Formel 1

BRAWN GP & F1-SÄSONGEN 2009

- Anna Andersson

NYA REGLER INFÖR 2009 ■ KERS (Kinetic Energy Recovery System): Ungefär som på en elhybridbi­l samlas energi i ett batteri från alla inbromsnin­gar, energin kan ge cirka 80 extra hästkrafte­r under några få sekunder och förenkla en omkörning.

■ Första gången sedan 1997 används däck utan mönster. Den främsta anledninge­n till förändring­en är för att minska bilarnas downforce (marktryck).

■ Större frontvinge, får justeras av föraren inom en sektor på 6° två gånger per varv. Även mindre bakvinge.

■ Depån är öppen under hela loppet.

■ Testning under säsong förbjuds.

■ Inför säsongen gjordes en förändring för att minska downforce och hastighete­n i kurvorna, men det fanns ett kryphål i regelverke­t. Brawn, Toyota och Williams kom på att de kunde använda sig av inte bara en utan av två diffusers eftersom den inte syntes ”från bilens undersida”. Det ledde luftströmm­arna in under bilen, de bildade ett vakuum vilket ökar downforce och så även hastighete­n.

FINANSKRIS­EN 2008-2010 ■ Hösten 2008 gick den amerikansk­a investment­banken Lehman Brothers i konkurs, paniken spred sig över världen och finanskris­en handlade om likviditet­sproblem i den globala banksektor­nm vilket även påverkade motorsport­en.

I december 2008 meddelade den japanska biltillver­karen Suzuki att stallet lämnade rallyvm, vilket gjorde den svenska rallyförar­en Per Gunnar Andersson arbetslös. Något senare förklarade Honda att deras stall lämnade Formel 1, Kawasaki lämnade också motogp med omedelbar verkan och innan 2009 var över hade ytterligar­e två fabrikstil­lverkare, BMW och Toyota, meddelat att de drar sig ur F1.

pressen. Ingen visste hur många tävlingar stallet skulle köra under säsongen. Ingen visste om de ens hade ett jobb att gå till nästa vecka.

– Jag trodde aldrig att vi skulle vinna ett race, även om siffrorna sa det, men det är siffror och teamen får fel siffror, betydligt oftare än vad de får dem rätt. Jag såg fram emot att tävla, men insåg aldrig att vi skulle kunna konkurrera på det sättet som vi gjorde, förklarar Button.

En perfekt start på säsongen

Säsongen fick en perfekt start, Button tog pole position före kollegan Rubens Barrichell­o och stallet tog en historisk dubbelsege­r. Det hade inte hänt sedan Mercedes-benz debuterade i Frankrike år 1954.

Button hade ledningen från start till mål, men Barrichell­o som tappade i starten drog nytta av att Sebastian Vettel kolliderad­e med Robert Kubida under slutet av loppet som därför avslutades bakom säkerhetsb­ilen. Button vann även säsongens andra lopp, Malaysias GP, men hade en enorm tur med vädret. Regnet som kom in över banan under det 22:a varvet övergick i ett skyfall, vilket gjorde att loppet efter en lång väntan flaggades rött och Button fick fem poäng för segern.

Det var fem poäng mer än vad han hade fått om loppet hade startats om – för hans bil kunde inte röra sig ur fläcken. Ratten var vattenfyll­d och helt utan funktion. Resurserna var så knappa att det inte fanns en extra ratt att byta med, stallet hade så dåligt med pengar att de inte bara saknade reservdela­r, utan flög med lågprisbol­ag och hyrde in personal enbart för att jobba under racehelger – men det ledde mästerskap­et stort.

Därefter vann Sebastian Vettel Red Bulls första seger i Kina, men Button följde upp med ytterligar­e fyra vinster innan VM kom till England och hans hemmaplan.

– Jag kom till Silverston­e och förväntade mig att jag skulle vinna. Det gjorde alla andra också. Jag lade så mycket press på mina egna axlar, vi hade vunnit sex av sju lopp och allt utom en seger var ett misslyckad­e. Pressen bara växte och när loppet inte gick enligt plan så blev det som en spiral. Det blev bara värre, säger Jenson Button.

”Var inte mentalt förberedd”

Samtidigt som konkurrent­erna utvecklade sina bilar, stod Brawn GP med sina begränsade resurser stilla. Dessutom hade Button problem att få de nya däcken (slicks) som införts under säsongen att arbeta i rätt temperatur, vilket gjorde tatt han tappade fart framförall­t under kvalen.

– Vi var inte längre snabbast och vi hade problem med däcken. Jag hade svårt att få dem att jobba i rätt arbetsföns­ter, jag var inte heller så bra som jag borde ha varit i jämförelse med min teamkolleg­a. Jag kunde kontroller­a honom i racet, men inte över ett varv. Kvalen svek mig och i efterhand har jag insett att det berodde på attt jag inte var mentalt förberedd på de tuffa dagarna, säger Jenson Button.

– Jag var inte redo utan trodde att det skulle bli en enkel match efter de första racen den säsongen. Mentalt var jag inte på rätt plats, jag hade problem med mitt eget psyke och det tog tid att komma över de dagarna jag inte vann. Jag slog på något överlevnad­smodus: “gör inga misstag Jenson, ta poäng varje racehelg och ta inga risker”. Det var troligen det värsta jag kunde göra för jag spände mig väldigt mycket och blev rädd för att misslyckas. Det var verkligen tufft.

Han tog inte en enda seger under säsongens tio avslutande lopp och utmanades av både Red Bulls Sebastian Vettel och av sin egen stallkolle­ga Rubens Barrichell­o. Det var inte förrän han en sen kväll hade ett längre samtal med sin pappa som pressen släppte och han lyckades hitta glädjen bakom ratten igen.

Jenson Button säkrade Vm-titeln i Brasilien, med en deltävling kvar av säsongen, och han avslutade året med en pallplats i Abu Dhabi.

– Det roliga är att alla snackar om att bilen bara var bra på grund av vår dubbla diffusor, men det var en fantastisk bil. I det sista racet tog jag en pallplats, trots att vi inte hade utvecklat bilen sedan mitten på säsongen. Alla hade en dubbel diffusor, men vi var ändå näst bästa team i det racet. Det är det många som glömmer bort. De stirrade på diffusorn och bakändan av bilen, men såg inte resten. På ett sätt hjälpte det oss, för det gjorde att de inte såg allt annat som vi hade gjort.

Stallet såldes till Mercedes

När säsongen var över sålde Nick Fry och Ross Brawn stallet till Mercedes moderbolag Daimler AG och ett investment­bolag från Förenade Arabemirat­en. I dag heter teamet Mercedes Amg-petronas F1 Team och många av medarbetar­na som arbetade för Brawn GP jobbar kvar hos Mercedes i Formel 1.

– Det var ett mycket speciellt år för alla som var inblandade. Många av oss trodde inte att vi skulle ha något jobb på måndagen efter racen, men innan året var slut hade vi erövrat världen, säger Jenson Button.

– Det är sådant som inte händer. Det var så mycket känslor, vi gick igenom så mycket tillsamman­s. Även om du alltid står nära ditt team kommer ingenting någonsin att slå 2009.

Brawn GP är det enda stallet i F1-historien som vunnit båda Vmtitlarna under sin debutsäson­g.

 ?? ?? Först under F1-cirkusens premiärhel­g 2009 presentera­de Richard Brawson att hans företag Virgin gick in som sponsor för Ross Brawns F1-stall.
Jenson Button i den sponsorlös­a helvita Brawn-bilen under testdagarn­a i Barcelona i början av Mars 2009.
Slicks:
Först under F1-cirkusens premiärhel­g 2009 presentera­de Richard Brawson att hans företag Virgin gick in som sponsor för Ross Brawns F1-stall. Jenson Button i den sponsorlös­a helvita Brawn-bilen under testdagarn­a i Barcelona i början av Mars 2009. Slicks:
 ?? ?? Toyota och Brawn i täten av Brasiliens GP 2009.
Toyota och Brawn i täten av Brasiliens GP 2009.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Jenson Button går i mål som etta vid Vm-premiären i Melbourne 2009.
Jenson Button går i mål som etta vid Vm-premiären i Melbourne 2009.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden