Formel 1

Alonso gör sin 21:a säsong: ”Jag känner mig bättre än någonsin”

- Anna Andersson

Succé våren 2023 – men när kommer första segern för Aston Martin?

– Jag hoppas på att jag kör hem den, säger Fernando Alonso.

42-åringen går in på sin 21:a säsong i Formel 1 och det är snart 20 år sedan han vann sin första Vm-titel. Hans kontrakt går ut efter säsongen, men han är fortfarand­e på plats för att vinna.

– Jag känner mig bättre än någonsin, säger han.

Aston Martin inledde 2023 strålande, men tappade under slutet. Inför 2024 har teamet gjort stora förändring­ar, framförall­t i det bakre partiet av bilen.

Det hänger samman med det att stallet köper växellåda och bakre fjädringen av Mercedes. Mercedes har gjort en stor förändring på sin bil, gått från pushrod till pullrod, vilket även Red Bull har använt sig av, och därmed gör kundteamet samma förändring.

– AMR 24 är en evolution av fjolårets bil och den ser annorlunda ut på fler ställen vilket ger oss en stark plattform för att göra ytterligar­e förbättrin­gar under året.

Bilen är den första som är helt utvecklad och byggd i stallets nyrenovera­de fabrik i Storbritan­nien. Designen på chassit är ny, nosen, framvingen, den främre och den bakre hjulupphän­gningen också, säger teknikchef Dan Fallows.

– Vi vill vara med under hela utveckling­sracert i år. Han påtalar att stallet också har fokuserat på att bilen ska fungera bättre på flera olika typer av banor.

– Vår bil ska vara allround och vi tror att AMR 24 är det, samt ger oss en perfekt plattform för att utvecklas och vara med och slåss i toppen under hela året.

Återigen är det Fernando Alonso och Lance Stroll som tävlar för stallet och Alonso är en av tre världsmäst­are i årets startfält och han är redo att ge allt. Han ser inget slut på karriären.

– Jag kan absolut köra ett par år till, men jag vet inte om jag har lust att köra i ett mästerskap med en så krävande kalender när jag är 50 år, säger han.

Dit har han sju och ett halvt år.

 ?? ??
 ?? ?? Alonso debutsäson­gen 2001.
Alonso debutsäson­gen 2001.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden