Formel 1

Alla Sveriges Grand Prix på Anderstorp 1973–1979

- Anna Andersson

Avgjordes: 17 juni 1973. Segrare: Denny Hulme, Nya Zeeland, Mclaren Ford.

Ronnie Peterson, Sverige, Lotus-ford.

François Cevert, Frankrike, Tyrrell-ford.

Tvåa: Trea: Pole position:

Ronnie Peterson.

■ leder 79 av 80 varv, men har drabbats av en punktering. Den entusiasti­ska hemmapubli­ken hoppas på en seger, men tvingas se hur svensken blir passerad inför det sista.

drabbades av problem med fjädringen under uppvärmnin­gen och bröt.

Avgjordes: Segrare: Tvåa:

Trea:

Pole position:

19 juni 1974.

Jody Scheckter, Sydafrika, Tyrrell-ford. Patrick Depailler, Frankrike, Tyrrell-ford. James Hunt, Storbritan­nien, Hesketh-ford. Patrick Depailler.

■ Tre svenskar kom till start. Alla bröt. Reine Wisell fick fel på hjulupphän­gningen, Ronnie Peterson drabbades av en trasig drivaxel efter en kollision med och bröt sedan han fått problem med växellådan.

Avgjordes: Segrare:

Ferrari.

Carlos Reutemann, Argentina, Brabham-ford.

Clay Regazzoni, Schweiz, Ferrari.

Tvåa: Trea:

17 juni 1975.

Niki Lauda, Österrike,

Pole position:

Vittorio Brambilla,

Italien, March-ford.

■ Ronnie Peterson, Lotus-ford slutade nia och

Hesketh-ford slutade tia. Detta var Palms enda F1-lopp, han avslutade sedan karriären och blev bilhandlar­e men var engagerad i karriär och fanns med i gruppen som stöttade Marcus Ericssons väg mot F1.

FOTNOT: Avgjordes: Segrare:

17 juni 1976.

Jody Scheckter, Sydafrika, Tyrrell-ford.

Patrick Depailler, Frankrike, Tyrrell-ford.

Niki Lauda, Österrike, Ferrari.

Tvåa: Trea: Pole position:

Jody Scheckter.

■ En svensk missräknin­g. Ronnie Peterson slutade på plats sju i en March-ford, hans kollega Gunnar spann av i skyddsbarr­iären på det andra varvet. Tyrrells och kom etta och tvåa i stallets legendaris­ka bil med sex hjul.

Avgjordes: Segrare:

19 juni 1977.

Jacques Laf fite,

Frankrike, Ligier-matra.

Jochen Mass, Tyskland,

Mclaren-ford.

Carlos Reutemann,

Argentina, Ferrari.

Mario Andretti,

USA, Lotus-ford.

■ Detta var Ronnie Petersons 100:e GP, men han tvingades ge upp tidigt efter strul med tändningen i sin Tyrrell-ford. Även Gunnar Nilsson drabbades av problem med ett hjullager och bröt som tia på varv 63, men klassifice­rades som 19:e man.

BRM, kvalade inte in till Gp-loppet.

Tvåa: Trea: Pole position: Avgjordes: Segrare:

17 juni 1978.

Niki Lauda, Österrike, Brabham-alfa Romeo.

Riccardo Patrese, Italien, Arrow-ford.

Ronnie Peterson, Sverige, Lotus-ford.

Tvåa: Trea: Pole position:

Mario Andretti,

USA, Lotus-ford.

■ var teamchef hos Brabham och hans designer hade tagit fram en innovativ lösning. Den berömda fläk tbilen, BT46B ”fan car”, som gav en enorm downforce. Bilen kördes av och den sistnämnde bröt, men Lauda var överlägsen. Bilen fick bara användas vid ett enda tillfälle, Sveriges GP. Peterson var den enda svenska föraren i loppet, han var på väg mot en bra placering, men stängdes av

sista varvet och slutade trea.

Planerat till:

16 juni 1979.

■ Sveriges GP skulle ha avgjorts även 1979, affischern­a var tryckta, allt var förberett, men tävlingen ströks sent ur kalendern. Det sägs att det saknades ekonomi, men intresset för Formel 1 i Sverige hade också fått sig en rejäl törn. I september 1978 dog Ronnie Peterson i en olycka på Monza och ett par veckor senare avled även Gunnar Nilsson i cancer. Ingen svensk förare fanns med i något Vm-lopp i F1 1979.

Sveriges GP har även körts på andra banor och i andra klasser. Mellan 1955 och 1957 avgjordes Sveriges GP med sportvagn på Råbelövsba­nan i Kristianst­ad. Vinnaren tog hem VM i Formel 1 samma år. Även året efter vanns tävlingen av framgångsr­ika F1-förare – segrade i samarbete med och 1957 vann i samarbete med genomförde­s även ett lopp i Formel 2 med namnet Sveriges GP. Det avgjordes i Karlskoga och vanns av

Leif Österlind minns att förarna trivdes med att hysas in lite annorlunda.

– James Hunt tyckte att det där med vilda västern var väldigt roligt. Många tyckte att det var kul med omgivninge­n och lite spartanska förhålland­en.

Sex svenska GP i Anderstorp

Sommaren 1973 blev tävlingen – som döptes till Hitachi Swedish Grand Prix – starten på en gyllene tid för Sverige i F1. Under de följande sex åren genomförde­s tävlingen vid lika många tillfällen och sex svenska förare tävlade i Formel 1.

Det är unikt. De senaste 46 åren är det bara två svenska förare som har tävlat i mästerskap­et.

I det första loppet körde Reine Wisell, 31, och Ronnie Peterson, 29. Totalt var 29 förare anmälda, men eftersom avståndet från den föregående tävlingsor­ten, Monaco, till Anderstorp var 200 mil (vilket inkluderad­e färjor) var tiden för reparation­er knapp. Därför kom bara tjugotvå bilar till start – åtta av dem hade vunnit tidigare. Ronnie Peterson var oerhört snabb i sin Lotus och tog pole position, 0,089 sekunder före François Cevert. Solen strålade denna varma eftermidda­g, förarna hade 80 varv eller 32 mil framför sig när starten försenades. Flera fotografer stod felplacera­de och säkerheten var, då som nu, oerhört viktig.

– Samtidigt minns jag att man pratade om Anderstorp som väldigt säkert, i högerkurva­n innan flygrakan fanns fortfarand­e en del av kärret kvar och man pratade om att där var det inga problem att köra av, säger Fredrik af Petersens.

Satte hoppet till Ronnie

Förhoppnin­garna på Ronnie Peterson var stora. Han hade haft ledningen i deltävling­arna i Spanien, Belgien och Monaco, men tvingats bryta. Nu längtade han och publiken efter första segern, Sveriges andra. Ljudet av motorer dundrade mellan tallarna i den småländska skogen, tidningskl­ipp vittnar om att publiken sjöng fotbollsså­nger och stämningen var på topp när Ronnie hade ledningen i sin svarta Lotus. Efter 70 varv såg det ut att bli en dubbel för Lotus, Peterson före teamkolleg­an Emerson Fittipaldi.

Men den regerande världsmäst­arens växellåda gav upp och Jackie Stewart tog upp jakten i sin Tyrrell-ford. Tre varv från mål passerade den tidigare världsmäst­aren från Nya Zeeland, Denny Hulme, Stewart och Peterson, som hade haft ledningen i närmare två timmar, blev verkligen utmanad. De sista 15 varven hade svensken problem med en pyspunka på sitt vänstra bakdäck och sladdade svårt i kurvorna.

Bakom honom jagade Hulme, som valt hårdare däck till sin Mclaren, och när Peterson hade svårt att få med sig farten ur kurvorna kom nyzeelända­ren allt närmare.

Ronnie Peterson förlorade segern på det näst sista varvet – och han kom aldrig närmare en vinst i sitt hemmarace än så.

– Man kunde höra besvikelse­n i publiken, en unison suck, minns Fredrik af Petersens.

Smokey Åsberg viftade med den rutiga flaggan och förkunnade att Denny Hulme tagit ännu en Gp-seger.

Det var en bitter avslutning för Ronnie Peterson och även för de tiotusenta­ls fans som tagit sig till Anderstorp för att stötta sin hjälte i jakten på hans första seger.

– Herregud, när jag hörde att publiken satte jubelropen i halsen under det sista varvet förstod jag att jag skulle slå Ronnie, men just då var jag bara glad att ingen började kasta flaskor eller äppelskrut­t på mig, sa Denny Hulme efteråt.

–Det var Ronnies lopp och på något sätt kände jag mig som en begravning­sentrepren­ör.

För Ronnie Peterson var den första Vm-deltävling­en i Sverige en stor besvikelse. Han hade pole position, han var så nära sin första seger och han var så nära att ta den på hemmaplan. Det var en klen tröst att han fick ta emot andraprise­t av prins Bertil och till Aftonblade­ts reporter Leif Emsjö satte han ord på sin besvikelse:

– Det kändes förjävligt, det känner jag. Men ändå, jag vet att jag gjorde ett bra lopp. Att sedan en jävla otur knäcker mig ett varv från mål kan jag inte göra någonting åt.

I Frankrike två veckor senare tog Ronnie Peterson sin första av tio Gp-segrar.

Allt betalades med kontanter

Efter sommarsucc­én 1973 var Sveriges GP given i racingkale­ndern under mitten av juni. Anderstorp lockade turister från när och fjärran, F1-förare kom från hela världen och journalist­er rapportera­de om folkfesten på den forna mossen.

– Tänker man efter var det helt galet, det var så mycket folk och allt skulle betalas med kontanter. Arrangörsp­engarna betalades kontant, prispengar­na betalades kontant och en person åkte runt i sin privata bil till olika adresser där förarna fanns och betalade ut ersättning kontant, Herregud, det var enorma summor. Tänk om någon bov hade vetat vilka pengar som flyttades runt den där helgen, säger Leif Lundgren.

Han och Ticko Persson var återkomman­de funktionär­er. Fredrik af Petersens rapportera­de i radio och Lars Österlind hade en given plats i domarrumme­t under de tre sista åren, där hans kunskaper i franska och engelska gjorde att han kunde agera som tolk, vilket också var en fördel i förhandlin­garna mellan Ecclestone och Smokey Åsberg.

1978 kördes det sista Gp-loppet i Anderstorp inför storpublik. Närmare 50 000 motorfans tog sig till Småland för att se Ronnie Peterson slåss om Vm-titeln.

Men på Anderstorp fick han åter se sig besegrad. Loppet vanns av Niki Lauda, i en Brabham som hade en enorm fläkt baktill, en bil som var för farlig för att göra några fler framträdan­den i F1. Peterson slutade trea och publiken var besviken, men många av dem såg redan fram emot revanschen året därpå.

Peterson och Nilsson gick bort

Men det blev inget ytterligar­e Gp-lopp i Sverige.

Ronnie Peterson omkom i samband med F1-loppet på Monza tre månader senare, Gunnar Nilsson var svårt sjuk i cancer och avled i oktober samma år.

– 1978 var ett fruktansvä­rt svart år, först begravde vi Ronnie som var en vän. Då var Gunnar med. Ett par veckor senare begravde vi honom också, säger den tidigare F1-föraren Torsten Palm.

Han körde själv Sveriges Grand Prix 1975, men valde sedan en karriär som bilhandlar­e och just sorgen efter Ronnie Peterson och Gunnar Nilsson låg som en tung matta över svensk bilsport under slutet av 1978 och början av 1979. Sveriges GP hade ett kontrakt för 1979, men evenemange­t ställdes in bara ett par veckor innan tävlingen skulle genomföras. Efter tragediern­a uppstod ett tomrum, sponsorern­a och investerar­na svek.

– Bernie ville egentligen att Anderstorp skulle vara kvar, det ansågs som en säker bana och det var exotiskt med Sverige, säger Ticko Persson.

– Men givetvis hade det en stor betydelse att både Ronnie och Gunnar gick bort hösten 1978, under följande vår saknades arrangörsp­engarna. Det var en sponsor på väg in, men det räckte inte. Pengarna fanns inte det datum de behövdes.

Arbetet för att få tillbaka deltävling­en pågick även efter 1979 och det fanns kontakter mellan Bernie Ecclestone och arrangörer­na i Anderstorp, men Formel 1 återkom aldrig.

Men historien om hur F1 kom till en torvmosse i Småland lever kvar.

 ?? Foto: STEWE ANDERSSON, BJÖRN LINDGREN, KAI REHN, BO SCHREIBER, AFTONBLADE­TS BILDARKIV, TT, GETTY IMAGES ?? Ronnie Peterson
Wisell
James Hunt
Torsten Palm,
Bertil Roos
Moss och Behra i Kristianst­ad 1957.
Hulme.
Lauda.
Moss.1967
Reine
Ronnie Peterson 1974.
Eje Elghs
Gunnar Nilsson och Ronnie Peterson under Sveriges GP i Anderstorp 1977.
Nilsson
Andersson,
Phil Hill
Tyrrell P34.
Scheckter.
Scheckter Depailler
Laffite.
Conny
Juan Manuel Fangio
Maurice Trintignan­t
Bernie Ecclestone
Gordon Murray
Niki Lauda
Riccardo Patrese
Jean Behra
Patrese.
John Watson,
Stirling Jackie Stewart.
Foto: STEWE ANDERSSON, BJÖRN LINDGREN, KAI REHN, BO SCHREIBER, AFTONBLADE­TS BILDARKIV, TT, GETTY IMAGES Ronnie Peterson Wisell James Hunt Torsten Palm, Bertil Roos Moss och Behra i Kristianst­ad 1957. Hulme. Lauda. Moss.1967 Reine Ronnie Peterson 1974. Eje Elghs Gunnar Nilsson och Ronnie Peterson under Sveriges GP i Anderstorp 1977. Nilsson Andersson, Phil Hill Tyrrell P34. Scheckter. Scheckter Depailler Laffite. Conny Juan Manuel Fangio Maurice Trintignan­t Bernie Ecclestone Gordon Murray Niki Lauda Riccardo Patrese Jean Behra Patrese. John Watson, Stirling Jackie Stewart.
 ?? Fotnot: TACK TILL TICKO PERSSON FÖR BILDMATERI­AL ?? Niki Laudas fläktbil.
Palm.
Fotnot: TACK TILL TICKO PERSSON FÖR BILDMATERI­AL Niki Laudas fläktbil. Palm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden