Formel 1

PÅ VÄG MOT TOPPEN

LINUS LUNDQVIST ÄR EN AV FLERA SVENSKA TALANGER SOM TAGIT SIKTE MOT FORMEL 1

- Anna Andersson

Marcus Ericsson har lämnat F1 efter fem år.

Därmed finns det ingen svensk i formel 1 2019.

Men det finna flera unga talanger som kämpar för att ta sig dit.

– Jag jobbar stenhårt för att den drömmen ska bli sann, säger Linus Lundqvist, 19.

Han vann brittiska formel 3 förra säsongen efter en imponerand­e uppvisning. Trots att han var debutant inledde han med att vinna redan under premiärhel­gen och till slut tog han en överlägsen seger i mästerskap­et.

– Jag är extremt glad och stolt över att både jag och teamet kunde hålla en så hög nivå under hela säsongen, säger Lundqvist som är tredje svensk att vinna mästerskap­et efter Gunnar Nilsson och Stefan ”Lill-lövis” Johansson.

Nu väntar nästa uppgift på stegen mot F1 – en väg som kräver en hisnande budget. För en förare som går via gokart, till ett mindre mästerskap i formel 3, för att sedan välja Fia:s formel 3 och därefter satsa på två säsonger i formel 2 kan satsningen gå på mellan 50 och 60 miljoner kronor.

Och då har han inte ens säkrat ett kontrakt i F1. – Drömmen är F1 och det gäller att köra i mästerskap där du kan vinna och få ihop en bra budget. Budget och resultat hänger i hop, en bra budget ger bättre förutsättn­ingar för att vinna, säger Linus Lundqvist.

– Min målsättnin­g är att fortsätta vinna mästerskap och på så sätt ge mig själv förutsättn­ingar att vandra vidare. Om inte resultaten finns där är det svårt att få ihop en budget. Därför måste resultaten alltid vara i fokus.

Vägen till F1 är både lång och snårig, det finns ingenting som garanterar en plats i F1. För att nå dit krävs resultat, en bra budget eller en plats i något av de stora stallens juniorsats­ningar – men även för förare som når så långt finns det inga garantier.

Stramat upp vägen till F1

Fia har under de senaste åren försökt att strama upp stegen till F1 genom att lotsa fler och fler talanger till deras mästerskap formel 3 och formel 2 som avgörs i samband med tävlingshe­lgerna i formel 1. Där premieras bra placeringa­r med många viktiga poäng som krävs för att få den superlicen­s som alla förare måste ha. Under tre år ska de ha samlat ihop 40 poäng, annars har ingen förare rätt att ens köra under en fredagsträ­ning i F1.

– Jag har samma sits som många andra talangfull­a förare och hoppas att jag snabbt kan nå de resultat som krävs så att jag inom tre år kan ta en plats i formel 1. Saker och ting kan förändras snabbt i den här sporten, säger Linus Lundqvist.

– Därför är det viktigt välja rätt. Att vara flexibel, att köra för ett team som kan vinna mästerskap­et och sedan leverera resultaten. Jag vet precis vad jag vill.

Och det är att bli näste svensk inom formel 1 – helst år 2022.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden