara en gång, sedan lär de sig att jag inte viker undan. Därför är det lite svårare för mig, utmaningen blir större och jag måste kämpa hårdare än många konkurrent­er.

Hon pratar inte bara om svårighete­r på banan utan även om hur hårt hon måste arbeta för att mötas med respekt även inom teamet. Om hur hon får kämpa för att få de egna ingenjörer­na att lyssna på henne och få det stöd hon behöver.

– Det är en svår värld att skaffa sig respekt i, det gäller inom teamet också. Jag måste prestera direkt, men när jag har respekten är det inget snack längre, förklarar hon.

– Under den första halvan av säsongen i GP3 var resultaten inte bra och jag var tvungen att sätta mig i respekt hos de andra förarna. Under den andra halvan av säsongen var det annorlunda, då hade jag förtjänat respekten och kunde ta poäng. Sedan fick jag ett formel E-test och jag fick testa för F1, efter det börjar folk se på mig på ett annat sätt. De ler inte så överlägset längre utan det är ett annorlunda leende med mer respekt. Jag hoppa satt jag kan starta säsongen bra i år och bli behandlad som en racerförar­e, som en duktig racerförar­e som bara råkar vara kvinna. Jag förtjänar att mötas av respekt både från dem jag arbetar med och från dem jag tävlar mot.

”Så bra att de trodde jag genat”

Under flera år har Tatiana medvetet arbetat mot toppen och varit en del av F1-teamet Sauber, både som testförare och som utveckling­sförare. Under hösten 2018 fick hon möjlighete­n att köra ett privat F1-test för Sauber i Mexiko och där imponerade hon så mycket att det blev ytterligar­e ett test i Italien och i år ska hon få köra mer för Alfa Romeo/sauber.

– De var imponerade, märkligt nog förväntar sig många experter mindre av mig för attjag är kvinna. Jag fick enormt mycket positiv respons efter båda testen och när de såg tiderna jag gjorde på Fiorano var det några av Ferraris förare som trodde att jag hade genat. Så bra var mina tider.

Vad har åren som utveckling­sförare och testerna gett dig?

– Massor. Som förare och som människa har jag gått igenom många svårighete­r de senaste åren, men det har gjort mig starkare och bättre. Jag har kört i olika team i GP3 under den här perioden också, har inte kunnat bygga relationer under en längre tid och det har varit svårt att alltid starta om på nytt. De här åren har gjort mig till en mer komplett förare, jag har lärt mig vikten av att kommunicer­a, att berätta vad just jag behöver och inse att jag måste stå på mig. Nu ska jag fortsätta arbeta lika hårt och jag hoppas att detta kan ta mig vidare.

För att lyckas med det krävs det betydligt mer än bra tester för F1 och formel E där hon också fått möjlighete­n att testa. Det krävs att hon presterar i sitt eget mästerskap, formel 2. För att tävla i F1, få möjlighete­n att köra under fredagsträ­ningarna och de officiella testdagarn­a måste en förare ha en superlicen­s. För att få den behöver föraren ha 40 poäng under tre säsonger i något av de mästerskap som Fia (internatio­nella bilsportfö­rbundet) godkänner, en regel som inte fanns när Susie Wolff var utveckling­sförare åt Williams mellan 2012 och 2015. De poängen har inte Tatiana Calderon. Därför måste hon nu under 2019 köra in på en bra slutplacer­ing i formel 2.

– Jag vill slåss om pallplatse­r, ta de poängen som krävs och visa världen vad jag kan, säger Tatiana Calderon.

– Jag vill finnas med i toppen av resultatli­stan, jag vill mötas med respekt och jag tänker fortsätta att arbeta hårdare än alla andra till dess at jag når min dröm.

Den om att bli nästa kvinna i formel 1.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden