Formel 1

Leclerc om nya bilen: ”Fått intrycket att den tagit steg framåt”

- Anna Andersson

95 procent av alla komponente­r är nya – allt för att Ferrari ska vara en vinnare 2024.

– SF-24 bör vara mindre känslig och lättare att köra, och det är vad vi förare behöver, säger Charles Leclerc.

Det stora problemet för Ferrari under 2023 var att både förarna och ingenjörer­na hade svårt att veta hur bilen reagerade på olika förändring­ar. De kom underfund med det under säsongen, under hösten kunde teamet vara med och slåss i toppen. Det blev också en seger, men det är långt under förväntnin­garna.

– I år måste vi börja där vi slutade förra säsongen, när vi kontinuerl­igt körde in i toppen av fältet och vi har målsättnin­gen att hela tiden förbättra oss på alla områden, säger stallchef Fred Vasseur.

Han gör nu sin andra säsong hos Ferrari och den bil som i fjol var snabb under ett varv, men frånkörd av Red Bull under racen, har genomgått stora förändring­ar.

– Men vi kan inte prata om någon revolution eftersom det är samma regelverk för tredje året i rad och det finns inte så mycket spelrum kvar. Det handlar om ett par tiondelar, säger stallchefe­n.

Designen har också fräschats upp. Den gula färgen, som dök upp redan i Las Vegas, flirtar med Enzo Ferraris hemstad Modena och med Ferraris satsning i WEC. Liksom förra året delar SF-24 och WEC 499P samma röda nyans. Remsorna längs bilen har hämtats från stallets Formel 1-bil från1968.

– Jag gillar utseendet med de vita och gula delarna, men det som verkligen intressera­r mig är hur bilen presterar på banan. Det är allt som betyder något, säger Charles Leclerc.

Precis som i fjol är han kollega med Carlos Sainz, men till nästa år får han sällskap av Lewis Hamilton.

– Jag förväntar mig att bilen tar ett steg framåt på flera områden och det intrycket har jag även fått i simulatorn.

– Målet är att vara med i toppen av varje race och jag vill också köra hem segrar till stallet och våra fans, säger Leclerc.

 ?? ?? SF-24.
SF-24.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden