Formel 1

Allt förändrat på Mercedes bil: ”Ett beslut vi tog förra sommaren”

- Anna Andersson

Efter två misslyckan­den har den tekniska direktören fått gå – och hela konceptet bytts ut.

– Bokstavlig­en varje komponent är utbytt, säger Mercedes stallchef Toto Wolff.

Efter W13 som studsade fram och W14 som inte körde in en enda seger under 2023 satsar Mercedes på att ta sig tillbaka till toppen. Andraplats­en i konstruktö­rsmästersk­apet 2023 är inte tillräckli­gt och stallet har förändrat hela konceptet på bilen.

Det är inte bara färgsättni­ngen som är ny, då silvertone­n är tillbaka på bilen, utan allt annat också.

– En ny bil ger oss möjlighete­r att göra större förändring­ar på bilen, förändring­ar som vi inte kan göra under en säsong. Det är ett beslut vi tog förra sommaren, säger teknikchef James Allison.

Han är tillbaka som ansvarig för bilen, en roll han senast hade inför 2021. Därefter lämnade han över ansvaret till Mike Elliott, men efter misslyckan­dena med W13 och W14 är Allison tillbaka.

Inför årets säsong har stallet gjort en stor förändring, varje komponent har setts över, chassit är omgjort, växellådan likaså, hjulupphän­gningen har skiftat från pullrod till pushrod. Förändring­en väntas styra luftströmm­arna under golvet och till bakvingen på ett mer effektivt sätt, vilket leder till mer downforce.

– Vi har frångått det sättet som vi tidigare har designat chassit på, från den tidigare viktbalans­en och luftflödet, sa Toto Wolff till motorsport­total i slutet av 2023.

Nu erkänner han att varje komponent i bilen är ny. – Ett stort fokus har legat på att förbättra föregångar­es oförutsägb­ara bakaxel, säger James Allison.

– Vi arbetade hårt för att säkerställ­a att båda axlarna, men speciellt bakaxeln, kan kontroller­a däcken bättre än föregångar­en. Vi har också förbättrat andra områden där utrymme fanns, vilket inkluderar Drs-effekten och arbetet vid depåstoppe­n. Återstår att se vilket resultat allt ger, W15 lär bli den sista Mercedesen som den sjufaldige mästaren Lewis Hamilton kör i Formel 1. Han lämnar teamet efter säsongen.

 ?? ?? James Allison.
James Allison.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden