Formel 1

WILLIAMS RACING F1-DEBUTANT

-

LAND: Storbritan­nien. TEAMCHEF: Frank Williams, hans dotter Claire Williams ställföret­rädande teamchef på plats. BUDGET: Cirka 1,42 miljarder kr. GP-LOPP: 790. SEGRAR: 114. POLE POSITIONS: 128. VM-TITLAR FÖRARE /TEAM: 7/9. F1-DEBUT: Spaniens GP 1969, Piers Courage bröt loppet. FÖRSTA SEGER: Storbritan­niens GP på Silverston­e 1979 Clay Regazzoni vann i teamets 127:e lopp.

#88 Robert Kubica

LAND: Polen. FÖDD: 7 december 1984. LÄNGD: 184 cm. F1-TEAM: Bmwsauber (2006–2009), Renault (2010), Williams testförre (2018), Williams (2019–). VM-PREMIÄR: Ungern GP 2006, för BMW, han diskades eftersom bilen vägde för lite. MERITER: I sitt tredje lopp, Italiens GP 2006 körde han till sig en pallplats. 2008 vann han Bmw-saubers första lopp någonsin och han ledde VM efter den segern. När säsongen var över var han fyra i VM. GP-STARTER: 76. SEGRAR/PALLPLATSE­R: 1/12. POLE POSITIONS: 1. FÖRSTA POLE POSITION/ SEGER: Bahrain GP 2008/ Kanada GP 2008. Båda med Bmw-sauber. INKÖRDA GP-POÄNG: 273.

#63 George Russel

LAND: Storbritan­nien. FÖDD: 15 februari 1998. LÄNGD: 195 cm. F1-TEAM: Williams (2019–). VMPREMIÄR: Debuterar i Australien GP 2019. MERITER: Vann GP3 i sin debutsäson­g 2017, vann formel 2 i sin debutsäson­g 2018, samma facit som Charles Leclerc hade inför sin F1debut. Är Mercedes juniorföra­re och rankas som en av framtidens stora förare. Gjorde sitt först första F1pass under Brasilien GP 2017, då körde han en träning för Force

India.

VÄRT ATT VETA: Huvudspons­orn Martini lämnade teamet 2018, Lawrence Stroll har köpt ett annat team. Vägen tillbaka till fornstora dagar ser tung ut för det klassiska teamet.

SPORTBLADE­TS KOMMENTAR: 2018 var det tyngsta i Williams historia och trots två betalförar­e fanns det inte pengar att rädda upp en usel bil. Inför 2019 känns läget ungefär lika hopplöst. Det blir intressant att se Robert Kubica som gör comeback. Han har fortfarand­e en funktionsn­edsättning efter sin rallyolyck­a 2011 och hur står han sig mot debutanten George Russel som stöttas av Mercedes och anses vara lika lovande som Charles Leclerc?

2018 var en besvikelse för Williams.

2019 var inte ens bilen klar till starten av testerna.

– Vi är inte bara besvikna, vi skäms, säger stallchef Claire Williams.

Efter förra säsongen var tonerna tunga hos Williams, bilen var inte vad den borde vara, två förare med starka sponsorer lämnade teamet och huvudspons­orn likaså.

Till årets säsong presentera­des en ny huvudspons­or, bland förarna märks Robert Kubica som gör comeback efter den svåra olyckan 2011 och Georg Russel som vann formel 2 och sponsras av Mercedes.

Men när testerna startade fanns inte Williams med. Det tog två och en halv testdag innan teamets bil kunde rulla ut på banan.

– Det var rätt sent som vi insåg att vi inte skulle hinna till testerna. Vi trodde att vi skulle klara det till tisdagen, men vi fick inte ordning på alla delarna, sa Claire Williams när hon mötte pressen i Barcelona.

”Inte bara besvikna, vi skäms”

– Vi vill inte uppleva detta en gång till. Vi är inte bara besvikna, vi skäms. Det är pinsamt att vi inte får till en bil som kan vara på banan till den första testdagen. Framför allt är det

pinsamt för ett team som har levererat en bil till säsongssta­rten i 40 år.

Teamet har omgetts av rykten under försäsonge­n och det pratas om att teknikchef­en Paddy Lowe, som värvades från Mercedes och köpte in sig i Williams 2018, ska behöva lämna teamet. Det pratas också om att bilen är långt, långt efter sina konkurrent­er och att legendaris­ka Williams tid i formel 1 snart är över.

Det håller inte Claire Williams, dottern till grundaren Frank Williams, med om.

– Nu när vi har en bil på banan är vi tillbaka på banan, säger hon till Autosport.

– Det är ingen kris, vi har startat vår resa och vi måste se till att allt fungerar så att vi inte gör om samma misstag i framtiden. Vi ska producera en bättre racerbil och ha större framgångar i framöver.

Sist i fjol – och inte ens i tid till testerna: ”Det är pinsamt”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden