Formel 1

Helt ny bil hos Alpine: ”Avgörande att få bra feedback direkt”

- Anna Andersson

Efter två år har Alpines bil nått sitt max. Därför byter stallet koncept.

A524 är helt ny.

– Från nos till bakvinge, säger stallets teknikchef Matt Harman.

2023 var en besvikelse för det franska stallet. Det slutade på plats sex, långt efter Aston Martin som var femma – det var långt ifrån stallets egna förväntnin­gar. Men redan innan fjolårets säsong startade började teamet sitt arbete med ett helt nytt koncept. Det testades under utvalda racehelger 2023.

Målet är att vara med och slåss i toppen under 2024. Med ett helt nytt koncept.

– Det fanns ingenting mer att hämta, maxpotenti­alen var nådd, berättar Matt Harman. Pierre Gasly och Esteban Ocon är medvetna om att de nu har en bil med potential, men att de måste utveckla den och hitta prestandan allt eftersom säsongen fortgår. Det finns en risk att stallet ligger efter sina konkurrent­er under de första tävlingshe­lgerna.

– Det är möjligt, säger Esteban Ocon.

– Det kommer att vara avgörande om vi kan få bra feedback direkt så att vi Ocon väntar vet vad vi ska förbättra och så vi ser om de på feedback. förändring­ar vi har gjort är rätt. Det handlar inte om var vi ligger i resultatli­stan när säsongen börjar utan var vi befinner oss mitt under säsongen.

Bilen hade ett väldigt smalt arbetsföns­ter, fungerade bra på vissa banor, men inte alls på andra. Därför insåg stallet att det behövde tänka om.

A524 har ett helt nytt chassi, ny hjulupphän­gning fram och bak, en ny framvinge, en ny nos och dessutom ett nytt integrerat system för att avlägsna värmen.

– Det gör att vi kan vara effektivar­e vid varje tävlingshe­lg.

– Dessutom har vi jobbat mycket med vårt bromssyste­m så att vi kan kyla bromsarna bättre. När du avlägsnar värmen kan du öka prestandan.

Den enorma förändring­en gör dock att stallet inte har någon aning om var det står inför säsongspre­miären.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden